Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny rapport varnar svensk idrottsrörelse: "Handlar om att motverka en tystnadskultur"

Sverige

Polisen har larmat om kriminellas påverkan på fotbollen.
Nu visar en ny rapport att Sverige behöver steppa upp i arbetet mot bland annat korruption inom idrotten.
- Det handlar i grunden om att motverka en tystnadskultur, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

En ny rapport av Centrum för Idrottsforskning har lämnats till regeringen. I rapporten finns sammanställningar kring olika ämnen som alla berör idrottens integritet; allt från arbetet mot osunda idrottsmiljöer för barn och ungdomar till det som brukar kallas för otillåten påverkan (mutor, hot etc.) – och som kanske framför allt förknippas med matchfixning, där fotbollen i Sverige har och har haft stora problem.

Uppdraget att presentera rapporten kommer från regeringen:

"I uppdraget ingick att analysera idrottsrörelsens olika funktioner och verktyg för att upptäcka och komma tillrätta med verksamheter där det kan förekomma brottslig eller på annat sätt, för individer eller samhället, skadlig verksamhet. Idrottsrörelsens egen förmåga att förhindra övergrepp på barn men även att förhindra korruption och annan ekonomisk brottslighet skulle särskilt belysas", skriver CIF, gällande syftet med rapporten.

Annons

CIF:s slutsats är bland annat att idrotten tappat vad gäller ”styrning, öppenhet och demokratiska funktionssätt”.

- Svensk idrott borde vara i frontlinjen i dessa frågor, men vi har snarare hamnat på efterkälken, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Enligt Norberg kom arbetet till som en följd av de korruptionsskandaler som rullat upp inom både Fifa och den internationella friidrotten.

- Vår rapport visar att Sverige också har sina utmaningar. Svensk idrott har inte tagit denna fråga på tillräckligt stort allvar, säger han till Dagens Nyheter.

Inom just fotbollen har polisen flera gånger varnat för att kriminella skaffat sig inflytande över utövare och klubbar och kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder idrottens aktionsgrupp rörande idrottsrelaterad brottslighet har tidigare uttryckt det som att kriminella ”satt klorna” i svensk fotboll.

Annons

Amanda Lind (MP), som utöver att vara demokrati- och kulturminister, även har ansvar för idrottsfrågor, utesluter inte att Gårdares grupp skulle kunna få större resurser framöver.

- Jag kommer att ta del av rapporten ordentligt och diskutera med Riksidrottsförbundet kring vad som skulle vara konkreta steg framåt och jag är beredd att diskutera insatser från statens sida, naturligtvis, säger hon till Fotbollskanalen.

Inom fotbollen hör vi ofta att kriminella element verkar vid kanske framför allt spelarövergångar. Vilket är ditt medskick kring arbetet med den frågan?
- Det är viktigt att aldrig slå sig till ro. Här behövs ett brett arbete, både inom RF men också inom respektive specialidrottsförbund som kan identifiera särskilda utmaningar och risker inom just den idrotten.

”Sverige har hamnat på efterkälken”, konstateras i en sammanfattning av rapporten, hur känner du som ansvarig minister kring den formuleringen?

Annons
- Min bedömning är att Sverige har jobbat väldigt aktivt med de här frågorna, inte minst när det gäller barn som far illa inom idrotten. Det finns upprättat en idrottsombudsman, en visselblåsarfunktion och ett väldigt brett värdegrundsarbete. Men precis som slås fast i rapporten så är det ett område där vi aldrig blir klara. Då måste vi se till att lyfta utmaningarna, identifiera gråzonerna och våga prata om det som också är lite obekvämt. Det handlar i grunden om att motverka en tystnadskultur och då behöver hela idrottsrörelsen vara engagerad i det här. Sedan när det kommer till frågor om antidoping eller matchfixning så är det högaktuella frågor.

- Nu har vi en fristående antidoping-organisation vilket jag är väldigt stolt över. Vi tittar på hur det arbetet utvecklas. Vi har ett väldigt bra samarbete med både Riksidrottsförbundet men också andra myndigheter då det kommer till matchfixning, till exempel. Det finns alltid mer att göra, men min bedömning är att det finns en hög medvetenhet inom idrottsrörelsen och man har också gjort en hel del.

Annons
Publicerad 2021-04-19 kl 18:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto