Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MFF:s dansktrio om Tomasson i Blågult: "Vet att han kan röra om i grytan"

Sverige (herr)

MALMÖ. Dansken Jon Dahl Tomasson uppges nära förbundskaptensjobbet.
Tre av hans landsmän i Malmö FF är odelat positiva till "JDT".
- Det kan bli riktigt bra med Jon vid rodret, säger Jens Stryger Larsen till Fotbollskanalen.  

8:52
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Analys: Är Tomasson rätt val som svensk förbundskapten?

Den 47-årige Jon Dahl Tomasson står utan jobb efter att ha lämnat engelska Blackburn Rovers i förra veckan. I samma veva uppgav Tuttosvenskan att Tomasson är överens med Svenska Fotbollförbundet om den vakanta förbundskaptensposten.  

Fotbollskanalen har tidigare avslöjat att SvFF träffat den tidigare Malmö FF-tränaren, som firade stora framgångar i himmelsblått under 2020 och 2021. MFF-veteranen Søren Rieks kallar Tomasson för en stor personlighet i dansk fotboll, inte minst tack vare ikonstatusen han nådde i landslaget och nederländska Feyenoord.  

Rieks ställer sig positiv till Tomasson i fall han får förbundskaptensjobbet.  

Annons

- Jag tror att han kommer passa bra in i Sverige. Jag tror att han har ett annat "mindset", en annan tillgång till saker än vad svenskarna har, och kanske något som svensk fotboll behöver, säger Søren Rieks och fortsätter:  

- Han har kanske lite mer den holländska filosofin, också rent mentalt och hur han ser på fotboll. Jag tror att det kommer vara bra för svensk fotboll om det kom andra ögon som tränare. 

Mittfältaren Rieks påminns om Tomassons hårda nypor. MFF-symboler som Behrang Safari och framförallt Rasmus Bengtsson hamnade på kant med tränaren, och Rieks erkänner att han var "ganska nära" att trilla i samma grop.  

Rieks blev dock motiverad till att ta tillbaka en ordinarie plats. Slutligen fick Tomasson också ut det bästa av 36-åringen, som menar att han fick inordna sig spelstilen men att bra prestationer alltid gav speltid hos tränaren.  

Annons

Rieks svarar om Tomassons direkta ledarstil, som stereotypt kan beskrivas som typisk dansk. 

- Man vågar stå och säga sin mening. Ofta kommer det tillbaka, men ändå får man sagt det man menar. Bland tränare tycker jag att det är något av de bästa egenskaperna du kan ha. Om du har en tränare som du vet vad han förväntar och kräver (av dig) - och är ärlig. Han går inte och lindar in något, säger Rieks och fortsätter:  

- Personligen tycker jag att det är det värsta när du har en tränare som inte säger något men menar kanske något annat, istället för att säga det rakt ut. Sedan är han inte rädd för att ta kampen om det är någon spelare som känner sig säker på sin plats. Man vet från hans tid i Malmö att han kan röra om i grytan, om man säger så (skratt). 

Innan Tomasson tog över Malmö var han assisterande förbundskapten mellan 2016-2020 i Danmarks landslag, under den tidigare MFF-tränaren Åge Hariede. Malmös nyförvärv Jens Stryger Larsen var ordinarie under norske Hareide, som la en bra grund i landslaget enligt MFF-spelaren.  

Annons

Stryger Larsen menar att Hariede och Tomasson hade ett väldigt resultatbaserat tankesätt i landslaget. Tillsammans tog de Danmark till åttondelsfinal i VM 2018, där de förlorade mot blivande finalisten Kroatien på straffar.  

Stryger Larsen tycker att Tomasson tog för sig även som assisterande förbundskapten.  

- Han var fortfarande väldigt involverad och på planen under träningarna. Jag tror att han och Åge hade ett väldigt bra förhållande och kunde snacka om saker. Även med oss spelare om hur vi skulle göra saker och lägga en plan för hur vi som lag skulle lyckas kvalificera oss. Nu har jag bara haft honom som assisterande men jag tror också att han är riktigt bra som chefstränare, säger MFF-spelaren.  

Vad tänker du som dansk om att en dansk kanske tar över Sveriges landslag?  

Annons
- Inte så mycket. Nu har vi också haft Åge som dansk förbundskapten och för många år sedan hade vi Bo Johansson (från Sverige, reds. anm.). Det är sådant som händer i fotboll, men jag tror att det kan bli riktigt bra med Jon vid rodret. 

Rieks svarar på samma fråga:  

- Jag tror det bara är bra för svensk fotboll om man får in någon med hans mentalitet. Det kan vara bra och hjälpa svensk fotboll tror jag, avslutar han.  

Anders Christiansen är noterad för fem A-landskamper för Danmark. Han litar också på att Tomasson kan bli bra för Blågult. 

 

- Det tror jag. Han var en bra assisterande förbundskapten för Danmark så kan inte se varför han inte skulle bli en succé för det svenska landslaget, säger MFF-kaptenen. 

 

Jon Dahl Tomasson har även haft tränarjobb i nederländska Roda JC, Vitesse och Excelsior. Med 51 gjorda mål är han alltjämt danska landslagets främsta målskytt i modern tid.  

Annons
Publicerad 2024-02-14 kl 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto