Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skattesmäll för svenskt agentbolag kopplat till Isak-affär

Bundesliga

En svensk toppagent är misstänkt för grova ekobrott.
I höstas drabbades ett bolag som han jobbat för av en skattesmäll på närmare en halv miljon.
Pengarna som agenturen upptaxerats för rör Alexander Isaks övergång från AIK till Dortmund, enligt Skatteverket.

Foto: Bildbyrån

Ett svenskt agentbolag som drog in flera miljoner på Alexander Isaks övergång från AIK till Borussia Dortmund och sedan betalade ut pengar som landade hos bland andra Dickson Etuhu drabbades av en skattesmäll i höstas.

Agenturen utreddes av Skatteverket, som kom fram till att bolaget under 2017 gjorde felaktiga avdrag för avtal värda närmare en och en halv miljon kronor. Därför skulle företaget senast i november i fjol ha betalat in totalt 459 700 kronor (skatt, skattetillägg och ränta) till skattemyndigheten, visar handlingar som Fotbollskanalen tagit del av.

Om bolaget begärt omprövning av beslutet eller överklagat det är oklart. Skatteverket lämnar inte ut uppgifter om det, utan endast eventuella beslut som fattats efter en omprövning.

ANNONS

I företagets årsredovisning för 2020 nämns skattemyndighetens utredning och agenturen konstaterar att man tagit höjd för en kommande skattesmäll.

"Bolaget har haft en pågående skatterevision under räkenskapsåret och det har kommit ett förslag till beslut i juni 2021. Bolaget håller på att utvärdera förslaget till beslut men har av försiktighetsskäl gjort avsättning för en eventuell upptaxering samt tillhörande skattetillägg", går att läsa i årsredovisningen. 

Våren 2019 greps och häktades en av Sveriges mest framgångsrika agenter de senaste åren och sedan dess har han varit misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Mannen jobbade för agenturen, som drabbats av en skattesmäll, just under 2017. Ekobrottsmyndighetens utredning rörande honom har dragit ut på tiden och pågår än i dag, men parallellt har alltså Skatteverket undersökt det ovan nämnda företaget och landat i ett beslut i ärendet.

ANNONS

Den brottsmisstänkte mannen benämndes som "Micke" (han heter egentligen något annat) i den agentgranskning som Fotbollskanalen och Kalla fakta publicerade 2017. Han är en del av ett agentnätverk som internationellt sett leds av stjärnagenten Vladica "Vlado" Lemic. "Micke" har beskrivits som Lemics högra hand i Sverige av AIK:s tidigare sportchef Björn Wesström, under ett polisförhör kopplat till mutbrottsärendet rörande Dickson Etuhu. 

Det är inte "Micke" som står som företrädare för bolaget som nu straffats av Skatteverket. Det gör nämligen en annan agent, som är registrerad förmedlare hos Svenska Fotbollförbundet. Mannen har uppgett för Skatteverket att "Mickes" kontakter i fotbollsvärlden varit "nödvändiga" för att företaget skulle kunna bedriva sin verksamhet och att det är "Micke" som "haft kontakter med spelare, klubbar och andra agenter". Vidare har företrädaren sagt till myndigheten att det är "Micke" som styrt hur företagets inkomster fördelats till andra agenter. Specifikt kring Dortmund-affären har mannen uppgett att det var "Micke" som "styrde" hur pengarna från övergången skulle "fördelas", enligt Skatteverkets beslut.

ANNONS

Ärendet hos Skatteverket handlar om just fördelning av pengar. I centrum: Alexander Isak-affären 2017. Då blev forwarden allsvenskans dyraste försäljning någonsin när han tog klivet från AIK till Dortmund. Den allsvenska storklubben representerades av "Vlado" Lemics agentnätverk, som Dickson Etuhu då var en del av, i samband med övergången och även den tyska klubben betalade nätverket för affären. 

Exempelvis fick det ovan nämnda agentbolaget 450 000 euro (4,26 miljoner svenska kronor) av Dortmund, visar Skatteverkets utredning. För myndigheten har nämnde företrädaren uppgett att Dickson Etuhu "öppnade dörren" för affären och att "Micke" förhandlade med Bundesliga-jätten.

Cirka 2,5 miljoner av pengarna som bolaget fick in för Isak-affären betalades vidare till två andra agenturer "för deras inblandning i fotbollsspelarens övergång".

ANNONS

Men Skatteverket har också hittat två andra utbetalningar som man hävdar är kopplade till rekordtransfern, och det är för de transaktionerna som myndigheten menar att agentbolaget gjort felaktiga avdrag och ska skatta för. 

Ett avtal som resulterat i en av utbetalningarna skrevs med en av de agenturer som fick betalt för sin delaktighet i Isak-dealen och enligt kontraktet rörde det "scoutingtjänster" under 2017. Den agenturen ("Bolag A") har "Vlado" Lemic kopplingar till, och Dickson Etuhu har tidigare samarbetat med den.

Vidare skrev agentbolaget ett avtal med ytterligare ett företag ("Bolag B"), även det rörande scoutingtjänster under 2017. Det avtalet ersatte en tidigare överenskommelse om att ett av Dickson Etuhus bolag, som numera har försatts i konkurs, skulle utföra scoutingtjänster åt agenturen till ett värde av en miljon kronor. Och "Bolag B", som det slutgiltiga avtalet tecknades med, förde vidare stora delar av utbetalningen till en närstående till Etuhu, som i sin tur skickade vidare pengar till Etuhu själv.

ANNONS

Företrädaren för agentbolaget som straffats av Skatteverket hävdar att man ersatte avtalet med Etuhus bolag med ett annat eftersom man ville avsluta samarbetet med den förre AIK-stjärnan efter att han blev misstänkt för brott. Etuhu dömdes senare av hovrätten till villkorlig dom och dagsböter för att ha försökt muta tidigare AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos.

Men trots att de två avtalen med "Bolag A" och "Bolag B" rörde scoutingtjänster fick Skatteverket initialt besked från det berörda agentbolagets företrädare om att utbetalningarna handlat om fördelning av pengar från Isaks övergång till Dortmund. Senare har företrädaren ändrat sig och hävdat att de rört just scouting. 

Enligt avtalen skulle agentbolaget få "löpande detaljerade rapporter" om scoutade spelare, men någon dokumentation av rapporteringen har inte skett. Den nämnde företrädaren hävdar att rapporteringen skett muntligt, men den förklaringen köper inte Skatteverket.

ANNONS

"Det är anmärkningsvärt att det inte finns någon som helst dokumentation av utförda scoutingtjänster", konstaterar myndigheten och pekar vidare på att scoutingavtalen inte lett fram till en enda affär för agentbolaget.

I beslutet går också att läsa att "Skatteverket anser det mycket sannolikt" att de två bolagen "inte har utfört scoutingtjänsterna som de har fakturerat" för.

"Fakturorna motsvarar inte några verkliga affärshändelser och utgifterna enligt fakturorna är därmed inte avdragsgilla", skriver skattemyndigheten. 

Skatteverket anser också att företrädarens uppgifter visar att bolagen inte har utfört någon scouting utan att "betalningarna för fakturerade scoutingtjänster istället är en fördelning av (agentbolagets) inkomster från affären med Borussia Dortmund".

Agenttransaktionerna runt Alexander Isaks övergång till den tyska klubben är många. Exempelvis framgår det av förundersökningen kring Etuhus mutbrott att den nu dömde ex-spelaren även fick betalt av "Vlado" Lemic för affären. En miljon kronor förde serben över till Etuhus bolag.

ANNONS

Den tidigare AIK-stjärnan har i polisförhör uppgett att han jobbat med Lemic och att han hjälpte honom kring Alexander Isak genom att sammanföra dem. I ett samtal med polis under en husrannsakan har också den tidigare AIK-spelaren berättat att han lärde känna Lemic via "Micke".  

Efter att misstankarna om mutförsöket blev kända ska Lemic och "Micke" ha brutit kontakten med Etuhu, enligt meddelanden som finns i mutbrottsförundersökningen. I maj 2017 året skrev Lemic följande till den förre AIK-stjärnan:

"Jag behandlar dig alltid väl och kontraktet som skrivits på kommer att respekteras, men kontakta inte mig mer om fotboll, för polisen tror att jag och "Micke" ligger bakom all den här skiten som du gjort. Du kommer att få dina pengar för Isak-affären men ring mig inte mer".

ANNONS

Vad gäller "Micke" väntas beslut från åklagaren om eventuellt åtal i tidigare nämnda ekobrottsärendet komma senare i år. Han förnekar brott.

Fotbollskanalen har sökt agentbolagets företrädare för en kommentar, utan framgång.

Publicerad 2022-04-27 kl 14:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto