Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF-basen rasar: "Släpas i smutsen på ett djupt orättvist sätt"

Foto: Bildbyrån

SvFF:s formuleringar om "pojkkroppar" fick stark kritik.
Nu rasar förbundsbasen Karl-Erik Nilsson mot en av kritikerna - RF:s ordförande Björn Eriksson.
- Att sprida den här typen av felaktigheter, utan att kontrollera fakta, är oacceptabelt, skriver Nilsson i ett öppet brev.

Det var under torsdagen som Svenska Fotbollförbundets utskick om pojklandslagslägret "Future Team" uppmärksammades. I ett mail till landets fotbollsdistrikt sökte SvFF spelare med sen fysisk utveckling och använde formuleringar som "pojkutseende" och "pojkkroppar". Stor kritik riktades mot ordvalen från olika håll och Svenska Fotbollförbundet bad om ursäkt och backade från formuleringarna.

En av kritikerna var Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

- Associationen som jag får är att idrotten, och i det här fallet fotbollen, är något som har en kroppsfixering och ett genusperspektiv som är snett – och som bara är avsedd för de få som har kommit igenom pärleporten, sa Eriksson till DN.

- Det är ju precis tvärtemot vad vi vill. Vår uppfattning är ju att alla ska kunna idrotta.

Björn Erikssons uttalanden får Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att rasa. I ett öppet brev på förbundets hemsida - med rubriken "Till Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson" - skriver Nilsson:

"Det är uppenbart att du inte har en aning om vad du pratar om."

"Future Team är en viktig och framgångsrik verksamhet inom Sveriges största specialidrottsförbund. Att sprida den här typen av felaktigheter, utan att kontrollera fakta, är oacceptabelt."

Nilsson poängterar att han förstår den hårda kritiken för ordvalen i utskicken om "Future Team", men reagerar ändå starkt på Erikssons uttalanden.

"Vi hade dock inte förväntat oss att Riksidrottsförbundets ordförande skulle förvärra skadan genom att bidra till att hela verksamheten släpas i smutsen på ett djupt orättvist sätt", skriver Nilsson och avslutar med att skriva att han förväntar sig en offentlig ursäkt.

Eriksson svarade senare på Nilssons öppna brev:

- Det är svårt att be om ursäkt för någonting som inte inträffat. Jag tror helt enkelt att det var den klassiska missuppfattningen. Det jag sa i DN-intervjun, som startade det hela, var att den som yttrade detta om barnkroppar gav mig fel associationer. Jag har ingen som helst uppfattning av negativ art kring fotbollförbundets arbete, säger Eriksson till Radiosporten.

Publicerad 2017-10-13 kl 12:57
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons