POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3v

Mušović positiv till SvFF:s nya "ersättningsbesked": "Landslaget är så mycket mer än pengar"

Foto: Bildbyrån.

Svenska herrlandslaget avstår ersättning i höst, och Svenska Fotbollförbundet öppnar för en "samordnad avtalsdiskussion med dam- och herrlandslagsspelarna". 
Nu är Zećira Mušović hoppfull om än mer jämställd ersättning framöver.
- Man representerar Sverige för att det är ens land och inte för att tjäna pengar, säger landslagsmålvakten till Fotbollskanalen. 

Frågan gällande ersättning till dam- och herrlandslaget har varit på tapeten länge. Flera herrlandslagsspelare har under senaste tiden uttalat sig om att de vill hjälpa damspelarna och förordat lika ersättning, samtidigt som även flera damspelare uttalat sig på samma sätt om ämnet. Frågan har även under senaste året varit föremål för Diskrimineringsombudsmannen, som i förra veckan meddelade sin dom.

Då fastställde DO att Svenska Fotbollförbundet inte strider mot diskrimineringslagen, men riktade också kritik mot förbundets upplägg. I DO:s utredning framgick det bland annat att "vid en jämförelse mellan herr- och damlandslagen och ett tänkt avancering till kvartsfinal för lagen i VM 2018 respektive VM 2019 utgjorde damlandslagsspelarnas mästerskapsersättning omkring 10 % av herrlandslagsspelarnas mästerskapsersättning."

Svenska landslagsmittfältaren Kosovare Asllani var även under fredagen ute och uttalade sig om ämnet, via sitt Instagram-konto, och var då kritisk till SvFF:s jämställdhetsarbete. 

"Jämställdhet är något vi alla måste sträva efter. Att DO inte bedömde att ersättningsmodellen var diskriminerande betyder inte att den är jämställd. Just jämställdhet är också en del av SvFFs värdegrund", skrev hon bland annat på Instagram

"Det är ingen nyhet att Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet men jag vill att vårat förbund ska sända signaler till Fifa och Uefa att vi i Sverige vill vara med att FÖRÄNDRA världen till det bättre såsom bland annat våra andra nordiska länder gjort", skrev landslagsstjärnan bland annat vidare. 

SvFF gav därefter senare under fredagen besked om att herrlandslaget avstår ersättning under hösten i år, och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand uttalade sig om att den lösningen skapar "förutsättningar att föra en samordnad avtalsdiskussion med dam- och herrlandslagsspelarna". SvFF skrev också ett pressmeddelande om frågan. 

"Att jobba för jämställdhet på alla nivåer inom fotbollen är en av Svenska Fotbollförbundets viktigaste prioriteringar. Detta inkluderar givetvis hur våra landslagsavtal ska se ut. Att det förs en diskussion om detta, både med spelarna och i det offentliga, är både naturligt och viktigt.

Tyvärr förekommer, i den pågående debatten, en hel del direkt felaktiga påståenden och jämförelser mellan SvFF:s och andra nationsförbunds avtal, som inte alls gynnar frågan.

Samlingsersättningar och matchpremier för det svenska herr- och damlandslaget är exakt lika i kronor räknat. Därutöver får våra spelare, precis som i många av de nationer som nu nämns, en andel av prispengarna i mästerskap. Våra damspelare får i mästerskapen en andel som är större än vad herrspelarna får", skrev bland annat förbundet på sin hemsida

Landslagsmålvakten Zećira Mušović, till vardags i Rosengård, ser detta som något positivt och är nu hoppfull om att det framöver kommer att bli än mer jämställd ersättning mellan herr- och damlandslaget. 

- Först och främst tycker jag att det är stort av herrarna att ta det steget och genom att yttra sig om att man vill ha det mer jämställt. Vad jag förstår vill de åt det hållet med tanke på att de avstår ersättning. Det är stort, samtidigt som flera herrspelare också har varit ute i media och sagt att man vill ha jämställdhet och att det är åt det hållet man strävar efter. Vi alla vill ju åt samma håll, säger Mušović till Fotbollskanalen.

Hon fortsätter:

- Jag tycker också att det låter jätteintressant att det blir en gemensam fråga och diskussion. Det är verkligen någonting som känns rätt i tiden. Men sedan får man se vad resultatet blir av en sådan diskussion och ett sådant möte, men att steget är taget från herrarnas sida känns väldigt lovande. 

Det känns som att det är dags nu?
- Vi ser ju att allt fler länder går åt det hållet, och inte minst Brasilien som blev väldigt hyllat världen över från både spelare och annat håll. Det är vägen att gå åt och om man inte går ditåt är det skämskudde över det hela. Sedan har jag förståelse för att det är stora skillnader i herr- och damfotboll, vilket det också ska vara i klubblagsverksamheten, säger hon och fortsätter:

- Men när det kommer till landslaget handlar det mer om en stolthet över att få representera sitt land. Man representerar Sverige för att det är ens land och inte för att tjäna pengar. Det tycker jag också är grunden i hela den här diskussionen. Snacket handlar inte om pengar och marknadsandelar. Snacket handlar om att vi ska representera Sverige som ett land på ett korrekt sätt. Om vi ska börja jämföra prestationer, så kan man jämföra det på vilken nivå som helst och gå in i herrlandslaget och se till vem som tillför mest och minst. Det är inte där vi ska hamna på landslagsnivå. Landslaget är så mycket mer än pengar. 

Är du nu hoppfull om att det blir mer jämställd ersättning från nästa år och framåt?
- Ja, men det känns absolut hoppfullt. Det känns nästan som ett självklart beslut som man ska ta, sett till hur det sett ut de senaste dagarna med tanke på de uttalandena som gjorts. Tänk vad coolt att kunna säga att alla är lika värda i Sveriges landslag, oavsett kön, efternamn, bakgrund och prestation. Det är det vi står för och jag tycker att det vore jävligt coolt att kunna hänga på den utvecklingen som land i världsfotbollen. 

Nu ska det bara bli så också?
- Ja, det känns som att det är de sista detaljerna som saknas i en rättså självklar fråga. 

Publicerad 2020-09-04 kl 19:13
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto