POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
15v

Oro för ökat spelmissbruk - regeringen agerar med förslag på lagändringar: "Ser stora risker just nu"

Foto: TT.

Regeringen ser tecken på ökat spelmissbruk i coronavirusets spår.
Nu föreslås en rad ändringar i lagstiftningen, bland annat sätts en insättningsgräns på 5000 kronor i veckan.
- Vi ser stora risker på spelområdet just nu, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens. 

På torsdagens morgon höll socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi en presskonferens med anledning av ändringar som nu föreslås kring gällande spellagstiftning.

Shekarabi förklarade under presskonferensen att man fått oroande signaler om att "problemspelandet" ökar och att man ser en ökat risk för spelberoende, då många människor exempelvis blivit av med jobbet och därmed brottas med psykisk ohälsa. 

 - Vi ser stora risker på spelområdet just nu, säger Shekarabi och fortsätter:

- Vi behöver agera och behöver göra det nu.

Det hela består i tre delar: 

- Stärkt skydd för konsumenter

- Stärkta förebyggande åtgärder

- Att stänga ute aktörer som tillhandahåller olagligt spel

Inom kort remitteras en förordning med förslag på tillfälliga ändringar i lagstiftningen. Under dagen kommer regeringen även att fatta beslut om att ge Spelinspektionen ett uppdrag "för att möta utvecklingen under coronakrisen".

Vad gäller den första punkten så handlar det om att det nu sätts en insättningsgräns på spelkonton som ligger på 5000 kronor i veckan. Dessutom måste spelare framöver ange sin spelgräns för speltid då man spelar på värdeautomater och nätcasinon. Utöver det får ett bonuserbjudande från ett spelbolag ligga på högst 100 kronor.

Punkt två handlar i praktiken om att Spelinspektionen får i uppdrag att vidta åtgärder kring att öka kunskapen hos allmänheten om möjligheterna att själv stänga av sig själv (vilket görs via spelpaus.se).

Den avslutande punkten innebär att Spelinspektionen ska "stärka tillsynen" av bolag som erbjuder olagligt spel. 

- Spelinspektionen ska dels redovisa vilka tillsynsåtgärder som vidtagits och vilken effekt dessa haft. Dels vilka ytterligare verktyg som myndigheten behöver för att hindra att olagliga aktörer ges möjlighet att på nätet rikta sig mot svenska konsumenter. Det handlar bland annat om möjligheten att synas på sökmotorer på nätet med lockande budskap om olagligt spel, säger Shekarabi.

På en fråga från TV4 under presskonferensen gällande hur Shekarabi ser på risken att inskränkningarna, bland annat insättningsgränsen, leder till att man i stället spelar olagligt, säger han:

- Vi bedömer att det finns en risk och det är därför vi sätter frågan om att hålla borta olicensierade bolag från den svenska marknaden i fokus. Det är därför spelinspektionen får agera. Jag understryker också att vi har kriminaliserat marknadsföring och det är en viktig beståndsdel om man ska komma i kontakt med svenska konsumenter. 

- Vår bedömning är att alla former av kontrollåtgärder måste kombineras med åtgärder som handlar om att hålla aktörer som saknar svensk licens borta. Det är två delar som hänger ihop.

Utöver nämnda saker så finns det just nu en utredning som pågår gällande eventuella begränsningar i spelreklamen.

- Men i samtalen med forskare och andra aktörer kring det här akuta läget här och nu så är det här åtgärderna som är mest effektiva.

Den tillfälliga förordningen föreslås träda i kraft den 1 juni och gälla över 2020.

Vad gäller inskränkningar för bolag på den svenska marknaden så har Fotbollskanalen i en tidigare granskning kunnat visa på eventuella svagheter i lagen, vad gäller målet att få stopp på matchfixning, då riggade matcher där spelen läggs via bolag som inte har licens i Sverige, som inte riktar sig till den svenska marknaden och på ett objekt som inte går att spela på i Sverige i praktiken riskerar att falla mellan stolarna. 

Publicerad 2020-04-23 kl 09:06
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto