Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF skrotar kritiserat projekt: "Det läggs ner"

Sverige

SvFF-ledningen ville rita om den svenska fotbollskartan.
Då stötte man på patrull - och nu skrotas planerna.
- Själva projektet läggs ner, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Ett omtalat projekt som Svenska Fotbollförbundet drivit de senaste åren är det som kallas för Ökad samverkan, vilket har gått ut på att se över antalet distrikt i landet för att få fram mer resurser till fotboll och mindre till administration. 

2020 presenterade förbundsledningen ett förslag: att kapa antalet distrikt från 24 till mellan sju och nio. Distrikten skulle alltså slås ihop. Men förändringarna var inte tillräckligt förankrade, vilket fick många distrikt att gå i taket.

Missnöjet ledde till att årsmötet 2021 skickade tillbaka frågan till styrelsen och därefter sköts den, som skulle varit beslutsfähig till årsmötet 2022, upp till 2023. Nu meddelas nästa vändning: projektet skrotas.

Annons

Det var under fredagens representantskapsmöte som SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson berättade om styrelsens beslut i ämnet.

- Slutsatsen från vår stora konferens i oktober är att många distrikt är sugna på fortsatt ökad samverkan över distriktsgränserna. Men att man är mer intresserade av att hitta lokala och regionala lösningar än gemensamma tjänstepersonsorganisationer, sa Nilsson och fortsatte:

- Med tanke på inspelen som kom har förbundsstyrelsen tagit fram en modell för stödinsatser för det fortsatta arbetet. De får anpassas till vilket läge man har i de olika delarna av landet.

Han sa också:

- Tanken är att det ska fattas ett inriktningsbeslut om att arbetet med samverkan över distriktsgränserna ska fortsätta. Men själva projektet ökad samverkan kommer vi lägga i malpåse. 

För Fotbollskanalen utvecklar SvFF-ordföranden:

Annons

- Själva projektet läggs ner. Men nu fortsätter arbetet i de olika konstellationer som finns runt om i landet. Där har det hänt väldigt mycket i vissa delar. 

- För att stimulera ytterligare ökad samverkan mellan distrikten, så att man exempelvis kan frigöra mer resurser till fotbolls- och föreningsutveckling, har vi från styrelsens sida sagt att vi är beredda att skicka med stödmedel för processarbetet.

Tidigare har Fotbollskanalen rapporterat om hur styrelseledamoten Bert Andersson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand varit rejält ifrågasatta i stora delar av fotbollsrörelsen kopplat till projektet. Skälet har varit att man uppfattats agera hårdhänt när man försökt minska antalet distrikt.

Under VM i Frankrike 2019 fick många höra om förbundsledningens planer och under 2020 presenterades ett i stort sett färdigt förslag som väckte mycket ilska. Det talades om brist på demokrati, toppstyrning samt att Sjöstrand agerade som om svensk fotboll är en stor företagskoncern och inte en folkrörelse. 

Annons

När Fotbollskanalen i början av 2022 genomförde en enkät med samtliga distrikt och då frågade om projektet framfördes kritik från flera håll.

- Det har varit undermåligt från början. Det har varit tjänstemannastyrt och konsultstyrt och inte en fråga för de förtroendevalda. Det känns som om man haft ett färdigt resultat som man drivit emot, sa exempelvis Östergötlands ordförande Sven-Inge Arnell. 

Västerbottens ordförande Tommy Bodin sa också:

- Vi var många som var överens när vi pratade om det här under VM 2018 i Ryssland men när vi sedan fick något annat kastat över oss var det en chock. Det var som om vi inte var på samma planet som förbundsstyrelsen. Ledningen drev på väldigt hårt men backade till slut när de stötte på motstånd.

Publicerad 2022-11-26 kl 12:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto