Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF nära ny generalsekreterare från Stockholms FF: "Varken kan eller vill kommentera det"

Sverige

Fotbollsförbundet jagar en ny generalsekreterare efter Håkan Sjöstrand.
Andrea Möllerberg tar över, enligt vad Fotbollskanalen erfar.
- Jag kan varken kan eller vill kommentera det, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: StFF.

Det är onekligen nya tider på Svenska fotbollförbundet. Tidigare i år valdes Fredrik Reinfeldt som ny ordförande efter Karl-Erik Nilsson som suttit i elva år. Och inom kort kommer förbundet få en ny generalsekreterare efter Håkan Sjöstrand som lämnar posten vid årsskiftet efter nio år på kansliet vid Friends Arena. 

Stockholms-fotbollens kanslichef Andrea Möllerberg ska vara nära att ta över som generalsekreterare. Flera av varandra oberoende källor uppger för Fotbollskanalen att hon och SvFF är nära en överenskommelse, men att det återstår en del formalia. Bland annat måste ett styrelsemöte i SvFF ta beslut i frågan, och nästa möte är i veckan som kommer.

Annons

- Det är smickrande att du hört det. Jag varken kan eller vill kommentera det, säger Andrea Möllerberg.

Kan du dementera att du är aktuell?
- Jag säger ingenting, det är inte min sak att kommentera den process som pågår och det arbete som den utsedda rekryteringskommittén gör.

Men det är ingen hemlighet att du är med i processen, det vet du?
- Det finns många i loopen och det finns många män som kvinnor som är aktuella. Jag vill inte uttala mig om det utan jag kan uttala mig om Stockholms-fotbollen.

Andreas Möllerberg är kanslichef på Stockholms FF sedan 2019 och har sett hur antalet aktiva inom 08-fotbollen vuxit rejält trots pandemi. Hon har även lett arbetet med att staga upp förbundet efter en skandal där en anställd förskingrat pengar och som upptäcktes 2017. Den 50-åriga Möllerberg är tidigare simmare och stark triatlet än i dag, men även politiskt aktiv i Väsby via partiet Väsbys Bästa som växte ur frustration när hon var engagerad som ledare i Bollstanäs SK.

Annons

Vad är viktigt för svensk fotboll framåt?
- Det är viktigt för svensk fotboll kommer ihop och blir ett igen och det är sett ur ett perspektiv från ett distrikt.

Hennes företrädare Håkan Sjöstrand kom bara veckor före ordförandevalet i SvFF överens med Karl-Erik Nilsson om att lämna sitt arbete vid årsskiftet och att vara kvar i en rådgivande funktion till sommaren. Det ska sägas att både Sjöstrand och hans arbetsledning har fått en hel del kritik och granskats av flera medier.

I början av sommaren annonserade förbundet efter en generalsekreterare och i annonsen lyfte man komplexiteten i att vara högsta chef för svensk fotboll och leda den dagliga verksamheten. Man anlitade rekryteringsfirman Navigio och i mitten av augusti gick ansökningstiden ut.

Fotbollsförbundets arbete att finna en ny generalsekreterare har letts av ordförande Fredrik Reinfeldt ihop med styrelsekollegorna Annika Grälls (som är EFD-bas) samt Bert Andersson (som är ordförande för Göteborgs FF).

Annons

Flera uppgiftslämnare har talat om att det varit tydligt att en kvinna var önskvärt på posten som generalsekreterare. Förutom Andrea Möllerberg har SHL:s vd Jenny Silverstrand varit med i processen. Expressen uppger att Anna Nordkvist, generalsekreterare i Svenska Bilsportförbundet, varit aktuell. 

SvFF har inget att säga om namn men förbundets kommunikationschef Petra Thorén skriver följande via sms: "Rekryteringsprocessen fortlöper enligt plan. I övrigt har vi inga mer kommentarer just nu."

Publicerad 2023-09-17 kl 18:23

Fotbollsförbundets generalsekreterare

Håkan Sjöstrand, 2014-22

Mikael Santoft, 2009-14

Sune Hellströmer, 1999-09

Lars-Christer Olsson, 1991-99

Lars-Åke Lagrell, 1986-91

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto