Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Polisens misstanke - klubbar finansierar verksamheten med uppgjorda matcher: "Mycket information om det här"

Foto: Bildbyrån

Polisen misstänker att lag i superettan och division 1 fixar sina matcher för att finansiera verksamheten.
- Vi har rätt mycket information om det här, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till GP.

Det var den 19 maj i år som nyheten om ett matchfixningsförsök, som skett inför mötet mellan IFK Göteborg och AIK, skakade om svensk fotboll. En spelare i AIK slog larm om att han blivit kontaktad och erbjuden pengar mot att han i gengäld skulle påverka utgången av matchen.

Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera", sa Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare efter händelsen.

Uppgifter till Göteborgs Posten gör gällande att både Svenska Fotbollsförbundet och polisen nu har tagit emot tips gällande att matchfixning nu även finns inom svenska elitklubbar. Tidningen skriver att det rör sig om att klubbarna själva fixar sina matcher.

- Det dyker upp tips inifrån klubbar med väldigt dålig ekonomi som säger att föreningen själva tar till matchfixning för att rädda klubbens ekonomi. Det har vi rätt mycket information om. I de föreningarna råder det ofta stora motsättningar runt det här. Tipsen säger att man i föreningar har varit osams och haft konflikter, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till GP.

Enligt Gårdare rör det sig om runt tre till fyra stycken klubbar i superettan och division 1 där klubbarna sysslar med matchfixning för att få in pengar.

- I alla fall några personer i klubbarna på något sätt gör och försöker det.

För tillfället utreds fyra stycken matcher i svensk fotboll för matchfixning. Dessa är IFK Göteborg - AIK, Malmö FF - Halmstad, Norrby - Dalkurd och Södertälje - Värmdö.

Förbundets chefsjurist Anders Hübinette bekräftar att de känner till misstankarna.

Vi kan bekräfta att vi känner till att det finns sådana misstankar, men vilka nivåer eller vilken omfattning vill jag inte kommunicera. Det är svårt att få det bekräftat men vi gör allt vi kan, säger han till GP.

Publicerad 2017-10-30 kl 20:30
Annons
Annons
Annons