Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Schough är redo för förtroendet: "Extrem skillnad"

Foto: SCANPIX

Hon har gått från en roll som spexare och joker till att vara ett av landslagets giftigaste anfallsvapen. Det är dags att börja ta Olivia Schough på allvar.

- Det är så jäkla kul. Jag tänker på det ofta, att skillnaden på 2014 och 2015 är så extremt stor, säger hon.

Det är inte alltid så kul att vara rolig. Virvelvinden Olivia Schough har varit mer eller mindre ordinarie i det svenska landslaget sedan första gången Pia Sundhage tog ut henne våren 2013 - men bara i truppen. I startelvan har hon haft svårare att slå sig in, och även om hon fått chansen har prestationen ofta uteblivit i skarpt läge.

Samtidigt har hon synts och hörts i sociala medier, varit drivande initiativtagare till diverse målfirande och dansvideos, och elaka tungor har viskat om att hon mer är med i landslaget för sin personlighet än sitt fotbollskunnande.

- Det har ju inte undgått mig. Och jag har alltid varit förstående, för det är så det har varit. Jag har ju varit bra i det tysta. Pia (Sundhage) har alltid sett att jag har varit bra på träning och hon tycker att jag har bidragit i gruppen. Det är sånt som kanske inte syns. Men jag har alltid känt förtroende härifrån, säger Schough, som har showmanskapet i blodet som dotter till revymannen Bertil Schough.

- Jag har försökt att inte lägga så stor vikt vid det och tänkt att det är som det är och det är bara att bevisa en dag. För nu känner jag ju att många har ändrat sin åsikt.

Hittat hem
Om det var bevis folk ville ha så har de lagts fram. När kvalet till EM 2017 drog igång efter debaclet i VM i somras inledde Schough med att göra mål redan efter 15 sekunder mot Moldavien. Och följde sedan upp det med ytterligare ett i nästa match mot Polen.

Samtidigt ångade hon på i klubblaget Eskilstuna och var en bidragande orsak till att den allsvenska nykomlingsklubben var med och slogs om SM-guldet ända fram till sista omgången, men till slut fick ge sig mot Rosengård.

- Jag mådde väldigt bra och har insett att må bra är nyckeln till att jag ska prestera. Min tränare har stort förtroende för mig, och jag har känt mig behövd. Det är en jäkligt härlig känsla. Så har jag känt i landslaget också den senaste tiden.

Lyftet kom när Schough flyttade hem till Sverige efter ett år utomlands med ganska misslyckade sejourer i först Bayern München och sedan ryska Rossijanka.

- När jag var utomlands var det inte fotbollen som var i fokus, för det funkade bara inte. Jag blev bara skadad och sjuk. När jag kom hem till Eskilstuna så föll alla bitar bara på plats.

"Nervöst"
I det stundande OS-kvalet i Rotterdam - där Sverige möter först Norge och sedan Schweiz och Nederländerna i kampen om en OS-plats - är hon nästan given trots en hård konkurrens i de offensiva lagdelarna. Frågan är om det blir som forward i Sveriges 4-3-3-uppställning eller på mittfältet.

Målet är ändå klart: Sverige ska till OS.

- Det är lite nervöst. Det är första gången jag gör något sådant här seriöst. Eller, allt är ju seriöst men det här är verkligen på riktigt och det är första gången som jag känner mig behövd. Att folk förväntar sig något av mig, säger Schough.

 

Olivia Schough

Född: 11 mars 1991.

Position: Anfallare.

Klubb: Eskilstuna.

Tidigare klubbar: Falkenberg 2007-2009, Göteborg FC 2009-2013, Bayern München 2014, Rossijanka (Ryssland) 2014.

Landskamper/mål: 29/3.

Aktuell: Spelar OS-kval med Sverige i Rotterdam.

Publicerad 2016-03-01 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER