Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ovisst kring svenska kvalmatcher - flera returer uppskjutna

Sverige

Division 2-kvalmatcher stoppas på grund av nya corona-restriktioner.
Därmed är det just nu lite ovisst när fyra matcher kan spelas framöver.
- Vi har naturligtvis en ambition om att kunna slutföra tävlingarna, säger SvFF:s tävlingschef Lars Helmersson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Flera svenska serier, på lite lägre nivå, är färdigspelade, men däremot återstår bland annat matcher i Svenska Fotbollförbundets förbundsserier på herrsidan. Allsvenskan, superettan och ettan är inte färdigspelade, precis som att det är matcher kvar i division 2-kvalet. I det sistnämnda kvalet har lagen spelat en av två matcher i den sista kvalomgången och i helgen skulle sex returmatcher ha spelats. Fyra av sex matcher kommer dock inte att spelas. 

Skillnaden mellan matcherna i division 2-kvalet och matcherna i allsvenskan, superettan och ettan är att de tre högsta serierna har fått ett undantag gällande att få spela matcher, trots allmänna råd om att matcher inte får spelas i vissa regioner. 

ANNONS

Nu har därför fyra av sex matcher blivit uppskjutna i division 2-kvalet. Redan tidigare i veckan blev returmötena mellan IFK Hässleholm-Smedby AIS och KSF Prespa Birlik-BK Astrio uppskjutna fram till den 17 november till följd av att Region Skåne gått ut med skärpta allmänna råd för att minska smittspridningen i regionen. Det gäller i tre veckor, och under den tiden får de skånska lagen inte träna och spela matcher. 

På torsdagen gick även Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Östergötland ut med liknande skärpta allmänna råd, vilket innebär att kvalmötena mellan Kungsängens IF-FC Arlanda och IFK Tidaholm-Torslanda IK också har blivit uppskjutna till den 17 november. För mötena mellan Kungsängens IF-FC Arlanda, IFK Tidaholm-Torslanda IK och FK Hässleholm-Smedby AIS gäller därmed framöver lika förutsättningar med att de framöver inte kommer att få träna och spela matcher. 

ANNONS

Däremot är det olika förutsättningar för BK Astrio och KSF Prespa Birlik, då Astrio har tillåtelse att träna, något som KSF Prespa Birlik i dagsläget inte har. Region Halland, som är Astrios region, har ännu inte beslutat om skärpta allmänna råd, vilket gör att Astrio kan fortsätta bedriva sin verksamhet, medan KSF Prespa Birlik drabbas i Skåne. 

"På grund av det rådande läget i Skåne, så kommenterar vi inget förrän vi har pratat med SvFF och deras tävlingsutskott", skriver Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim i ett sms till Fotbollskanalen. 

Lars Helmersson, som är tävlingschef på SvFF, menar att kvalmatcherna i Skåne, precis som i Östergötland och Västra Götaland, har skjutits upp med anledning av de nya restriktionerna. Han menar att målet är att slutföra kvalet. 

ANNONS

- Vi får naturligtvis förhålla oss till myndighetsanvisningarna och rekommendationerna som finns, men jag vill inte spekulera i det. Vi har ett intresse att slutföra tävlingarna. Samtidigt har förbundsstyrelsen hos SvFF tagit beslut om potentiella konsekvenser om en tävling inte kan slutföras. Vi har naturligtvis en ambition om att kunna slutföra tävlingarna som vi satt upp så långt det är möjligt, men det är en fråga för vår tävlingskommitté ytterst och i förlängningen förbundsstyrelsen, säger han till Fotbollskanalen.

Helmersson menar också att det finns en skillnad mellan Sveriges tre högsta serier och division 2. 

- Utifrån dialogen mellan Riksidrottsförbundet och myndigheterna, så finns det ett undantag för yrkesutövning. Utifrån att vi har professionella krav i ettan herrar och så vidare, så faller de under det begreppet och därmed kan de matcherna genomföras. 

ANNONS
Publicerad 2020-10-29 kl 21:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto