Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så vill SvFF och EFD lyfta damfotbollen: "Titta på vad Lindelöf betytt för VSK"

Sverige (dam)

Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam gör ett gemensamt drag för damfotbollen.
Man vill att solidaritets- och mästerskapsersättning införs av Fifa och Uefa även på damsidan.
- Det är bra att det kommer från flera håll, säger EFD:s ordförande Annika Grälls till Fotbollskanalen.

Foto: Getty Images/Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundet går i dag ut med att man under torsdagen skickat en skrivelse till Fifa med ett yrkande om att införa utbildnings- och solidaritetsersättningar även inom damfotbollen.

Ett sådant system finns redan inom Sverige och nationellt i flera andra länder - men det saknas ett internationellt heltäckande system för sådana ersättningar. Om en spelare lämnar allsvenskan för spel utomlands behöver det inte betalas ut någon solidaritetsersättning alls. På herrsidan går dock fem procent av den totala övergångssumman till de klubbar som varit involverade i utbildningen av spelaren mellan 12 och 23 års ålder.

ANNONS

- Vi ser helt enkelt detta som ett naturligt steg i den fortsatta utvecklingen och professionaliseringen av damfotbollen, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till  svenskfotboll.se.

Samtidigt går Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för damallsvenskan och elitettan, ut på sin hemsida om att man skickat en skrivelse till ECA, de europeiska klubbarnas samarbetsorganisation European Club Association, med en uppmaning om att ligga på Uefa om att införa mästerskapsbonusar för föreningar som släpper spelare till EM och VM.

Ett sådant system finns redan på herrsidan, men damföreningarna får inte en krona för att släppa sina spelare till mästerskapen. Exempelvis delade Uefa sammanlagt ut nära 1,4 miljarder kronor till herrklubblagen som ersättning för att deras spelare deltog i sommarens EM-slutspel i Frankrike, samt i kvalet.

ANNONS

EFD:s ordförande Annika Grälls tror att det finns möjligheter att få igenom de två systemen som föreslås.

- Vi har diskuterat det här med Svenska Fotbollförbundet, hur vi ska lyfta frågorna. Det är bra att det kommer från flera håll. Damfotbollen utvecklas så snabbt och det är viktigt att det blir liknande regelverk på damsidan som på herrsidan, säger hon till Fotbollskanalen.

Hon exemplifierar med Victor Nilsson Lindelöfs sommarövergång - som gav Västerås SK flera miljoner kronor i solidaritetsersättning. Vid en liknande övergång på damsidan står de svenska klubbarna lottlösa.

- Titta på vad han innebär för Västerås nu när han gick till Manchester United. När Stina Blackstenius gick till Montpellier fick varken Vadstena eller Linköping några pengar över huvud taget, säger Grälls.

- Det blir fler och fler internationella övergångar. Våra spelare är attraktiva på den internationella marknaden och det är viktigt att vi ser till att pengar kommer tillbaka till klubbarna som utvecklat spelarna, som lagt tid och resurser på spelarna. Det här är självklart på herrsidan, men det är inte lika självklart på damsidan. Det finns ju inte ens i dag.

ANNONS

Är det fler förbund och organisationer som trycker på i de här frågorna?
- Det kommer från och fler håll. Vi har ett möte med de nordiska förbunden i augusti och då tror jag det här kommer vara uppe på tapeten. Det här är viktigt för att ta nästa utvecklingssteg för damfotbollen.

- Uefa och Fifa behöver bestämma sig vad man tycker i frågan.

Har ni några tankar kring summor och så vidare, eller är det först och främst viktigt att lyfta själva frågorna?
- Summor och så vidare kommer lösa sig successivt. Det är viktigt att vi får upp det här på agendan. Det är självklart att pengar går tillbaka till klubbarna när de utbildar pojkspelare, men inte när de utbildar flickspelare.

Publicerad 2017-07-13 kl 18:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto