Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenska transfersystemet förändrat: ”Nu slipper vi all diskussion”

Sverige 2017-12-02 kl 09:30

SOLNA. Från och med nu får svenska klubbar fritt värva kontraktslösa spelare mellan vinter- och sommarfönstret.
Det står klart efter fredagens representantskapsmöte.
- Det här blir rättvist, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Det finns två transferfönster i Sverige under ett kalenderår och de är öppna mellan 12 januari och den 4 april, samt mellan 15 juli och 11 augusti. Tidigare har klubbar kunnat värva kontraktslösa spelare även utanför de perioderna, OM spelaren ges dispens. Dispens har spelaren fått om denne uttömt alla möjligheter att hitta en ny arbetsgivare under tiden som fönstret var öppet.

Tävlingskommittén har gett vissa spelare dispens de senaste åren (exempelvis David Boo Wiklander för flytt till Hammarby och James Keene för flytt till Halmstad), medan andra spelare har fått avslag (exempelvis Eero Markkanen för flytt till AIK och Johan Elmander för flytt till Örgryte) och diskussioner kring hur systemet egentligen fungerar har förekommit.

ANNONS

Nu förändras systemet till 2018. Under fredagen höll Svenska Fotbollförbundet sitt årliga representantskapsmöte och då klubbades det igenom att svenska klubbar ska kunna värva kontraktslösa spelare även under perioden mellan vinterfönstret och sommarfönstret, alltså mellan 5 april och 14 juli. Det utan att spelaren i fråga måste kunna bevisa att den aktivt sökt en klubb under perioden då transferfönstret var öppet.

En annan förändring som den nya regeln innebär är att det numera råder totalstopp för värvningar efter att sommarfönstret bommat igen den 11 augusti. Efter det datumet kommer spelarna inte att kunna beviljas dispens.

- Det här är väl förankrat. Det blir en tydlighet och en renodling, nu vet alla vad som gäller, kommenterar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson för Fotbollskanalen.

Gerhard Sager, avgående ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, förklarar att bakgrunden till varför reglerna nu ändras till mångt och mycket handlar om att olika parter ansett att det rått oklarheter om vem som egentligen kan få dispens eller inte.

ANNONS

- Det har kommit massa frågor från supportrar, media och de klubbarna som spelare inte fått dispens att representera. Vi har kommit fram till att vi gör så här för då slipper vi all diskussion och det blir rättvist, säger Sager.

Anledningen till att klubbarna inte över huvud taget kommer ha chansen att värva spelare efter den 11 augusti är för att se till att de sportsliga förutsättningarna inte förändras av förstärkningar i en period där serien går in i sitt slutskede.

Förslaget om ändringarna av dispensreglerna röstades igenom på representantskapsmötet utan att någon motsatte sig det. De 45 rösterna på representantskapsmötet fördelas på följande sätt: 24 från distriktsförbunden, åtta från Svensk Elitfotboll, sju från förbundsstyrelsen samt sex från Elitfotboll Dam. Ingen av de som röstade yrkade avslag på det förtydligande av reglerna gällande avstängda spelare.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto