Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svaga lag krossas - landslagschefen tveksam till kvalsystemet: "Tror Uefa kommer utvärdera det här nu"

Sverige (dam)

GÖTEBORG. Svaga lag som krossas i match efter match - och stora nationer som sällan får något motstånd.
Sveriges landslagschef är inte säker på att det nya EM-kvalsystemet är rätt väg att gå.
- Jag tror att Uefa kommer att utvärdera det här nu, man kommer nog att fundera en del kring det här, säger Marika Domanski-Lyfors till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Tidigare har de sämsta lagen fått kvala mot varandra för att ta sig in till det riktiga EM-kvalet, men för första gången någonsin har Uefa öppnat upp och låtit alla lag vara med i det riktiga kvalet.

Det är 47 lag med i det pågående EM-kvalet och hittills har det spelats 142 matcher (det återstår 58 matcher).

I EM-kvalet 2017 var det 40 lag med.

Så här har det gått.

2020: I 49 matcher har det ena laget vunnit med fem mål eller mer.
2017: I 38 matcher vann det ena laget med fem mål eller mer.

2020: I 22 matcher har det ena laget vunnit med sju mål eller mer
2017: I 16 matcher vann det ena laget med sju mål eller mer.

Annons

2020: I 14 matcher har det ena laget vunnit med åtta mål eller mer.
2017: I åtta matcher vann det laget med åtta mål eller mer.

2020: I fyra matcher har det ena laget vunnit med tio mål eller mer.
2017: I fyra matcher vann det ena laget med tio mål eller mer.

2020: Tolv lag har inte klarat av att göra fler än tre mål, och då har de här lagen tillsammans spelat 58 matcher.
2017: Åtta lag klarade inte av att göra fler än tre mål, på tillsammans 56 matcher.

Sverige har spelat sex matcher i sin grupp och bara stött på motstånd mot Island där det blev 1-1 i Reykjavik.

I de andra matcherna har Sverige vunnit med 7-0, 8-0, 7-0, 5-0 och 4-1.

I kvalet 2017 vann Sverige gruppen med tre poäng före Danmark. Då spelade Blågult åtta matcher och vann en gång med fem mål eller mer.

Fotbollskanalen har pratat med landslagschefen Marika Domanski-Lyfors om hur hon ser på det nya kvalsystemet som Uefa har gjort. Och hon menar att man måste fundera på om det nya systemet verkligen är rätt väg att gå.

Annons

- Det har varit en balansgång hela tiden när man har jobbat internationellt för att utveckla länderna i hela världen. Nu har vi kommit till en nivå i Europa som ändå är mycket bättre. Sedan hade vi ju tidigare kval till själva slutkvalet, men det ändrade Uefa på inför det här kvalet och därför ser vi ju lite andra resultat nu, även om det har funnits tidigare men kanske inte på samma sätt. Så nu har man ju öppnat upp hela kvalet och argumentet för det var ju att man vill utveckla de länderna som inte har kommit lika långt, säger hon.

Går det att göra något för att ta nästa nivå för er och andra lag som är starka, så att ni kan få fler matcher mot bra motstånd?
- Vi har det ändå relativt bra med tanke på att vi fortfarande har Algarve cup och möjlighet att spela sådana matcher, och att vi tre år av fyra har slutspel. Så vi har fått väldigt bra matcher genom åren. Men det gäller ju att ta sig till slutspelen för det är där som man får mäta sig med de allra bästa.

Annons

- Sedan är det ju väldigt bra att vara i Europa för i Europa finns det ju mycket större möjligheter till att spela bra matcher och ser vi till det senaste EM-slutspelet så är det ju nationer som har tagit sig väldigt högt upp och snabbt på de här åren. Jag tänker till exempel på Österrike.

- Men fortfarande är det ju så att det är tufft för många länder. Det är på god väg, men fortfarande är det så att det är tufft för många.

På herrsidan började man hösten 2018 att spela Nations League, som är en turnering för Uefa-medlemmarnas landslag som spelas varannat år. Turneringen har ersatt träningslandskamper, och där delas länder in i ett antal grupper baserat på en ranking som grundar sig på deras senaste resultat, där man sedan kan bli uppflyttade och relegerade till andra grupper efter deras resultat inom deras specifika grupp.

Annons

Men på damsidan finns det inget Nations League.

När Fotbollskanalen frågar Marika Domanski-Lyfors om det är rätt väg som man nu går på damsidan i Europa, och varför man inte har ett Nations League-koncept så att Sverige får fler matcher mot bra motstånd så svarar hon:

- Jag tror att Uefa kommer att utvärdera det här nu efter kvalet eftersom det var första kvalet där man släppt upp helt och hållet, och även till nästa VM-kval. Så man kommer nog att fundera en del kring det här.

Hur upplever du det?
- Det är en tuff balansgång det här med att jag förstår att nationer vill satsa på sin damfotboll och man vill göra det för att man ser att man har en möjlighet att kvala in till stora mästerskap, och man vill inte hamna i någon form av b-grupp. Det kan jag ha en förståelse för.

- Men jag tror också att det är väldigt viktigt att vi håller nivån och försöker se till att det blir så bra matcher som möjligt. Nu har vi det ändå väldigt bra med tanke på att Europa har så många bra lag, men det gäller att väga det för och emot och utvärdera det här nu.

Annons

På herrsidan kör man ju Nations League för att utveckla lagen och att man ofta får spela mot lag på likvärdig nivå - hur skulle du ställa dig till ett sådant koncept på damsidan? 
- Fifa har ju diskuterat en form av Nations League som skulle spänna över hela världen, och jag tror att det är väldigt viktigt då att se till hur det ser ut i de olika konfederationerna. För vissa konfederationer har inte ens några egna slutspel eller kval. Jag tror att det är viktigast att få igång det, och det är viktigast att vi får igång U23-turneringar, snarare än att lägga på.

- För matchintensiteten för våra toppspelare i Europa är ju väldigt tuff med tanke på att vi har ett slutspel till på damsidan som är OS, och vi har i dag ingen möjlighet att hitta möjligheten att kvala till OS utan de senaste mästerskapen har det varit att man har kvalat in via VM. Så man måste nog vara väldigt noga när man kollar på något sådant. Sedan tror jag att man kan titta enbart i Europa, att man kan se hur man kan spetsa det ytterligare.

Annons

Skulle du vara intresserad av ett sådant koncept i Europa? 
- Det beror ju på vad man gör med OS och vad man gör med kval till OS. Före det så ser jag hellre att vi får till ett bra U23-slutspel.

Sedan tidigare finns U21-EM på herrsidan, men inte på damsidan. Gapet mellan ungdomslandslagen och seniorlandslaget på damsidan är stort. I dagsläget har Sverige ett U23-landslag som ska hjälpa spelare att ta steget från ungdomslandslagen till seniorlandslaget, men det landslaget har inga turneringar att spela i och får endast spela träningslandskamper.

- I våras var jag på ett möte med Uefa och tanken är att få igång någon form av mästerskap på U23-sidan och det känns väldigt bra. Det är framför allt viktigt för nationerna som är i topp, för att vi ska kunna utmana de andra konfederationerna. Nu var vi väldigt framgångsrika i VM med så många länder som gick till kvartsfinal. För att fortsätta göra det så måste vi se om vårt hus när det gäller U23 för att vara i framkant i världen, och om vi kan få till det så tror jag att det är viktigare än någonting annat, säger Domanski-Lyfors.

Annons
Publicerad 2020-10-26 kl 10:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto