POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

"Peking"-basen: "Full respekt för den åsikten - att det går lite i motsatt riktning"

Foto: Bildbyrån

Svenska klubbar blöder ekonomiskt samtidigt som många har mottagit statligt stöd.
Samtidigt slår IFK Norrköping till med "den största affären någonsin" och värvar Sead Haksabanovic.
- Jag förstår att den frågan kommer och naturligtvis är det rätt att ställa den, säger klubbens ordförande Peter Hunt till Fotbollskanalen.

Coronapandemin har slagit hårt mot fotbolls-Sverige. Då många klubbar blöder ekonomiskt har många allsvenska klubbar utnyttjat livlinan och mottagit statligt stöd i form av korttidspermitteringar. Det vill säga att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. En av dem är IFK Norrköping, som i mars månad meddelade att klubben genomföra korttidspermittering inom spelartruppen.

Samtidigt som allsvenskan väntar runt hörnet kom Norrköping under fredagen med beskedet att klubben nu köper loss yttern Sead Haksabanovic från Premier League-klubben West Ham. Vidare meddelade klubben att avtalet är skrivet på fyra år samtidigt som klubbens ordförande Peter Hunt mäktade med att affären är "den största någonsin - alla kategorier".

Samtidigt ställer sig många frågan: hur är affären möjlig, under dessa tider?

- Det är en berättigad fråga. Vi har själv brottats med den. Det är tuffa tider och vi har försökt spara på alla håll och kanter. Vi har friställt personal och vi har delvis permitterat – och mot den bakgrunden - att göra en sådan här värvning så kan man ställa sig frågan: ”Var det här rätt?”, säger Peter Hunt till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Men vi ser naturligtvis på sikt här och vi kan inte bara lägga oss ner i IFK Norrköping - och inte hantera en sådan här möjligt. Vi vill vara med och det är inte så att vi tar in några pengar eller från någon annan källa än den vi har själva. Vi har byggt upp den sedan många år tillbaka i tiden och i det här fallet så kändes det som en bra affär för inte minst våra supportrar men också våra medlemmar.

Hur ser du på att IFK Norrköping genomför denna affär samtidigt som ni mottagit statligt stöd?
- Jag förstår att den frågan kommer och naturligtvis är det rätt att ställa den. Det här var en tillfällig åtgärd som man gjorde från myndigheternas sida för att försöka rädda företag och föreningar i en väldigt tuff situation och vi tog naturligtvis del av den. Men ställer man det i relation till vad vi som förening förlorar så vill jag påstå att det var helt rätt att ansöka om stödet. Och det är långt ifrån vad våra förluster är där vi räknar med att förlora kanske 20 miljoner plus i och med dessa tider. Det är inte heller så ansvarigt från styrelsen men jag har full respekt för den åsikten - att det går lite grann i motsatt riktning med stöd och ett förvärv. Vi ser framåt och vi måste agera när vi har möjlighet.

Men affären genomfördes helt utan externa aktörer?
- Ja.

Har förhandlingarna pågått länge?
- Det är klart att det blir lite intensivt på sluttampen, ofta är det ju så. Vi hade ändå ett fönster som stänger i dag (lördag red. anm). Det blev lite ping pong med klubben (West Ham) under hela dagen, men det löste sig tillslut. Det var skönt.

Vad var det som gjorde att förhandlingarna gick i lås till slut?
Dels så har det att göra med ekonomin och hur man kan lösa en sådan här förhållandevis dyr värvning och det är där skon klämmer. Men vi har försökt att ta hänsyn till alla parter, inte minst till Sead, och hur vi ska hantera den frågan. Men jag tror att Sead hade en vilja att få det här löst och bli en Norrköping-spelare och jag tror det vägde över i slutändan i slutändan. Alla parter runt omkring förstod att det här är vad spelaren önskar.

Sista frågan, hur laddad är du för att allsvenskan ska dra igång?
- Ja, lite nervöst är det onekligen, säger Peter Hunt och skrattar innan han avslutar:

- Jag hoppas att jag får vara en av de femtio, i och med att jag har lite uppgifter att göra på läktaren. Men till alla andra får jag önska dem en god söndagseftermiddag framför TV:n.

Publicerad 2020-06-13 kl 12:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto