Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Skarp kritik mot SvFF: "De borde stå upp för värderingar"

Foto: Scanpix

Svenska fotbollsförbundet får kritik för sitt nya strategidokument av en annan stor folkrörelse.

- Förbundet borde stå upp för värderingar och vara ännu tydligare, säger Josefine Larsson, ordförande i scouterna.

Svenska fotbollsförbundet har skrivit ett nytt strategidokument och ett tidigare stycke om rollen för spelare som förebilder är nertonad. En konstig förändring, menar Josefine Larsson som är ordförande för svenska riksorganisationen Scouterna, en folkrörelse med över 70 000 medlemmar.

Josefine Larsson har sedan debatten kring den misshandelsdömde Alexander Gerndt följt förbundets arbete kring värderingar, och hon är inte imponerad.

-Det gjorde mig lite fundersam när de hade tagit bort stycket om att landslagsspelare ska vara tydliga förebilder. I det nya dokumentet har formuleringarna blivit mer allmänna, säger hon till fotbollskanalen.se.

Josefine Larsson upplever det nya strategidokumentet som sämre än det tidigare när det kommer till värderingar och förebildsskap. Med tanke på att SvFF hävdar att de står för en tredjedel av Sveriges idrottsaktiviteter borde värdegrunder och förebildsskap ges större utrymme.

-Förbundet borde vara mycket tydligare med vad som gäller. Det ska framgå i dokumentet att man ska vara förebilder och arbeta med de värderingarna man vill ha, säger Josefine Larsson.

-De borde även visa hur man arbetar med med dessa frågor. Om man ens gör det.

Josefine Larsson har själv engagerat sig i, och kritiserat, förbundets värderingsfrågor ända sedan förbundet lät den misshandelsdömde Alexander Gerndt återvända till landslaget för spel. Det gick så långt att förbundskapten Erik Hamrén ringde upp henne för att förklara sitt beslut.

-Jag hade mailat honom från min privata mail och frågat om uttagningen. Sen ringde han plötsligt upp mig en kväll och ville förklara sin åsikt. Jag antar att det framkommit någonstans att jag är ordförande i Scouterna och att vi jobbar mycket med värderingar.

Vad borde SvFF göra nu då?

-Antingen måste man bli tydligare i strategidokumentet eller så får man ta fram ett värdegrundsdokument som är fristående från strategierna.

-Sen tror jag regler är att föredra framför ledstjärnor. Om det inte finns några regler så går det ju heller inte att bryta dem.

Publicerad 2013-08-05 kl 11:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons