Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF-basen om "Qatar-mötet" med Fifa: "Ingen lyfte frågan om bojkott"

Sverige

SvFF träffade under måndagen Fifa gällande VM i Qatar. 
Flera förbund och organisationer var med på mötet, men ingen lyfte frågan om bojkott.
- Ingen av de här människorättsorganisationerna och fackliga organisationerna tycker att det är rätt väg, säger SvFF-basen Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet har tidigare fått kritik för att inte ha gjort tillräckligt i frågan gällande att nästa VM spelas i Qatar 2022. Qatars arrangörskap har i flera år ifrågasatts, och inte minst efter att The Guardian tidigare i år släppte en ny analys, som visade att fler än 6 500 migrantarbetare har avlidit sedan landet fick värdskapet 2010. Människorättsorganisationen Amnesty gick även nyligen ut med en uppmaning till förbund och supportrar om att sätta press på Fifa kring situationen i Qatar.

SvFF skrev nyligen ett öppet brev till Fifa-presidenten Gianni Infantino och uppmanade bland annat Fifa till att "öka trycket" på Qatar. Därefter blev SvFF, precis som andra nationsförbund och bland annat Amnesty, Internationella arbetsorganisationen och Bygg- och Träarbetareinternationalen inbjudna till ett möte med Fifa under måndagen, där presidenten Gianni Infantino var med. 

Annons

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, som även är förste vicepresident i Uefa, var med på mötet och berättar nu att han tycker det var positivt. Han anser att Fifa har satt tryck på Qatar och att landet har gjort framsteg under senaste tiden.

Fifa har ett rejält tryck på Qatar och samtidigt redovisade de också att det görs en hel del och att det har blivit en hel del förbättringar. Det hamnar oftast i skymundan i debatten, men det sades också att det är oerhört viktigt att det delas information runt vad som sker och händer där nere, så att man är öppen och tydlig med den informationen. Vi framförde också till Fifa på mötet i dag att vi vill ha regelbundna möten av det här slaget, där vi kan ställa frågor och få svar på det som är angeläget, säger Nilsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Vi lyfte två saker som kändes angelägna för oss och det är att flytta fokus mot hospitality- och service-sektorn när vi kommer närmare VM. Byggsidan är i princip klar och nu är det andra sektorer som det behövs riktas fokus mot och att de sedan även har en plan för hur det ser ut när VM är slut, så att det inte återgår till en gammal normalitet. Jag tycker även att vi fick bra besked i de delarna. Det var även bra att de här organisationerna var med, både från den fackliga sidan, men även representanter från ILO (Internationella arbetsorganisationen) och Amnesty. Det ger ett förtroende för mötet och uppgifterna som kom fram. Jag hoppas att Fifa fortsätter med de här mötena, där vi öppet kan framföra vad vi tycker, men också få svar på våra frågor och på den oron som finns inte minst i Europa. 

Annons

Hur ser Fifas tryck ut mot Qatar i praktiken?
- De har en grupp som heter, Fifa human rights och anti-discrimination, som jobbar väldigt tätt med att följa upp och ställa frågor, samt idka påtryckning. Samtidigt har de i tät dialog tagit fram ett ramverk för vilka förväntningar man har på en VM-arrangör. Dagens regelverk, när man söker ett VM, är väldigt mycket kraftfullare kopplat till human rights-frågor än när det här beslutet togs 2010. Därför har Fifa från 2016-2017 implementerat vad man förväntar sig av en VM-arrangör och det är det arbetet som man egentligen genomför gentemot Qatar.

Nilsson fortsätter:

- Vi fick även en redogörelse för att det finns en bra lagstiftning och att man tagit bort en del av de besvärliga hinder, som fanns tidigare, då man kunde likna det vid någon form av modernt slaveri. Mycket av det här är borta nu och nu gäller det att implementera det hela vägen ut i hela arbetsmarknaden. Qatar erkände att det fortfarande finns utmaningar, men signalerade också att de har en bra ambition i det här avseendet. Därför är det viktigt med kontinuerliga möten, så att vi kan följa upp det här, men också för att vi ska kunna ställa frågor, som vi får från oroliga fotbollskompisar i våra respektive länder. Det är inte bara i Sverige, som den här frågan växt, utan även i många andra länder. Det var ett efterlängtat och bra möte, som måste följas av många fler sådana här möten och mycket mer information och kommunikation om vad som händer där nere.  

Annons

Är det realistiskt att Qatar löser alla sina problem fram till VM 2022?
- Det finns ju givetvis en klar ambition kring det. Varje diskussion runt det här är ju i grunden negativ för Qatar som land, som organisatör och för fotbollen. Därför är det viktigt att man verkligen anstränger sig allt man kan för att råda bot på det. Det finns en sådan ambition, men vad som är möjligt och hur långt man kommer får vi se i framtiden, men signalen är entydig på flera områden.

Känner du att SvFF fick svar på det man ville på mötet?
- Jag tycker det och framför allt gällande hospitality- och service-sidan, men också det som ska ske efter 2022. Det är just den här kontinuerliga informationen och dialogen som är nödvändig. Jag hoppas och förväntar mig att Fifa tar sig an det och kallar till flera möten av det här slaget, så att vi kontinuerligt kan följa upp frågetecken, utvecklingen och få direktrapporter från människorättsorganisationer. Det är en väldig trygghet för oss att Amnesty International, det internationella byggfacket och andra organisationer var med på det här mötet. Då har vi också en garanti för att det är oberoende organisationer som håller ögonen på det här, säger han.

Annons

Under senaste tiden har det även pratats om att landslag kan bojkotta världsmästerskapet. Bland annat har röster höjts i Norge om det. Nilsson menar däremot att den frågan inte lyftes av någon närvarande på måndagens möte. 

Vid summeringen av mötet konstaterades det att ingen närvarande oavsett organisation eller hemvist hade nämnt ordet bojkott. Ingen av de här människorättsorganisationerna och fackliga organisationerna tycker att det är rätt väg. Företrädaren för Amnesty International noterade också: "Vi har aldrig varit för bojkott, men vi vill naturligtvis använda fotbolls-VM som en språngbräda för att göra så bra och positiva förändringar som möjligt på plats". Bojkott var inte aktuellt från någons sida. 

Norge lyfte inte heller frågan?
- Nej, ingen 
lyfte frågan om just bojkott.

Annons
Publicerad 2021-05-10 kl 17:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto