Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Stor kartläggning: Så fungerar Portugals taktik - och här är mittbacken som gör mål oftare än Ronaldo

Sverige får inte stirra sig blint på Cristiano Ronaldo. När fotbollskanalen kartlägger Portugals ­landslag framträder andra hot – inte minst mittbackarnas målkung Bruno Alves.

- Urstark vid fasta situationer, säger spionen Reine Almqvist.

I den första VM-playoffen matade Portugal höga bollar mot Sveriges straffområde. Hela 14 hörnor plus mängder av vanliga inlägg från höger och vänster.

ANNONS

- Det var faktiskt medvetet av oss att spela så. Vi sade på förhand att vi skulle klara av den delen, luftduellerna, för någon yta måste de ju få. Så vi släppte kanterna och jag tycker att vi gjorde det bra, säger Johan Elmander.

- Men på tisdag kommer vi att kliva högre upp och jobba stenhårt för att skapa fler chanser offensivt. Vi ska kämpa hela vägen även om det innebär att vi får krypa av planen efteråt, fortsätter han.

Redan på förhand kunde fotbollskanalen.se berätta att just den metoden hör till portugisernas vassaste vapen. I den här omfattande kartläggningen radar vi upp alla styrkor och svagheter hos motståndarlaget. Från Joao Moutinhos känsliga passningsfot till de utstuderade hörnvarianterna där Bruno Alves och Cristiano Ronaldo är extremt farliga.

Så gick det i kvalet:

ANNONS

Portugal vann sex matcher, kryssade tre och förlorade en. Det räckte till 21 poäng och andraplatsen i grupp F. Ryssland behövde bara ordna fram ett oavgjort resultat, vilket man lyckades med, i sista omgången för att knipa direktavancemanget. Kvalet inleddes annars helt okej från Portugals sida med två raka segrar. Sedan följde det avgörande bakslaget: En svacka på tre matcher under hösten och vintern 2012, med poängförluster mot i tur och ordning Ryssland, Nordirland och Israel. Efter den sviten var det mer eller mindre redan klart att kampen skulle stå mot främst Israel om att nå playoff.

Hur ställer Portugal upp?

Förbundskaptenen Paulo Bento har skapat ett sammansvetsat lag. Hans förstauppställning formeras i ett 4-3-3-system och det är mer eller mindre skrivet i sten vilka som ingår där. När varken skador eller avstängningar kommer emellan förlitar sig Bento på en tydlig kärna av spelare som han säkerligen skulle kunna ta ut i sömnen. Sett över två års tid har totalt 21 olika namn förekommit i Portugals olika startelvor, varav elva av dessa varit tydliga förstaval på sina positioner.

ANNONS

Det borgar å ena sidan för kontinuitet men har också kritiserats – inte minst i medierna – som alltför statiskt när de sportsliga resultaten uteblivit.
Själva grundidén hos Bento bygger på ett upptrissat passningstempo med stort bollinnehav och en högt stående försvarslinje. Något som skapar tryck mot motståndarens mål, men som ibland visat sig blotta rejäla luckor bakåt.

Portugal, baserat på antal startade matcher i VM-kvalet: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Raul Meireles, Joao Moutinho, Miguel Veloso - Nani, Helder Postiga, Cristiano Ronaldo.

Målvakten:
Mellan stolparna återfinns Rui Patricio som känt Paulo Bento sedan denne var manager i Sporting fram till 2009. I klubblaget har 25-åringen blivit utsedd till årets spelare två säsonger på raken, och i landslaget är han det självklara förstavalet. Vid EM 2012 var keepern helgjuten hela vägen fram till semifinalförlusten mot Spanien, och behövde bara vittja sin kasse fem gånger under hela turneringen.

ANNONS

Vid detta VM-kval har Rui Patricio noterats för 90 minuter i samtliga tio omgångar och på dessa är hans facit nio insläppta mål. Plus fyra hållna nollor. Som liten var han forward och följaktligen hör spelet med fötterna vanligtvis till hans främsta egenskaper, men paradoxalt nog kom Patricios enda grövre kvalmisstag i just det momentet. En bjudning mot Israel som sett i backspegelen kan ha kostat förstaplatsen i grupp F.

Ytterbackarna:
Framför sig har Rui Patricio en beständig backlinje. Real Madrids Fabio Coentrao till vänster och Joao Pereira på motsatt sida. Båda två har åtta starter av tio möjliga i kvalet. Är de friska spelar de. Paulo Bento vill se dem gå framåt ofta i matcherna, gärna på överlapp för att nå inläggslägen eller för att delta i kombinationsspelet med mittfältare och forwards. Värt att notera är att Coentrao endast spelat 291 minuter i La Liga hittills den här hösten, fördelat på fyra matcher, och att Carlo Ancelotti var på vippen att sälja honom till Manchester United i förra transferfönstret. Detta eftersom brasilianaren Marcelo går före i den interna hackordningen. Enbart senfärdigt pappersarbete gjorde att övergången strandade. Joao Pereira är däremot given i Valencia, där han bara missat en enda match i år.

ANNONS

Mittbackarna:
Även Pepe, 29, och den två år äldre Bruno Alves är så ordinarie man kan bli. Vid två enstaka tillfällen har andra spelare använts i mittlåset (Neto och Ricardo Costa) och då har det berott på skador och avstängningar. Fenerbahces Bruno Alves hör till den exklusiva skara som spelade alla minuter under EM 2012 och i det här kvalet är han, räknat på speltid, den näst målfarligaste i hela Portugal. Med fyra mål på 704 minuter, samtliga efter hörnor eller frisparkar, är han strået vassare än Cristiano Ronaldo som står på fyra gjorda över 720 minuter. Bara försteforwarden Helder Postiga bräcker Alves i statistiken med sina sex mål.

Pepe innehar en annan toppsiffra, som inte är lika smickrande. Real Madridprofilen har ju genom karriären gjort sig skyldig till flera grova förseelser på planen, allra värst när han sparkade och stampade på Javier Casquero i Getafe 2009, vilket renderade tio matchers avstängning. I det här kvalet leder Pepe varningsligan med sina fyra gula kort.

ANNONS

Mittfältarna:
Med sina tio matcher och 900 minuter i kvalet har Joao Moutinho, 27, fått maximal speltid och tangerar därmed keepern Rui Patricio. Innermittfältaren som gick till Monaco från Porto i somras är Portugals självklare kreatör och tar ofta hand om hörnor och inläggsfrisparkar. Kamperar framför två balansmittfältare och utnyttjar ytan mellan motståndarnas mittfält och backlinje till att slå sina instick.
Moutinho är knappast älskad av alla fans i Portugal, efter att ha gjort den förbjudna flytten från barndomsklubben Sporting till Porto. När affären offentliggjordes 2010 fördömdes han av Sportings dåvarande ordförande José Eduardo Bettencourt som i ett känslosamt utspel slog fast att det var skönt att slippa Moutinho, "eftersom vi inte vill ha så pass ruttna äpplen i vår fruktgård".

ANNONS

Strax bakom Moutinho är det Miguel Veloso, 27, som styr rytmen i Portugals spel. Vid sin sida har han tuffingen Raul Meireles som dock stundtals varit skadad och därför har missat fyra matcher i kvalet. Den förre Liverpool- och Chelsea-spelaren tillhör sedan 2012 Fenerbahce där han blivit en kontroversiell figur. Stängdes av efter anklagelser om att ha fällt homofoba kommentarer mot en domare – och dessutom spottat på denne i december 2012. Straffet lindrades senare från elva till fyra ligaomgångar på grund av bevisbrist.

Anfallare:
Den självklara centralgestalten är givetvis Cristiano Ronaldo, som dock långtifrån når upp till samma hisnande poänghöjder som vi är vana vid från klubbtillvaron. Fyra mål har det blivit på nio startade matcher, plus två assister. Siffror som står sig slätt jämfört med Ronaldos 16 La Liga-mål på 13 matcher i Real Madrid den här säsongen. Plus vansinniga åtta Champions League-mål på fyra matcher. Utöver ett hattrick mot Nordirland nu i september får man dessutom gå tillbaka till kvalpremiären mot Luxemburg hösten 2012 för att hitta en landslagsfullträff från 28-åringens sida. Är givetvis ändå den som bär kaptensbindeln och tar de flesta frisparkarna som ska slås mot mål.

ANNONS

Helder Postiga är landets center – och på den positionen talar man ofta om att Portugal saknar kvalitet. Men sex mål på nio starter är mer än godkänt, även om Valenciaforwarden uteslutande är en boxspelare. Sällan delaktig på andra delar av planen. Faktum är dock att Postiga rent statistiskt till och mer överglänser Zlatan Ibrahimovic. Portugisens mål har kommit under loppet av 731 minuter och inget av dem från straffpunkten. Den svenske stjärnan har också gjort sex mål, varav en straff, på 810 minuter. Sedan finns det givetvis rent spelmässiga dimensioner som skiljer de båda åt.

Manchester Uniteds Nani utgör den tredje kuggen i anfallet, ute till höger, men är i stort sett den ende i startelvan som inte fått Paulo Bentos odelade förtroende. Under mitten av kvalspelet experimenterade tränaren med spelare som Vieirinha och Silvestre Varela istället. Mot slutet har Nani dock återtagit sin plats och i sista omgången, mot Luxemburg, var han kapten och målskytt i Ronaldos frånvaro. En varningsflagg: I United står Nani för tillfället på 274 spelade minuter i Premier League under David Moyes ledning. Har till och från haft skadeproblem sedan försäsongsmötet med AIK på Friends Arena i augusti.

ANNONS

Hur gör Portugal sina mål?
Portugal står på 20 gjorda mål under kvalet, ett snitt på 2,0 per match jämfört med Sveriges 1,9. Dessa fullträffar går att bryta ner i tre kategorier. Hela tio mål på eller till direkt följd av fasta situaitoner, åtta mot samlade försvar och bara två stycken på kontringar.

När det gäller de åtta målen i etablerade anfall är det ofta teknisk briljans hos enskilda spelare som betalat sig. Som här när Joao Moutinho klacksamarbetar i ett väggspel med Nani mot Luxemburg.

Eller här, när samme Moutinho i samma match sätter en perfekt djupledsboll till Varela varpå denne rundar keepern.

Eller när Bruno Alves hittar fram till Eder med en fin krossboll, innan skarven går till Helder Postiga.

Men det mest välanvända anfallsvapnet grundar sig alltså i fasta situationer. Hälften av målen kommer till på det sättet. Tio stycken. Och åtta av dessa är hörnor. Här har Portugal även en väldigt tydlig strategi: Att försöka pricka Bruno Alves som kommer in i boxen med fart. 31-åringen har ett rysligt bra huvudspel och har gjort samtliga sina fyra mål i enlighet med mallen. Tre med huvudet, ett med bredsidan. Såväl Miguel Veloso som Joao Moutinho och Fabio Coentrao (med vänsterfoten) siktar på Alves yta i nästan varje dödbollssituation. Något för Sverige att se upp med.

ANNONS

Här är några exempel:

Joao Moutinho slår en hörna mot Alves i 3-0-segern mot Azerbajdzjan.
Fabio Coentrao slår en hörna mot Alves i 3-3-matchen mot Israel.
Joao Moutinho slår en hörna mot Alves i 0-2-vinsten mot Azerbajdzjan.

Två av Ronaldos fyra mål är också fasta situationer. En hörna som nickas in och en frispark som han skjuter via muren. Båda mot Nordirland.
Notera vid det ena hur Bruno Alves dyker upp på samma yta, inslungad utifrån med full kraft. Precis som vanligt.

Hur släpper Portugal in sina mål?

Klyschan säger att Sverige har en ramstark defensiv medan Portugal kör mer "Hawaii". Men i det här kvalet har Paulo Bentos lag bara släppt in nio mål mot svenskarnas 14 (varav nio visserligen kommit mot Tyskland).

Det intressanta med Portugals siffror rör återigen fördelningen. Ett enda grovt individuellt misstag från Rui Patricio (på den punkten har Sverige åtskilligt fler), tre fasta situationer och hela fem kontringar. Drygt hälften av baklängesmålen kommer alltså till via omställningar när Portugals backlinje är på väg framåt och motståndaren bryter. Gärna centralt i banan.

ANNONS

Här är det tydligt, när Alexander Kerzhakov gör matchens enda mål i Rysslands 1-0-seger på hemmaplan.

Eller i 1-1-matchen mot Nordirland på Estadio do Dragao. Jonny Evans bryter och hittar fram till Kyle Lafferty, varpå denne serverar Niall McGinn.

Mot Israel i mars. Portugal är på väg framåt men slarvar i uppspelet. Det blir genast kostsamt.

Kvalets bottennapp:

Israel borta, 22 mars 2013. Bruno Alves ordnade en tidig ledning, men sedan kontrade Tomer Hemed och Ben Basat fram israelerna till 2-1, innan Rami Gershon nickade in en hörna till 3-1 i den 70:e minuten. Portugal lyckades komma tillbaka och ordna oavgjort, 3-3, men det satt oerhört långt inne.

Kvalets höjdpunkt:

Nordirland borta, 6 september 2013. Bruno Alves satte 1-0, men sedan kvitterade hemmalaget på Windsor Park i vad som tycktes vara en direkt upprepning av nationernas möte föregående år i Porto. Den gången blev Portugal utbuat efter att bara ha klarat 1-1 mot en på pappret svag motståndare som dessutom hade åtta ordinarie spelare borta. Men nu utkrävdes revansch, och det var lagkaptenen Cristiano Ronaldo som gick i bräschen. Med tre mål bar han fram laget till en 4-2-vinst och passade själv på att kliva förbi Eusebio på listan över Portugals bästa målskyttar. Ronaldo står nu på 44 och har bara Pauleta, 48, framför sig i toppen.

ANNONS
Publicerad 2013-11-18 kl 21:10

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto