Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Många klubbar positiva till enkelserier - inte Oddevold: "Jag har svårt att förstå varför"

Sverige

Division 2 kommer i år att spelas som enkelserier.
Då skiljer sig åsikterna åt om huruvida det är bra eller ej. 
IK Oddevolds ordförande Peter Bjurström är besviken över beslutet. 
- Det blir lite konstiga förutsättningar, säger han  till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet gav under onsdagen besked om att seriestarterna i division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer planeras äga rum i mitten av juni, samtidigt som serierna ska spelas som enkelserier till följd av coronavirusets utbrott. Det lär därmed innebära mindre publikintäkter för klubbarna, då det blir färre hemmamatcher 2020. 

När Fotbollskanalen ringer upp ett antal division 2-föreningar är flera klubbledare och tränare positivt inställda till förändringen med anledning av omständigheterna.

Assyriska FF:s sportchef Stefan Batan berättar att han tycker att det är ett bra beslut och att han tror att det finns en enighet om det bland många division 2-klubbar. 

Annons

- Vi flaggade för det också, så vi står bakom det. Vi tycker att 26 omgångar på så kort tid, när man är en division 2-klubb och inte har så stor bredd, är för tung belastning. Vi kände att det är mer realistiskt med en match i veckan och 13 omgångar. Det är tråkigt, men också realistiskt, säger han till Fotbollskanalen.

Batan fortsätter:

- Vi fick ett mejl från förbundshåll med två upplägg och om det skulle flyttas fram med 26 omgångar skulle det nästan vara spel var tredje dag utan stopp. Nu har det i stället beslutats om 13 omgångar med en match i veckan kontinuerligt utan stopp.

- Vi har relativt unga spelare som man också vill släppa fram och med många matcher kan det bli en chock för kroppen att spela ett par matcher i veckan kontinuerligt under en säsong. Vi tänkte igenom det noggrant och anser att det här alternativet är bäst för vår trupp. Jag tror att de flesta har gått på samma spår. 

Annons

Assyriska hade i fjol bäst publiksnitt i division 2 södra Svealand med 420 supportrar i snitt på sina hemmamatcher. Batan medger att färre matcher därmed innebär ett intäktstapp. 

- Det är klart att vi förlorar intäkter, men samtidigt hoppas vi på våra medlemmar. Det är i grunden inte vårt beslut, men vi har som sagt en grund till att vi flaggat för 13 omgångar, även om det såklart är tråkigt för supportrarna. Vi måste vara realistiska och har bra stöd från våra medlemmar. Jag hoppas att de kan backa upp oss på den här biten under resans gång, men vi måste vara realistiska i det här skedet. 

Jesper Ny, chefstränare i Åtvidabergs FF, tycker också att beslutet är riktigt.

- Ja, världsläget är ju som det är i Sverige också och vi får utgå från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om förbundet då också bestämmer sig för den här förändringen är det bara att rätta in sig i ledet. Vi i fotbollsvärlden får mest rätta oss efter detta, säger Ny till Fotbollskanalen. 

Annons

IFK Malmö-tränaren Roger Nilsson är inne på samma spår.

- Det är väl inget oväntat beslut egentligen och det känns som att det hade varit svårt att få ihop en hel serie med tanke på att det skulle bli många veckomatcher när alla har jobb och skola att få in också. Det är en vettig lösning med tanke på omständigheterna, men sedan hade vi planerat att köra igång nästa helg och det omkullkastas lite, även om vi har haft det här i bakhuvudet också om att det skulle komma ett liknande besked, säger Nilsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det är också samma förutsättningar för alla, men det blir lite som att börja om igen med tre månader till seriestart. Vi fick beskedet i går kväll och ska träffas i kväll och prata om hur vi ska lägga upp det. 

Ängelholms FF skrev i förra veckan på sin hemsida att föreningen förordar en senarelagd seriestart till följd av coronavirusets utbrott. Nu har det också blivit så och chefstränaren Roar Hansen, som inte är kritisk mot det nya upplägget, säger så här om SvFF:s besked: 

Annons

- Jag var inte rent chockat, men man fick ändå en klump i magen. Det är klart att alla klubbar sliter med ekonomin. Det är Hammarby i allsvenskan, Öster i superettan och Eskilsminne i ettan och vi i tvåan. Den enas ekonomi är inte viktigare än den andras, det är bara olika storlek på pengarna. Grundproblemet är att alla klubbar sliter med ekonomin och det drabbar oss också och vi vill ju tillhöra svensk elitfotboll om några år, säger han.

- Vi kan konstatera att det är en speciell situation, men vi kan också konstatera att vi sitter gemensamt i samma båt som alla andra. Alla gör sitt bästa för att ta kloka beslut. Men nu vet vi och rent sportsligt har vi en träningsmatch i helgen mot Eskilsminne och sedan blir det att kämpa på ett tag till med ett break runt påsk och sedan får vi se hur många dagar det blir och sedan börja om igen. Vi får se hur det ser ut sedan när de här 13 omgångarna ska starta och ta slut. Vi vet inte riktigt förrän vi har det, fortsätter han. 

Annons

IK Oddevolds ordförande Peter Bjurström håller dock inte med om att SvFF:s beslut är bra. Han tycker att det är märkligt att exempelvis division 1 kan spelas med dubbelmöten, men inte division 2, som nu allstå ska spelas som enkelserier.

- Vi ska ha styrelsemöte på måndag i föreningen, så vi har inget officiellt uttalande, men vi är en förening som satsar hårt och har planerat för 26 matcher, så det här är absolut inte vad vi hade räknat med. Jag har svårt att förstå varför vi inte kan spela när division 1 kommer spela. Vi har färre matcher än vad division 1 har, men sedan får man självklart respektera folkhälsa och allt vad det är. Det är speciella tider och det kan få konsekvenser, men det känns lite konstigt, tycker jag rent personligen. Vi har planerat för en full serie, säger han till Fotbollskanalen. 

Annons

Vad är det som ställer till det för er?
- Man budgeterar ju och planerar för 26 matcher, det här är något helt annat. Det blir lite konstiga förutsättningar, så ser jag på det i varje fall. Sedan kanske man får mer information framöver om hur det ser ut.

Det blir mindre intäkter vid hemmamatcher. Hur ser du på det?
- Ja, det är klart. Allt är planerat för en full serie, men det här är som sagt min första spontana reaktion. Vi ska ha ett styrelsemöte på måndag och sedan går vi ut med mer om vad vi tycker, men det här är inte vad vi har planerat för.

En del klubbar, vi pratat med, är positiva. 
- Beror kanske på vilken förening man är och vad man har för ambitioner. Det finns väl ingen klubb som vill spela en halv serie… Jag tycker att det är jättekonstigt. Det som händer med coronaviruset är överställt allt, men jag har bara svårt att förstå att vi inte får en full serie när andra får det, men det finns kanske en förklaring till det som jag inte vet om än, säger Bjurström. 

Annons
Publicerad 2020-03-26 kl 14:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto