Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

TV: Sexuella övergrepp inom damfotbollen: "Kvinnor ska inte få utsättas för det här på grund av sitt kön"

BÅSTAD. Enligt Fifpro, det internationella spelarfacket, har det skett flera fall av sexuella övergrepp inom kvinnlig landslagsfotboll.
Svenska stjärnorna är bestörta över uppgifterna.
- Kvinnor ska inte få utsättas för det här på grund av sitt kön, säger Kosovare Asllani.

Tidigare i veckan gick organisationen Fifpro, det internationella spelarfacket, ut med skakande uppgifter på sociala medier om fem fall av sexuella övergrepp inom kvinnlig landslagsfotboll, händelser som har skett under de senaste månaderna. På A-landslagsnivå rör det sig om två fall.

ANNONS

I Ecuador fick damlandslagets förbundskaptenen Luis Pescarolo, en fystränare och läkare i april sparken. Fifro uppger att Pescarolo ska ha kommit med sexuella förslag till spelare i laget under nästan ett års tid.

I Afghanistan har spelare i damlandslaget blivit sexuellt utnyttjade av tränare och tjänstemän på det afghanska fotbollsförbundet, bland annat av förbundets president Keramuddin Keram. Flera landslagsspelare har berättat om övergrepp som ska ha pågått under flera års tid.

Dessutom uppger Fifpro att det rör sig om tre fall på ungdomsnivå.

I Colombia har en spelare i U17-landslaget berättat om hur hon utsatts för sexuella övergrepp av en ledare, och landslagets före detta fystränare har också berättat hur hon vid flera tillfällen blivit utsatt för sexuella närmanden. 

I Kanada klev 14 före detta spelare fram och berättade om att den förre förbundskapten för U20-landslaget, Bob Birarda, hade skickat sexmeddelanden till spelarna och uttalat kränkande kommentarer och tafsat på dem. 

ANNONS

De svenska landslagsspelarna har tagit del av Fifpros uppgifter på sociala medier och är bestörta.

- Det är otroligt hemskt. Det ska inte få se ut så som det gör. Otroligt viktigt att den frågan lyfts upp och att det finns en plattform dit folk kan vända sig. Det här är ju en jämställdhetsfråga och jag brinner otroligt mycket för en sådan här fråga. Folk kritiserar oss för våra rättigheter, men när det kommer upp så här och så mycket som kvinnor och fotbollsspelare, idrottskvinnor, får genomlida… det ska inte vara så, det är det vi försöker förändra, säger Kosovare Asllani.

- För jämställdhet är mänskliga rättigheter och det är en fråga som vi ständigt måste driva på. Så för mig gör det ont att höra, men det är så som världen ser ut och det är därför vi tar kampen varje dag så att man kan få bort det här. För det här hör inte hemma. Jag hoppas att folk som utsätts vågar prata om det för vi måste lyfta frågan. Det här är för jävligt och det är ett samhällsproblem.

ANNONS

Är du förvånad?
- Både och. Inte så förvånad med tanke på hur samhället ser ut, och det här är en samhällsfråga och något som vi måste lyfta upp för att få bort det. Det handlar om mänskliga rättigheter. Kvinnor ska inte få utsättas för det här på grund av sitt kön. Det berör mig mycket. Det går inte att sätta ord på det. Det är för hemskt.

Hedvig Lindahl:

- Det är väldigt bra att vi pratar om det här. Det är hemskt att det händer och jag känner så mycket för alla kvinnor och flickor runt om i världen, fotbollsspelare och också folk som inte spelar fotboll. Vi som är i den här sporten kan vara som ett lok för att förbättra villkoren, både för alla som spelar fotboll men också för alla kvinnor och flickor i världen.

Publicerad 2019-05-29 kl 12:08

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto