Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så tänker SvFF om Tomassons stab - svarar om Thern och Henke: "Varför inte?"

Sverige (herr)

SOLNA. Jon Dahl Tomasson är klar och nu ska staben runt honom sättas.
Då kommer dansken ha mycket att säga till om.
- Det kommer komma in fler namn, säger fotbollschefen Kim Källström till Fotbollskanalen.

5:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TT/Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du en intervju med Jon Dahl Tomasson.

Under fredagen gjorde Jon Dahl Tomasson sin första arbetsdag som ny förbundskapten för Sveriges herrlandslag. Då mötte han också media för första gången - och berättade om hur han ser på staben runt honom som håller på att formas. 

Tomasson får med sig en assisterande förbundskapten i form av Remy Reijnierse, som var danskens assistent även i Blackburn och Malmö FF. I övrigt är det oklart hur ledarstaben kommer se ut.

- Vi har inte kunnat prata före kontraktet (började gälla 1 mars). Vi pratade lite i dag på kansliet och vi kommer fortsätta göra det. Man kommer få en känsla om det finns kemi eller inte. Men jag ser fram emot det, sa Tomasson under fredagen.

Annons

En rad namn i den tidigare staben har kontrakt som tidsmässigt är kopplade till förre förbundskaptenen Janne Anderssons avtal, men det finns även personer som är fast anställda hos Svenska Fotbollförbundet, likt analytikern Christoffer Bernspång.

Om exempelvis han, målvaktstränaren Maths Elfvendal och spionen Lasse Jacobsson (som mer eller mindre bekräftat att han lämnar), behåller sina roller runt herrlandslaget är alltså i dagsläget oklart.

- Vi tar det steg för steg. Nu kommer vi ta i den frågan och se över hur vi ska göra inför mars-samlingen. Det tror jag kommer lösa sig på ett bra sätt och det är viktigt att Jon känner att han är trygg med sin stab, säger SvFF:s fotbollschef Kim Källström.

- Nu ska vi sätta staben som vi på SvFF och Jon tycker ska bli den mest ultimata för att vi ska nå framgång. Vi har redan påbörjat de diskussionerna.

Annons

Källström utvecklar:

- När det kommer in en ny förbundskapten så blir det alltid en ny era och ett nytt sätt att tänka. Han har med sig Remy och så får vi se hur vi bygger staben. Vi behöver inte skynda heller och allt behöver inte vara perfekt dag ett. Det är ett väldigt unikt läge att vi har lite tid på oss (innan första tävlingslandskampen) för en gång skull. Det ska vi så klart utnyttja.

- Vi har väldigt konstruktiva och bra diskussioner. Vårt mål är att presentera staben så fort som möjligt men truppen tas ut den 13 mars och fram till dess får vi se hur långt vi kommit. Inget är ristat i sten och vi behöver inte måla in oss i ett hörn än.

Truppen som Källström syftar på är den som ska ta sig an Tomassons två första träningslandskamper, mot Portugal (21 mars) och Albanien (25 mars).

Inför det att Tomasson presenterades av SvFF gjorde uppgifter till Fotbollskanalen gällande att han skulle ta med sig nämnde Reijnierse som assistent och att det även var aktuellt för honom att ta med sig ytterligare en resurs. Antingen en hjälptränare eller analytiker.

Annons

Om det säger nu Källström:

- Att det kommer komma in fler i staben… det kommer det göra. Men vem det är kan jag inte gå in på. Vi har olika diskussioner och lite olika trådar ute kring hur vi ska lösa det. Det är väldigt viktigt att vi hittar en balans kring vad vi som förbund vill och vad Jon som tränare vill. Det känns som att samarbetet verkligen fungerat utmärkt hittills.

Tidigare har Källström och generalsekreteraren Andrea Möllerberg talat om att SvFF kommer vilja ha en hel del att säga till om vad gäller utformning av landslagens staber och att all makt inte ska ligga hos förbundskaptenerna.

Nu säger Källström:

- Det är väl en balans. Vi har vissa tankar medan Jon och Remy har vissa tankar. Jag ser det verkligen inte som ett problem. Snarare en möjlighet. Vi har en god diskussion kring vad vi ska göra och vi vill hitta bästa vägen framåt som passar båda. Men det är klart att man om tar över ett sådant här jobb så har man otroligt mycket att säga till om kring hur man utformar sin stab.

Annons

Var det givet att Remy skulle få en plats när Jon kom in?
- Ja. Det är som alltid en diskussion och vi började så klart med Jon. Vi kände att han var väldigt flexibel och öppen för diskussion men de känner varandra väl och vi känner att det är viktigt att det finns en trygghet i staben. 

- Jon var tydlig med att han gärna ville ha med Remy och det såg vi som en bra möjlighet. Vi var helt överens om det.

Kommer rollerna i staben vara likadana som tidigare eller kan tjänsterna och titlarna förändras?
- Både ja och nej. Det är dumt att slå fast något innan vi har bestämt oss. Vi diskuterar fram och tillbaka. Säger vi något så betyder inte det att det är bestämt. Vi försöker ”brainstorma” oss fram till den bästa lösningen. 

Tidigare i processen kring att hitta ersättare till Janne Andersson och Peter Wettergren har det ryktats om att förre landslagshjälten och storspelaren Henrik Larsson varit aktuell för någon form av roll i Blågult-staben. Inte som förbundskapten, men som en av flera i en stab.

Annons

Kim Källström skrattar till när Fotbollskanalen tar upp saken med honom.

Kan det vara aktuellt att ta in den typen av namn, någon som har erfarenhet av svensk landslagsfotboll?
- Ja, varför inte? Men det är inte heller (ett måste), så. Det har varit många rykten under den här tiden så det lär väl fortsätta, säger Källström och ler. 

Under många år har det annars funnits en diskussion rörande VM 94-hjälten Jonas Thern, som inte längre har någon roll i IFK Värnamos allsvenska stab, och hur svensk fotboll kan utnyttja hans kunskaper. Exempelvis kring talangutveckling.

Källström öppnar för att SvFF vill dra nytta av Therns kompetens i någon form. Då inte nödvändigtvis kopplat till herrlandslaget.

- Han har ju jobbat med Janne (Andersson, som motståndarscout) tidigare. Och ingenting är uteslutet. Det var inte aktuellt för den här utnämningen men Jonas Thern… det är ju liksom en barndomsidol till mig, säger fotbollschefen och fortsätter:

Annons

- Det är nog inte omöjligt. Allt är ganska nytt och vi håller på med en ganska stor förändringsprocess men så som jag ser det så ska vi försöka ta hand om all kompetens. Att man tänker lite olika är också bra. En fråga kan ha många svar. Så vi får se hur det utvecklas. Men det finns inget konkret i dagsläget.

Har du varit i kontakt med honom sedan du tog över?
- Nej.

Publicerad 2024-03-02 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto