Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Det här är SFSU:s nya ordförande: "Alldeles utmärkt ersättare"

Allsvenskan

NORRKÖPING. Sofia Bohlin, 27, är SFSU:s nya ordförande.
- Jag känner mig helt trygg i att hon tar över, säger företrädaren Tony Ernst.

I tre år var Tony Ernst, 49, Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande. Men under söndagen tackade basen för sig.

På SFSU:s årsmöte röstades 27-åriga Sofia Bohlin fram till ny ordförande. Hon har suttit i organisationens styrelse under två år, varav det sista året som vice ordförande.

Men nu tar hon alltså över uppdraget som ordförande. Så vem är hon?

- Jag är en driven person som gillar utmaningar, säger hon.

- Jag har varit aktiv lokalt i IFK Göteborg med Änglarna (supporterförening) några år. Jag drivs av just föreningsdemokrati och förändring.

Hur känns det att vara ny ordförande?

Annons
- Det känns väldigt spännande och det är en stor ära att få det förtroendet av alla medlemmarna. 

- Vi har ju över 30 000 medlemmar. Det här är stort och jag är glad, säger Bohlin.

Varför väljer du att tacka ja till att bli ordförande?
- Jag ser mycket potential i SFSU och det har gjorts mycket gott arbete tidigare. Jag vill att det ska kunna fortsätta så och jag tror att jag kan vara med och bidra positivt.

För Bohlin är det de frågor som SFSU:s årsmöte slog fast blir viktiga 2016, pyroteknik och repression, som hon framför allt kommer att arbeta med framöver.

Hon vill också föra organisationen närmare sina medlemsföreningar och medlemmar. Och så vill hon göra SFSU starkare som organisation.

- SFSU har ju växt otroligt mycket under de senaste åren. Rollen vi har är väldigt stark och den måste vi fortsätta förvalta.

Annons

- Supportrarnas röst är självklar och den måste vara bestående. Vi ska fortsätta med vårt samarbete med Sef och även förbundet, och vara en självklar part i samtalet. Det är otroligt viktigt, säger Bohlin.

Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan, poängterar också att man vill fortsätta ha ett gott samarbete med SFSU även nu när Tony Ernst lämnat styrelsen.
- Alla är överens om att vi bygger för framtiden och de här kontakterna kommer fortsätta. Vi har samma ambitioner fortfarande, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är även han lika tydlig med att dialogen med SFSU ska fortsätta på samma sätt under Bohlins ledning.

- Samarbetet vi har haft känns viktigt och nu ser vi fram emot ett även fortsättningsvis väldigt bra samarbete med SFSU, säger Nilsson.

Annons

Gustav Gelin satt i valberedningen som föreslog Sofia Bohlin som ny SFSU-ordförande. Han är säker på att den nya ordföranden är rätt val.

- Jag tror Sofia kommer bli en alldeles utmärkt ersättare. Hon kommer nog fungera på ett helt annat sätt, men hon kommer bygga vidare på föreningen och göra SFSU ännu starkare och stabilare, säger Gelin.

Tony Ernst är även han övertygad om att Bohlin kommer kunna ta över på ett bra sätt.

- Hon har varit vice ordförande i ett år och suttit i styrelsen i två år, så hon har erfarenheten. Det måste man nog ha. Hon kommer kunna fortsätta det bra samarbetet som vi har med Sef och SvFF, för hon känner Lars-Christer Olsson och Karl-Erik Nilsson, säger Ernst.

- Hon är kompetent, modig och drivande. Hon vill mycket, vilket är en otroligt viktig faktor i det här. Man måste vilja arbeta med det. Det är mycket ickebetalt och till viss del otacksamt jobb. Jag kan säga det, jag känner mig helt trygg med det faktum att Sofia är ny ordförande.

Annons

Ernst fortsätter:

- Jag är glad för den styrelse som har valts. Jag ser framför mig ett fortsatt starkt och betydelsefullt SFSU. Jag känner ingen oro, om folk undrar det. Det här kommer leva vidare och nå nya höjder.

Under söndagens årsmöte framförde Tony Ernst just de tankarna till Bohlin och resten av medlemmarna på plats, att han känner sig trygg i ersättaren.

Sofia Bohlin själv är väldigt glad över förtroendet från sin företrädare.

- Jag blev otroligt rörd av Tonys ord. Det känns otroligt bra och är en stor lättnad att känna att Tony har det förtroendet, att han känner en trygghet över att lämna över, säger hon.

Se en intervju med Sofia Bohlin i spelaren ovan.

Fakta

SFSU:s nya styrelse

Ordförande: Sofia Bohlin, IFK Göteborg (nyval)

Ordinarie ledamöter på två år:

Ludde Frishammar, Djurgårdens IF (nyval)

Åsa Wendin, Malmö FF (nyval)

Dan Ekberg, Helsingborgs IF (nyval)

Ordinarie ledamöter på ett år:

Maria Lemberg, Hammarby IF (fyllnadsval)

Axel Granath, AIK (fyllnadsval)

Jesper ”Fjärås” Uhlén, Halmstad BK (fyllnadsval)

Suppleanter:

Jonas Larsson, Gefle IF (omval)

Felix Jonsson, Örgryte IS (nyval)

Viktor Olsson, Malmö FF (nyval) 

Publicerad 2015-11-30 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto