POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

SvFF stänger av spelare i ett år - bettade på två egna matcher

Foto: Bildbyrån.

En spelare bettade på två av sina egna matcher i U21-superettan 2016.
Nu har han, av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, stängts av i ett år.

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd meddelade nyligen att en spelare stängs av i ett år för brott mot matchfixningsreglementet. Detta efter betting på två egna matcher i U21-superettan 2016. Vaden gick ut på att det skulle göras ett visst antal mål i matcherna.

Spelaren är nu avstängd från den 27 juli 2018 till den 26 juli 2019. Fotbollskanalen har tagit del av disciplinnämndens beslut i ärendet och i det står det bland annat följande:

"Avstängningen innebär att spelaren inte får delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet. Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag". 

Spelaren, som numera inte tillhör samma klubb som denne gjorde under perioden regelbrotten utfördes, bettade 600 kronor på den ena matchen och 3 300 kronor, fördelat på tre olika vad om vardera 1 100 kronor, på den andra matchen. Båda vaden gav utdelning. 

I disciplinnämndens beslut framgår det att riksombudet Tobias Tibell yrkade på upp till två års avstängning för spelaren. Disciplinnämnden landade sedan i ett straff på ett års avstängning.

"Påföljden enligt antimatchfixing-reglementet är avstängning i upp till 10 år och vid manipulation är den lägsta avstängningstiden ett år. Vid otillåten vadhållning finns ingen motsvarande minimitid angiven men enligt Hübinette & Malmsten, Idrottens bestraffningsregler, 6 u, 2016 s. 141, bör den lägsta avstängningstiden vara en månad, även om undantag kan förekomma. Enligt Disciplinnämnden bör de kortare avstängningstiderna bli aktuella främst vid oaktsamma förseelser", skriver disciplinnämnden i beslutet.

"I detta fall har det varit vadhållning på en match med en lägre insats som gett en mindre summa i vinst. Samtidigt har spelaren med avsikt brutit mot reglementet, varför Nämnden anser att straffvärdet av hans brott mot reglementet motsvarar avstängning under 1 år", skriver disciplinnämnden vidare. 

Spelaren förnekar regelbrott och hävdar att det var någon annan person som bettade på matcherna via hans konto på ett spelbolag. 

I ett uttalande på sin hemsida skriver Svenska Fotbollförbundet följande:

"Ärendet visar tydligt på de problem som följer av att vissa spelbolag erbjuder möjlighet att genom förhållandevis höga insatser (i det aktuella fallet 3 300 kronor på en av matcherna) ingå vadhållning på barn- och ungdomsmatcher".

"SvFF har hos regeringen och Lotteriinspektionen begärt att ett spelbolag som beviljas licens på den framtida svenska spelmarknaden endast ska få erbjuda vadhållning som har en tydlig koppling till slutresultatet i en fotbollsmatch (och inte på till exempel antalet inkast, hörnor, gula eller röda kort) och endast på de högsta seniora serienivåerna".

I slutet av december i fjol dömde SvFF en spelare till nio månaders avstängning för att spelaren i fråga bettade på en match, som han själv spelade, i en ungdomsserie. Det var första gången disciplinnämnden tog ett sådant beslut. Därefter skärptes straffet och avstängningen gäller numera för ett år.

- Det här är ett prejudicerande fall, eftersom det är första gången det händer överhuvudtaget, sa disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till Fotbollskanalen då.

Fotbollskanalen har sökt den berörda föreningen som spelaren tillhörde under perioden när denne utförde regelbrotten.

Publicerad 2018-08-06 kl 14:33
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto