Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenske stortalangen Perez Vinlöf bekräftar intresse från Perus landslag: "De är intresserade"

Sverige (herr)

Matteo Pérez Vinlöf lämnade Hammarby för Bayern München 2022.
Nu gör han sin första intervju med svensk media sedan flytten.
För Fotbollskanalen berättar 17-åringen om första tiden i Tyskland, resan inom Bayern - och att Perus landslag försöker locka till sig honom från Sverige.
- Det finns intresse, säger han. 

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyån och Matteo Pérez Vinlöf.

I början av 2022 skapade den då 16-årige Matteo Pérez Vinlöf rubriker i svensk media när den tyska storklubben Bayern München värvade honom från Hammarby IF:s akademi till sin dito.  

 Det har nu nu gått 20 månader sedan flytten och Pérez Vinlöf har snabbt gjort karriär i Bayern. Vänsterbacken har avancerat genom akademin till reservlaget "Bayern II" där han nu - som yngst i laget - spelar seniorfotboll i den tyska fjärdedivisionen.

Med Fotbollskanalen gör den nu 17-årige Pérez Vinlöf sin första intervju med svensk media sedan flytten. Han berättar om en tid som gått bättre än han inledningsvis förväntade sig. 

Annons

- Det har varit en extremt lärorikt första tid i klubben. Jag kom hit som en nybliven 16-åring och de första sex månaderna var tänkt att jag skulle acklimatisera mig här och lära känna klubben, dess kultur, spelare, tränaren och så vidare. Det gick fortare än vad jag hade tänkt mig och jag tog en viktig roll i laget väldigt tidigt, säger Pérez Vinlöf. 

-  Förra säsongen spelade jag varje match och blev kapten, vilket sedan resulterade i att jag efter ett år gick upp till reservlaget för att spela seniorfotboll.

Hur har den övergången varit, från juniorfotboll till seniorfotboll?
- Den har gått väldigt bra. Självklart kändes det i början att det var ett högre tempo, tränarna kräver mer av en, och man måste tänka snabbare och vara smartare. När det kommer till det fysiska så har det också varit en stor förändring.

Annons

- Men med hjälp av tränarna och att jag fått spela från start från första början så har det hjälpt mig att komma in i seniorfotbollen. Jag är fortfarande i en process att växa mentalt och fysiskt men jag är på rätt väg och känner att klubben visar mig vägen för att nå mina mål. 

Om man ser till övergången från svensk till tysk fotboll, hur har den varit? Vad är skillnaderna?
- Det är mycket mer intensivt (i Tyskland, reds anm.). Nivån är högre och de flesta i laget spelar för sina respektive landslag och sätter en hög ribba på varje träning. Den största skillnaden är mentaliteten och viljan att bli bättre. Alla ställer väldigt höga krav på sig själva och sina medspelare.   

I och med flytten upp till reservlaget Bayern II har 17-åringen börjat träna på Säbener Straße. Det vill säga träningsanläggningen där Bayern Münchens a-lag och stjärnor som Harry Kane, Joshua Kimmich, Thomas Müller, Alphonso Davies och Jamal Musiala dagligen tränar.  

Annons

Det är faciliteter i toppklass och att dela träningsanläggning med a-laget är surrealistiskt. Men framför allt är det motiverande, menar Pérez Vinlöf.  

- På akademianläggnigen, dit jag kom från början, tränar alla lag upp till U19 samt damlaget. Där är också arenan som U17, U19 och damlaget spelar sina hemmamatcher. På campus har man alla faciliteter som man kan tänka sig bland annat matsal, gym, pool, fotbollsplaner och mycket mer. Det är även där många av oss bor i varsitt rum. 

 - Nu tränar jag på Säbener Straße där reservlaget och a-laget har sin anläggning. Känslan är annorlunda och att dela anläggning med a-laget är en daglig motivation för att kämpa för att nå mitt mål, som är att ta klivet upp till a-laget.  

Att ta steget upp till a-laget permanent är både Pérez Vinlöfs personliga målsättning och klubbens ambition för honom. Han avslöjar att han inte bara delar träningsanläggning med a-laget på daglig basis - utan han har även fått vara med på flera av a-lagets träningar.   

Annons

- Jag har fått träna med a-laget några gånger och känna på nivån. Det har känts bra att få möta och träna med världsspelare, man får en helt annan blick av vad som krävs för att nå toppen. Efter att fått träna med a-laget så känner jag att jag kan nå dit. Självklart är det fortfarande mycket jag måste utveckla men med fokus, hårt arbete och förtroende från klubben så känns det ändå som att det är inom räckhåll. 

Samtidigt som Pérez Vinlöf skördat framgång i Bayern München har intresset växt för honom från Perus fotbollsförbund (FPF). Något Fotbollskanalen tidigare kunnat avslöja. 17-åringen är tillgänglig för spel för både Sverige och Peru, då hans mamma är från Sverige och hans pappa är från Peru. Hittills har han representerat Sverige upp till och med U18-landslaget, men det senaste året har Peru fört en offensiv för att övertala honom att välja deras landslag. 

Annons

Sedan en tid tillbaka har det peruanska förbundet ett aktivt initiativ där man letar efter spelare av peruansk härkomst men som inte är födda, bor eller spelat i landet. Det är bland annat genom det initiativet man knutit till sig Gianluca Lapadula (Italien), Oliver Sonne (Danmark) och Santiago Ormeño (Mexiko).  

Vidare rapporterade den peruanske journalisten Paul Pérez Rioja i förra veckan att Perez Vinlöf "med nästan all säkerhet" skulle representera Perus U23-landslag i landets kommande OS-kvalmatcher i oktober månad. En eventuell medverkan där hade dock inte "låst" honom till spel för Peru eftersom en spelare under 21 års ålder kan spela tre tävlingslandskamper för en nation och fortfarande byta landslag, enligt Fifas regler.

För Fotbollskanalen bekräftar Pérez Vinlöf det sydamerikanska landets intresse. Han medger att båda nationerna är alternativ i framtiden men att han samtidigt i dagsläget inte fattat något beslut kring vilket landslag han kommer representera. Fokus i dagsläget ligger endast på det svenska U18-landslaget. 

Annons

- Självklart är båda ett val för mig eftersom det är två länder som ligger nära mitt hjärta. Jag har representerat Sverige upp till och med U18-landslaget och jag vet att det finns intresse från Perus U23-landslag att ta med mig i deras kommande kvalmatcher för OS, vilket såklart är väldigt spännande.

- Oavsett vilket val jag tar så kommer jag fokusera på det till hundra procent. Just nu tillhör jag det svenska landslaget och har fokus på att bidra med att laget tar sig till EM (i Nordirland 2024, reds. anm). 

Har det funnits någon kontakt med Svenska Fotbollförbundet gällande framtiden?
- Nej, det har inte funnits någon speciell kontakt gällande framtiden. 

I skrivande stund är Pérez Vinlöf uttagen till Mirza Jelečaks svenska U18-landslag för de kommande EM-kvalgenrepen på bortaplan mot Slovakien den 14 och 17 oktober. I november inleds EM-kvalet där U18-landslaget kommer möta Italien, Schweiz och Lichtenstein.  

Annons
Publicerad 2023-10-10 kl 20:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto