Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF tar bort "mot våld" i värderingar – "Har inte med Gerndt att göra"

Foto: Scanpix

Karl-Erik Nilsson hävdar att inget har ändrats.

I Svenska fotbollsförbundets nya strategidokument har man rensat bort att fotbollens företrädare ska motverka våld.

I stället har man en nertonad kravbild:

- Det är inte korrekt att hävda att något ändrats. Vi har skapat ett helt nytt dokument, skriver förbundsbasen Karl-Erik Nilsson i ett mejl.

I samband med debatten om misshandelsdömde Alexander Gerndts vara eller icke-vara i landslaget fick Svenska Fotbollsförbundets styrelse kritik för att man våren 2012 gett klartecken till spel efter att anfallaren inte fått vara med i fyra månader.

Många kritiker lutade sig mot en skrivning i förbundets strategidokument gällande värderingar från 2009: "Fotbollens företrädare skall föregå med gott exempel i etik- och moralfrågor, motverka alla former av diskriminering, våld, fusk samt beivra överträdelser."

Man menade att förbundets styrelse därmed gick emot sina egna värderingar när man gav klartecken till Alexander Gerndt. Dessutom ville styrelsen inte ha någon policy utan man slog fast att varje fall är unikt och det ska styrelsen behandla.

Sedan Karl-Erik Nilsson våren 2012 tog över ordförandeposten efter Lars-Åke Lagrell har man jobbat med att ta fram ett nytt strategidokument för svensk fotboll 2013-17, och det fick klartecken på vårens årsmöte. I det dokumentet finns exempelvis ordet våld inte med och det är en nedtonad kravbild:

"Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering samt gynnar arbetet för jämställdhet och mångfald."

Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson, som bara vill svara via mejl, är tydlig med att Svensk Fotboll gemensamt tagit fram dokumentet:

"Vi har skapat ett nytt mål och strategidokument efter en lång och djup process med 100-tals människor involverade. Vi har inte utgått eller reviderat från något tidigare dokument och därmed är det inte korrekt att hävda att något ändrats. Vi har skapat ett helt nytt dokument och utifrån de processer vi genomför har vårt årsmöte beslutat att detta ska vara det som vägleder oss i vårt framtidsarbete."

Delen om att motverka våld står inte med i den nya strategin, varför då?

"Vårt strategidokument består av vision, verksamhetsidé, vår värdegrund, förhållningssätt, våra strategiska mål samt våra verksamhetsområden med förslag till strategier för att nå målen. Den del som handlar om värdegrunden, som du antagligen syftar på, innehåller begrepp som ´vi vill varandras framgång, vi föregår med gott exempel, vi visar respekt för människors lika värde, vi ska aktivt bidra till samhällsnyttiga värden och värderingar´ och så vidare. Vi har gjort bedömningen att detta tillräckligt tydligt talar om vad vi inom svensk fotboll står för och att motverka våld är givetvis en självklar del i det som beskrivs ovan."

Vilken roll har Alexander Gerndt spelat?

"Jag är en av många hundra som deltagit i en mängd rådslag och processer och vid dessa tillfällen har vårt fokus legat på att utarbeta bra framtidsförslag och enskilda personer och enskilda händelser har inte diskuterats."

Hur ska spelarna veta vad som gäller?

"Nästa fas inleddes i samband med sommarens ordförandekonferens där representanter för svensk fotboll i stort var samlade. Denna fas innebär att strategin ska bli en del i vardagsarbetet och de olika delarna ska diskuteras. Vad betyder värdegrunden och övriga delar av dokumentet för oss i kommande planeringsarbete? Vi kommer att börja med de olika distrikten och förbundets olika kommittéer därefter kommer frågorna också till vår personal och övriga medarbetare, däribland våra spelare i de olika landslagen. Parallellt utarbetas en kommunikationsstrategi där vi kommer att fastlägga när och hur våra olika delar av verksamheten involveras. Det är viktigt att notera att vi har till 2017 på oss och det är då vi slutgiltigt ska utvärdera. Kortsiktigt kommer vi vid olika samlingar att dela ut en populärversion av dokumentet och det blir en först start för att sprida dokumentet bland olika berörda."

Vilka signaler sänder SvFF om man inte vill att spelarna är förebilder?

"Vi vill att spelare, ledare och övriga inom svensk fotboll ska vara förebilder och det beskrivs också tillräckligt tydligt i vårt dokument och vid de tillfällen när vi arbetar med implementeringen av strategin."

Vilket ansvar tar SvFF om man inte är tydliga?

"Det är väl ingen annan än vi som jobbar, såväl som anställda eller som ideella ledare, som tar ansvar för vår verksamhet i såväl föreningar som förbund. Detta är vårt interna måldokument och är glada att det får spridning. Vi är nöjda med innehållet och framförallt med processen som lett fram till innehållet. Vi känner att detta kommer att hjälpa och vara ett stöd både när det gäller framtida prioriteringar som när det gäller uppträdande och förhållningssätt till vår omvärld."

Publicerad 2013-08-05 kl 11:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons