Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF petade Alvén två gånger - efter påtryckningar

Allsvenskan

Advokaten Stefan Alvén har petats två gånger av Svenska Fotbollförbundet, efter påtryckningar från aktörer inom fotbollsrörelsen.
Det framgår i Olof Lundhs nyutkomna bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".

Foto: TT

Stefan Alvén har tidigare spelat i Malmö FF, Djurgården och IFK Norrköping. Dessutom har han varit sportchef i Djurgården. Men han har även varit inblandad i svensk fotboll på andra sätt. Alvén är jurist och advokat och satt för några år sedan på ett av fotbollens mandat i idrottens högsta domstol, Riksidrottsnämnden. I januari 2014 kunde dock Fotbollskanalens Olof Lundh i en krönika berätta att Alvén blivit petad från den positionen.

I sin nyutkomna bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" utvecklar Olof Lundh om Alvén-petningen och kommer samtidigt med nya uppgifter om advokaten.

Annons

"Skälet var att han i sin profession som advokat hade assisterat en hockeyklubb en bit ner i seriesystemet som utmanat Svenska Spels monopol genom kontakter med ett utländskt spelbolag. Alvén hade hjälpt ishockeyklubben med att redogöra för rättsläget och ordna ett möte med Konkurrensverket. Inget mer. Då krävde Svenska Spel, den statsägda storsponsorn av svensk fotboll och svensk ishockey, att SvFF skulle kasta ut Alvén – och man lydde. Det hjälpte inte att Alvén försökte prata med fotbollsförbundets chefsjurist Krister Malmsten eller hockeyförbundets ordförande Christer Englund", skriver Lundh i boken om anledningen till att Alvén fick hoppa av sitt uppdrag.

Men i boken avslöjas också att Alvén vid ytterligare ett tillfälle blivit petad av fotbollsrörelsen.

Annons

"Det värsta är att samma sak har hänt en gång till. Stefan Alvén har återigen blivit bortplockad efter nya påtryckningar. När jag beskrev Svenska Spels krav och dess följder var Stefan Alvén inte helt glad över det. SvFF hade då ställt en förfrågan om att anlita honom. Han klev kort därefter in som konsult på tävlingsavdelningen på förbundet och hade dessförinnan fått frågan om vilka andra uppdrag han hade. Stefan Alvén redovisade att han hjälpte ett finskt företag som levererar övertryckstält som gör att man kan täcka över konstgräsplaner och därmed träna på vintern. Det var inga problem, enligt SvFF:s chefsjurist Krister Malmsten", skriver Lundh i boken.

Det finska företaget försökte senare vinna en privat upphandling i Borås när Elfsborg skulle köpa in fotbollstält till en träningsplan. Men ett annat alternativ drog det längsta strået. Därefter upptäcktes dock att upphandlingen möjligen borde varit offentlig eftersom att hallen skulle köpas av Elfsborg men hyras ut till Borås kommunen, som också skulle stå för tältets alla kostnader fram till 2054.

Annons

"Det finska företaget överklagade till Förvaltningsrätten via sin advokat Stefan Alvén och fick rätt. I augusti 2014 kontaktade Elfsborg SvFF-basen Karl-Erik Nilsson och framförde klubbens missnöje med Alvén. Det slutade med att Stefan Alvén för andra gången fick lämna SvFF – och det omedelbart", går det att läsa i "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".

I boken säger Stefan Alvén:

- Jag skulle sitta kvar runt ett halvår till men Krister Malmsten sa att Karl-Erik hade varit tydlig med att jag inte kunde vara kvar och då kändes det ledsamt att hjälpa till. Förbundet valde att köpa ut mig. Det var tydligen mer värt för SvFF att göra så.

Borås kommun överklagade sedan utfallet till ytterligare en instans och fick till slut rätt, men då var Stefan Alvén bortplockad.

Annons

"Oavsett vad man tycker så måste det vara okej för ett finskt företag att ifrågasätta en upphandling och dessutom ta till juridisk hjälp. Och vad hade Alvéns roll som juridiskt ombud för ett finskt bolag i ett upphandlingsärende mot Borås kommun att göra med hans uppdrag för SvFF? Det hela verkade ju vara en ren hämndaktion från Elfsborgs sida. Och varför gick Karl-Erik Nilsson klubben till mötes? Man undrar vad som får SvFF att blint lyda Elfsborg och betala för att bli av med en jurist", skriver Olof Lundh i sin bok.

Publicerad 2016-06-04 kl 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto