Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Marklunds spaningar: ”Sverige kan gå till EM - prioritera Island, Gerhardsson”

Sverige (dam)

Två segrar och saken är klar.
Här är Fotbollskanalens Hanna Marklunds spaningar inför Sveriges två EM-kvalmatcher.

Foto: Bildbyrån.

Det är mot Island det gäller
Sverige ska under alla omständigheter besegra Lettland, inte minst nu när gästerna dessutom saknar ett par viktiga spelare. För Peter Gerhardsson blir det viktigt att inte slita på någon nyckelspelare i onödan. Om exempelvis Asllani fortsatt har lite känningar - ja chansa inte då. Givetvis ska han ställa upp med starkast möjliga lag, men jag tycker att det blir än viktigare nu att maximera laget till mötet mot Island. Visst, målskillnad kan bli avgörande, men Sverige har redan fyra plusmål till godo på Island och hamnar man på samma poäng är det inbördes möten som går före. Två segrar och saken är klar. Prioritera Island, Gerhardsson. Det handlar om att vinna den matchen. Som spelare vill man oftast alltid spela oavsett, men det är inte alltid de själva som tar de klokaste besluten…

Annons

Och det här blir viktig spelmässigt på tisdag
Senaste slutade det 1-1 mellan Sverige och Island i EM-kvalet, på bortaplan. Från den matchen tycker jag att det finns ett par grejer att förbättra från svensk sida. Dels kan man bli mycket bättre i duellspelet, inte minst i straffområdet. Där behöver Sverige vara mycket noggrannare. Dessutom tycker jag att Island lite för enkelt tog sig fram genom en mot en-situationer på kanterna - där måste Blågult täppa till. För Sveriges del handlar det också om att göra matchen till sin. Få ner bollen på marken, öka tempot i passningsspelet och försök såra Island genom att spela mellan lagdelarna. Då kommer det också synas att Sverige i grunden är ett bättre lag. 

Tryck gasen i botten
När man möter motstånd som man på förhand vet att man ska besegra så tycker jag att det blir viktigt att man sätter tonen direkt. Till exempel mot Lettland under torsdagskvällen. Dra upp tempot och sätt press – ta det på allvar och var fokuserad. Sveriges sätt att spela ska prägla matchen. Jag tycker också att Sverige får se det lite som en förberedande ”träning” inför mötet med Island där det finns möjlighet att slipa på detaljer. 

Annons

Målvaktsfrågan fortsatt intressant
Jennifer Falk eller Zecira Musovic? Det intressanta blir så klart vem som får förtroendet mot Island. Senast var det Musovic, men hennes insats var långt ifrån perfekt och jag tror att det öppnat möjligheterna för ett skifte. Oavsett vem Gerhardsson väljer så har de här två samlingarna varit ett ypperligt läge för båda två att komma ut som klar ”tvåa” tills dess att Lindahl är tillbaka. För då tror jag att hon är given igen.

Jag röstar för två förändringar i elvan
Jag fortsätter att lägga fokus på Island - och vad gäller startelvan till den matchen så tycker jag i grund en att Gerhardsson bör spela med en liknande elva som senast - och jag tror också att han kommer att göra det.

Jag undrar om inte jag gett Jennifer Falk chansen i målet den här gången, på grund av att det som sagt fanns mer att önska från Musovic senast. Sedan tycker jag att Hanna Glas är så pass bra att hon bör gå in i startelvan direkt. Överlag är det hård konkurrens i backlinjen där namn som Jessica Samuelsson, Amanda Ilestedt och Nilal Fischer alla riskerar att få börja på bänken. Desto tunnare ser det ut på centralt mittfält. 

Annons

Min elva:

Falk - Glas, Eriksson, Sembrant, Andersson - Seger, Asllani, Björn - Hurtig, Anvegård, Jakobsson.

Publicerad 2020-10-22 kl 13:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto