POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3v

Plan om spel i juni står fast: "Samma målbild"

Foto: Bildbyrån.

Elitfotbollen har ännu inte fått grönt ljus i Sverige.
Men trots det ligger målbilden kvar om spel i juni.
- Ja, vi har samma målbild, säger Sef:s sportchef Svante Samuelsson till Fotbollskanalen. 

Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll, ligaorganisation för allsvenskan och superettan, hade under fredagen ett möte med Folkhälsomyndigheten. Fotbollen presenterade ett medicinskt protokoll, som Sef tagit fram, för hur matcher ska kunna spelas och samtidigt leda till så liten smittspridning som möjligt. Detta för att kunna fullfölja planen med bland annat cupkvartsfinaler, på herrsidan, 1 juni och allsvensk premiär 14 juni. 

SvFF och Sef meddelade dock efter mötet att fotbollen först i slutet av nästa vecka får besked från myndigheten om elitfotbollen kan återupptas. Just nu är det fortsatt stopp för seniormatcher i Sverige. 

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand menar att det därmed fortsatt råder osäkerhet om det är möjligt med bland annat cupkvartsfinaler den 1 juni och allsvensk premiär 14 juni.

- Vi har haft ett första möte i dag, där vi tillsammans med Sef har fått möjlighet att berätta och informera om vilka åtgärder vi kommer att vidta för att komma igång och genom att inte bidra till smittspridning, som är centralt i det hela. Nu kommer Folkhälsomyndigheten att ta till sig det här, titta på det och i slutet av nästa vecka kommer vi att ha ett uppföljande möte, säger Sjöstrand till TV4.

Vad tror du att sannolikheten är att cupkvartsfinalerna kan spelas den 1 juni i svenska cupen?
- Skulle vi få ett besked om att det går kommer vi naturligtvis gör allt vi kan för att spela, men vi har inte fått något besked än. Vi får respektera det arbetet som görs nu och en grundförutsättning är att de föreskrifter som finns i dag möjliggör att vi kan spela matcher på seniornivå. Det är en viktig, rent teknisk aspekt, men Folkhälsomyndigheten har tagit till sig det här och vi ska ha ett möte nästa vecka. 

Sef:s sportchef Svante Samuelsson menar att målet fortsatt är att allsvenskan och superettan ska dra igång som planerat i juni.

- Ja, vi har samma målbild som vi haft innan, men det känns bra att ha fått diskutera och presentera det här för myndigheten. 

Samuelsson fortsätter:

- Vi var fullt medvetna, när vi gick till mötet i dag, om att vi inte skulle få ett besked. Syftet var att med egna ord beskriva vårt protokoll och vår process framåt. Första fasen är matcher utan publik och vi visste att vi inte skulle få ett besked. Nu kan de ta med informationen hem och resonera på myndigheten. 

Känner ni stress för att få ett besked snart, då cupkvartsfinalerna är 1 juni?
- Vi är ödmjuka inför den arbetsbelastning som finns på myndigheten, då de har stora beslut som ska tas och vi är tacksamma över att vi fick chansen att träffa dem. Målbilden är att börja spela i enlighet med de datum vi har satt upp, men det förutsätter godkännande från myndigheten. 

Vad tyckte Folkhälsomyndigheten om protokollet?
- De lyssnade mest och ställde motfrågor för att skaffa sig en klar bild av hur vi resonerar och tänker. 

Tidigare har bland annat Danmark, Norge och Tyskland gett grönt ljus till elitfotboll. Bundesliga återupptas, som första stora liga, i nästa vecka.

Publicerad 2020-05-08 kl 12:31
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto