Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Träningsmatch mellan division 6- och 5-lag ställdes in: "Obehagligt - folk från hela världen hörde av sig"

Sverige

Eskilstuna FC och Näshulta GoIF skulle spela träningsmatch.
Men den fick ställas in efter att spelare fått samtal av okända personer.
- Det har varit kaos, säger Eskilstunas ordförande Bengin Ozeran till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Till följd av coronautbrottet finns det i dagsläget betydligt färre spelobjekt hos bettingbolagen. Men när division 5-laget Eskilstuna FC skulle spela träningsmatch mot division 6-laget Näshulta GoIF i går, måndag, fanns det på minst ett bettingbolag möjlighet att satsa pengar på mötet.

Då utspelade sig en udda händelse. Spelare och ledare fick samtal från människor som de aldrig tidigare haft kontakt. Matchen ställdes i slutändan in och enligt Eskilstuna-Kuriren var det "mycket pengar i omlopp hos spelbolagen".

- Under hela dagen i går så ringde folk till våra spelare, ledare. De hörde av sig på våra sociala medier. Det var folk från hela världen. De sade bland annat "hoppas ni förlorar" eller "lycka till", det var säkert hundra personer som gjorde det på någon timme. Det har varit kaos. I går var ingen rolig dag, säger Eskilstuna FC:s ordförande Bengin Ozeran till Fotbollskanalen.

ANNONS

Han fortsätter:

- Vi valde att ställa in matchen på grund av spelarnas säkerhet. Man vet aldrig med tanke på att folk hade hört av sig till spelare och ledare i vår klubb. De hörde även av sig till tränare i samma serie som vi spelar i, för att kolla hur vi spelar och hur vi har spelat tidigare. Folk hörde även av sig till spelare som tidigare varit hos oss.

Dan Korhonen, chef för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel, berättade nyligen för SVT att betting på träningsmatcher ökat markant den senaste tiden.

- De omsätter nog fem gånger så mycket som normalt, sa han till SVT.

 Bengin Ozeran upplevde samtalen som han och klubben fick som olustiga

- Det var väldigt obehagligt. Först fick jag ett samtal på förmiddagen, men då tog jag inte så jätteallvarligt på det. Men sedan när jag märkte att det var så mycket på kort tid och att folk hörde av sig till spelare, ledare och styrelsen så tänkte jag att det var något sjukt. Det har varit folk från hela världen som har hört av sig. Det var folk som frågade om startuppställning, om det bästa laget var med och så vidare. Det har varit helt sjukt.

ANNONS

Eskilstuna FC tog kontakt med Svenska Fotbollförbundet för att höra hur man skulle gå tillväga. SvFF uppmanade till att ställa in matchen.

- Det här beslutet (att ställa in matchen) tog vi tillsammans med Svenska Fotbollförbundet. Vår tränare tog kontakt med Svenska Fotbollförbundet. De tyckte också att vi skulle ställa in matchen med tanke på att det bara var en träningsmatch.

Det var alltså ni i Eskilstuna FC som tog beslutet i samråd med SvFF?
- Ja, det stämmer.

Bengin Ozeran lade också märkte oddsförändringar på ett spelbolag under gårdagen. Där fick division 6-laget Näshulta Goif högre odds medan det sjönk på Eskilstuna FC.

- Vår match var med på bet365 och vid lunchtid låg Näshulta på 10 i odds (att vinna matchen). Vid runt 15-tiden hade oddset gått upp till 12 på att de skulle vinna. Vi låg på 1,12 och sedan gick vi ned på 1,10, så vi var favoriter.

ANNONS

Han fortsätter:

- Det har varit väldigt många människor som har hört av sig. Vi hade ett möte i går på vår träning och sa att vi skulle ställa in matchen. Vi förklarade då att det var för spelarnas säkerhet. Vi ville inte att några skulle ta del av det här, att buset skulle vinna. Hade vi spelat matchen hade folk säkert bettat på den. Vi som klubb vill inte stå för något sådant. Vårt varumärke och våra spelares säkerhet är mycket viktigare.

Hur tog spelarna det här?
- I början tyckte de att det var tråkigt att vi ställde in matchen. Men när vi hade haft vårt möte och förklarade att det handlade om spelarnas säkerhet och allt runt omkring så förstod de varför.

I Eskilstuna har även en annan klubb upplevt liknande beteende. Eskilstuna-Kuriren rapporterar att division 4-klubben AC Primavera har fått utstå hat efter att ha förlorat träningsmatcher.

ANNONS

- Det var efter vår match mot BK Sport (0–1) som det började trilla in meddelande på vår Facebooksida. Personer från utlandet vräkte ur sig både det ena och det andra mot klubben. Bland annat anklagades vi för att ha "fixat" vår egen match och någon hoppades att vi alla skulle dö av coronaviruset, säger Primaveras ordförande Daniel Karlsson till tidningen.

I Eskilstuna FC:s fall är det folk som har hört av sig trots att matchen ställts in. 

- Det kommer fortfarande mejl och kommentarer på våra sociala medier där folk undrar hur det gick i matchen. Det är helt sjukt, säger klubbens ordförande Bengin Ozeran.

Ozeran har inte fått bekräftat att det var mycket spel på matchen i går. Men han är kritisk till att det överhuvudtaget finns möjlighet att betta på träningsmatcher mellan lag i de lägre divisionerna.

ANNONS

- Att man ens kan spela på de här träningsmatcherna i de här serierna är helt sjukt.

Han ser också gärna att man förbundshåll börjar arbeta mer aktivt med frågor som rör betting.

- Vi ser att man behöva jobba mer proaktivt med det här mellan förbundet och klubbarna, speciellt när man kommer till de lite lägre divisionerna. Vi visste inte riktigt hur vi skulle tackla det här, men efter samtal inom styrelsen och med stöd från förbundet bestämde vi tillvägagångssätt och det var att till slut ställa in matchen.

Publicerad 2020-03-31 kl 12:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto