Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Så ska förbundet stoppa nya nobbar: Måste vara attraktiva

Sverige

Albornoz, Sadiku och Mehmeti har ratat Sverige.
Här är förbundets plan som ska förhindra framtida nobbar.
- Allra bästa medicinen är att vara attraktiva, säger Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

Foto: scanpix

Efter Miiko Albornoz, Loret Sadikus och Agon Mehmetis beslut om att nobba det svenska landslaget är Brommapojkarnas akademiansvarige Ola Larsson orolig för svensk fotbolls framtid. Han vill bland annat ha in ledare med invandrarbakgrund i förbundet och undrar samtidigt om det finns någon plan för att få spelare att välja Sverige.

- Den plan man kan ha är att vara duktiga och framgångsrika, att möta attraktiva motståndare. Om man tittar i backspegeln på vilka lag vi har mött nu i träningslandskamper i närtid så är det Brasilien, England, Argentina och sedan den VM-kvalgrupp vi har varit i med framgångsrika resultat. Det tror jag är den allra bästa medicinen för att vi ska vara attraktiva, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

Annons

- Vi har ju också naturligtvis varit bra på att utveckla duktiga spelare så blir konkurrensen hård också. Sedan utöver det också naturligtvis ha en kontakt med spelarna och följa dem när de lämnar U21-åldern och kommer vidare upp mot A-landslagsåldern. Det är vad vi kan göra.

Med tanke på att det finns många duktiga spelare i klubbar och i ungdomslandslag som har dubbelt medborgarskap, hur kan vi bli bättre på att få spelarna att välja det svenska landslaget?
- Jag tror att det handlar om det, att vara attraktiva. Ha en bra verksamhet. Ser man som ung spelare exempelvis vårt U17-landslag där vi är VM-bronsmedaljörer och vi har en attraktiv fotboll för våra landslag som kommer efter då tror jag också att vi är attraktiva för spelarna till att satsa mot det svenska A-landslaget. Jag tror att bra kvalitet på vår verksamhet och spännande motstånd och att vi naturligtvis tar oss till slutspel regelbundet, det är det allra bästa.
Annons

Pratar förbundet med spelarna om allt det här?
- Förbundsstyrelsen för inte dialogen direkt med spelarna utan det gör ju våra fotbollsanvariga och våra förbundskaptener. Så den frågan ska du ställa till dem.

Hur ser du på att Svenska fotbollförbundet lägger massa pengar för att utveckla spelare som sedan väljer andra landslag?
- Det är ju så att basen är väldigt bred. Det är oerhört många spelare som spelar i våra unga landslag, men det är bara elva platser i en startelva i ett A-landslag så även om man har varit med under resans gång och har varit en ung duktig spelare så är det inte många som får chansen att spela A-landslagsfotboll.

- Då tror jag att en del spelare gör en kalkylerad bedömning om var man kan få chansen att spela mest och vilket som är det bästa beslutet för utvecklingen. Då kan det bli så att någon enstaka väljer ett annat alternativ. Vi ska ju också vara klara över att vi har oerhört många som väljer det svenska landslaget som också har haft möjlighet att göra andra val.

Annons

Är det här ett problem för svensk fotboll?
- Jag tror att det här är en del av fotbollens verklighet i dag i en mångkulturell värld och det är en del som vi får leva med. Det här kommer att förekomma även i framtiden och det förekommer i de allra flesta länderna. Vi kommer att få se fler sådana här fall, det är jag övertygad om. Men vi kommer också att se att de allra flesta väljer att satsa på det svenska landslaget när de är födda här och är en väsentlig del av det svenska samhället. Men jag tror att vi säkert får se några enstaka i framtiden.

Ola Larsson är akademiansvarig för Brommapojkarna, han efterlyser ledare med invandrarbakgrund till förbundet – hur ser du på det?
- Rent generellt i svensk fotboll är vi för få ledare med utländsk bakgrund och vi är också för få tjejer som är ledare. Det här är en fråga som vi har adresserat och som vi kommer att adressera, men det är ju också ett väldigt, väldigt långsiktigt arbete för att det kommer vi inte kunna klara på kort sikt, men visst är det naturligtvis en viktig pusselbit att vi på ledarsidan så mycket som det går speglar den bild vi har när det gäller spelarsidan.

Annons

Håller du med BP om att det här är viktigt för att i framtiden få spelare att välja Sverige?
- Det finns säkert många olika pusselbitar. Det kan vara en pusselbit, men det finns säkert många olika delar där jag tror att kvalificering, kontakt, attraktiv motståndare och intressant utveckling är andra viktiga pusselbitar.

Ser ni allvarligt på att bland annat Miiko Albornoz och Loret Sadiku har valt andra landslag - spelare som Erik Hamrén sagt att han tror på?
- Jag tror att man måste se det här utifrån deras personliga upplevelse. Det här är spelare som har oerhört starka band också med ett annat land och de har gjort det här valet och jag tycker att vi ska visa respekt för det valet de har gjort och önska båda lycka till med det.

- Jag tycker inte att vi ska hantera det på annat sätt. Samtidigt ska vi vara oerhört glada och tacksamma över alla andra som väljer att satsa på det svenska landslaget. Vi kommer att se den här typen av fall då och då även i framtiden, det är jag övertygad om.
Annons

Blev ni förvånade när Miiko tackade nej?
- Ja, jag vet inte. Kanske eftersom det ändå började närma sig avresa så att man kanske hade trott att det skulle komma tidigare i så fall. Men jag vet inte.

Vi har uppgifter på att ni inte hade någon dialog med honom utan att han bara tackade nej helt plötsligt vilket kom som en överraskning för er – hur ser du på det?
- Som sagt, den frågan ska du ställa till folk som är ansvariga för laget. Vi från förbundsstyrelsens sida för ju över huvud taget ingen dialog på det sättet med spelare i anslutning till laguttagning. Den delen kan jag över huvud taget inte kommentera utan den får du ställa till landslagsledningen.

När fotbollskanalen.se träffar Erik Hamrén på plats i Abu Dhabi svarar förbundskaptenen att han inte är beredd att ta ut spelare i landslaget bara för att binda dem till landslaget.

Annons
- Nej, jag tycker att det är fel. Det handlar om moral och så. Jag försöker ha en dialog med spelarna och säga att de är väldigt, väldigt nära. Men att ta med dem för att binda dem tycker jag är omoraliskt mot spelaren, säger förbundskapten Hamrén.

Väldigt få svenska ledare har invandrarbakgrund och det ser likadant ut i landslaget. Hur tror du att det påverkar?
- Det har jag inget svar på. Jag har ingen aning.

Är det något som du tänkt på?
- Som jag jobbar som ledare så de ledare jag tar till mig och jobbar med är ledare som jag känner tillför landslaget någonting. Det blir ofta människor man jobbat med tidigare eller har anknytning till. Så funderar jag. Inte vad man har för kulturell bakgrund. Samma sak gäller spelarna.
Publicerad 2014-01-15 kl 20:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto