POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF stänger av spelare i nio månader - efter betting på egen match

Foto: Bildbyrån

Discinplinnämnden meddelar att en spelare stängs av under nio månader för brott mot antimatchfixing-reglementet. Spelaren la ett spel på att motståndarlaget skulle göra det första målet i en ungdomsmatch han själv deltog i.
- Det här är ett prejudicerande fall, eftersom det är första gången det händer överhuvudtaget, säger Disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till Fotbollskanalen

SvFF meddelar på sin hemsida att Disciplinnämnden stänger av en spelare i nio månader, från 1 januari 2018, för brott mot antimatchfixing-reglementet. Fotbollskanalen har tagit del av Disciplinnämndens beslut i ärendet och av det framgår det att spelaren i fråga bettade på en match, som han själv spelade, i en ungdomsserie. Spelet registrerades hos ett utländskt spelbolag.

Disciplinnämnden skriver följande på SvFF:s hemsida:

"Vadet gick ut på att motståndarlaget skulle göra det första målet. Avstängningen innebär att spelaren inte får delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet."

Disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson säger följande till Fotbollskanalen:

- Det gäller en match i somras. Sen har det hela utretts (av Svenska Fotbollförbundets riksombud Tobias Tibell) och i december tog vi beslutet. Det här är ett prejudicerande fall, eftersom det är första gången det händer överhuvudtaget.

- Vi var helt eniga i resonemanget, så det var inget svårt beslut att fatta på det sättet. Sen är det ju ett trist beslut att fatta.

Ordföranden i den avstängde spelarens klubb säger till Fotbollskanalen:

- Vi anmälde honom till förbundet själva. Förbundet har tagit sitt beslut och det får vi respektera.

- Vi har samarbetat med förbundet och vi har jobbat för det bästa för alla parter.

Hur ser du som ordförande för din klubb att en av era spelare är inblandad i det här?
- Det är tragiskt. Det är tragiskt för personen själv, och man får väl skylla på hans barnslighet eller ungdom. Vi får hoppas att det blir en läxa för alla andra också att man får ta det här på allvar. Och som förening tar vi det här allvarligt naturligtvis, på alla sätt.

I disciplinnämndens beslut framgår det att riksombudet Tobias Tibell yrkade på en tolv månader lång avstängning för spelaren i fråga, men nämnden ger honom ett nio månader långt straff.

"Påföljden enligt antimatchfixing‐reglementet är avstängning i upp till 10 år och vid manipulation är den lägsta avstängningstiden ett år. Vid otillåten vadhållning finns ingen motsvarande minimitid angivenmen enligt Hübinette & Malmsten, Idrottens bestraffningsregler, 6 u, 2016 s. 141, bör den lägstaavstängningstiden vara en månad, även om undantag kan förekomma. Enligt Disciplinnämnden bör de kortare avstängningstiderna bli aktuella främst vid oaktsamma förseelser. I detta fall har det varit vadhållning på en match med en lägre insats som gett en mindre summa i vinst. Samtidigt har (den avstängde spelaren) med avsikt brutit mot reglementet och vidare har vadet gått ut på att motståndaren skulle göra det första målet, dvs. det egna laget skulle släppa in målet. Det är ettanmärkningsvärt vad och Disciplinnämnden instämmer med anmälaren att det är en försvårandeomständighet för (den avstängde spelaren). Nämnden anser att straffvärdet av hans brott mot reglementet motsvararavstängning under nio månader".

Spelaren nekar till att det är han som har registrerat spelet hos spelbolaget.

Publicerad 2017-12-28 kl 15:45
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå