Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

TV: Hattrick av Zlatan när Sverige vann

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Zlatan Ibrahimovic

Få orkade med det logistiska äventyret att ta sig till Friends Arena. Men under ett stängt tak i nationalbunkern såg 13 438 ett genombrott. Av Albin Ekdal.
Och måtte Zlatan Ibrahimovic fortsätta länge.

Ett experimenterande Sverige, som fortsätter att blanda och ge, slog ett Norge som inte är var det en gång varit med 4-2 (2-2) och om det kan hel del sägas.

Att det är som vanligt under Erik Hamrén. Lysande emellanåt, skakigt mellan varven och ingen blev väl så mycket klokare av den här träningslandskampen som varken spelare eller klubbar vill ha och som snart försvinner ur matchkalendern.
Några besked gav den allt, nya som gamla.

Men först en sanning, och strunta i om den är uttjatad till förbannelse de senaste åren. Den måste upprepas. Den här: Fotbollslandslaget bärs av Zlatan Ibrahimovic, står och faller med hans medverkan och hans mål.

I sin himmel måste Gunnar Nordahl ha applåderat 1-0, 2-0 och 3-2-målen och som den varma själ han var, 40- och 50-talets främste svenske spelare, måste han också ha glatt sig åt att Ibrahimovic nu smet förbi honom i antal landslagsmål - 44 mot 43.

Det första placerade Ibrahimovic in redan efter en dryg minut, framspelad av Sebastian Larsson som vaket snappade upp en "förbjuden" passning i sidled av Stefan Johansen.

Nummer två var elegantare, en läcker lyftning förbi Rune Almenning Jarstein.
Och så var det de där beskeden och en enkel övergång till Albin Ekdal. Det var han som levererade passningen.

24-åringen har alltid haft fötterna, blicken och lättheten med bollen. Nu har han även fysiken, ett mer slipat taktiskt sinnelag och den där förmågan att värdera som kommer med erfarenhet.

Det var bara hans femte landskamp, betydligt fler blir det och nog måste han vara högaktuell för startelvan när skarpt läge väntar i Dublin och Astana om några veckor.
Han fick en timme. Det borde ha räckt för att övertyga Hamrén.

Strax innan Ekdal klev av hade Ibrahimovic fullbordat sitt hattrick genom att drämma in frisparken till 3-2. Naturligtvis var det världsstjärnan som fick reparera skadorna från slutet av första halvlek.

Norge reducerade (Mohammed Abdellaoue på straff) och kvitterade (Stefan Johansen) på fem minuter och avslöjade för diverse VM-kvalmotståndares utsända spioner att Sveriges defensiva brister är intakta.

Mittbackstestet Per Nilsson-Mikael Antonsson sprack tidigt när Nilsson klev av med en muskelbristning i låret redan efter 25 minuter. Jonas Olsson började sitt försök att återta en av platserna med att orsaka straffen och Antonssons misslyckade försök att täcka Johansens skott ställde Andreas Isaksson.

Anders Svensson, Ekdals ersättare, kan förresten än, om någon nu tvivlat. Häxpipan han skickade i väg från distans borrade sig in bakom Jarstein med kvarten kvar.
Hur snyggt som helst.

Och nu har han bara en landskamp kvar för att tangera Thomas Ravellis 143.

Publicerad 2013-08-14 kl 22:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons