POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
2v

Marklund tror OS-beskedet påverkar svensk generationsväxling: "Blir svårare"

Foto: Bildbyrån.

Mycket tyder på att Sverige kan få spela fem mästerskap på fem år.
Det kan påverka den svenska generationsväxlingen, tror experten Hanna Marklund.
- Det blir nog lite svårare, säger hon.

Under tisdagen kom beskedet att OS flyttas fram och spelen ska ”senast” äga rum sommaren 2021. Det påverkar det svenska landslaget, som säkrade sin biljett till OS efter sitt brons i VM 2019.

Experten Hanna Marklund är föga överraskad av beskedet, men uppmanar Uefa att slå fast när EM 2021, som skjutits på framtiden, ska spelas.

- Först och främst har nog alla gått och väntat på beskedet om OS, det kändes lite väl optimistiskt att tro att OS skulle kunna bli av med tanke på hur det ser ut i dagsläget. Uefa har inte kommit med något tydligt besked kring EM, har man väntat på OS-beskedet? Det man önskar av Uefa är att de är transparenta och kommer med ett tydligt och genomtänkt beslut, att man inte lättvindigt flyttar EM. Det är klart att OS påverkar, det är svårt att ha ett OS och ett EM samma år, säger hon.

I och med beskedet är det en del som tyder på att landslaget kommer att få spela fem mästerskap på fem år. Det skulle i sådana fall röra sig om OS 2021, EM 2022, VM 2023, OS 2024 och EM 2025.

- Det kan nog ta en del kraft från seriespelet eftersom man laddar för stora mästerskap. Men jag tror ändå att det kommer fungera, det ska det göra, säger Marklund.

Som gammal spelare, hade du känt dig motiverad att spela så många mästerskap på rad?
- Det är väldigt stora mästerskap så det är nog inte så svårt att ladda till dem. Det är nästan annat som blir lidande i stället, att däremellan hålla exakt samma nivå i exempelvis seriespelet. Laddningen till mästerskap ska fungera ändå. Sedan får man lite tid om man vill generationsväxla och testa nya spelare. Det blir väldigt tätt nu med kvalen. Det påverkar landslagsförberedelserna.

Spelare som Hedvig Lindahl (36 år), Nilla Fischer (35 år) och Caroline Seger (35 år) börjar bli till åren, hur tror du den svenska generationsväxlingen kommer att bli nu?
- Det blir nog lite svårare. Nu blev Algarve cup lite stukat på slutet, men alla sådana turneringar är jätteviktiga. Men i Sveriges fall har man i vissa kval möjligheten att spela in nya spelare när man möter motstånd där man är lite vassare. Då gäller det så klart att börja generationsväxla, även i kvalen. Sedan blir de (Fischer, Seger och Lindahl) nog kvar till nästa mästerskap, men det känns inte rimligt att de ska orka hålla på i fem år.

Publicerad 2020-03-24 kl 19:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto