TV: Sverige demolerade Lettland - debutant fastställde slutsiffrorna till 7-0

Sverige (dam)

Sverige vann med hela 7-0 mot Lettland på Gamla Ullevi.
Slutresultatet spikades av landslagsdebutanten Filippa Curmark.
- Det är fantastiskt kul att få spela sådana här matcher, säger Pauline Hammarlund till SVT efter matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i Sporten ovan.

Två segrar i kvalet till EM den här samlingen och biljetten till mästerskapet är klar. Först ut väntar Lettland på Gamla Ullevi i Göteborg.

Kosovare Asllani, som tidigare i veckan meddelat att hon hoppades kunna medverka mot både Lettland och Island, fanns inte med i Sveriges matchtrupp när startelvorna presenterades. På Svenska Fotbollförbundets hemsida meddelar landslagsläkaren Houman Ebrahimi varför.

- Kosovare kom till samlingen med en lindrig muskelskada i låret som hon har kunnat spela med i klubblaget. För att optimera hennes prestation har vi i samråd kommit fram till att hon står över dagens match, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi till förbundets hemsida.

När matchen väl drog i gång tog det bara 50 sekunder för svenskorna att ta ledningen. Hanna Glas levererade ett inlägg som Lina Hurtig nickade in i mål till 1-0 Sverige.

Bara knappt åtta minuter senare utökade Sverige sin ledning till 2-0. Efter ett mycket läckert kombinationsspel hittade bollen slutligen fram till en friställd Anna Anvegård - som säkert placerade in 2-0 till Blågult.

Bara tre minuter senare höll sig Anvegård framme igen, men denna gången som framspelare. Anvegård snappade upp en passning från det lettiska försvaret och sedan friställde hon Olivia Schough som gjorde 3-0 till Sverige.

I den 26:e minuten satte Magdalena Eriksson 4-0. På en hörna dök Eriksson upp vid den bortre stolpen och nickade ostört in 4-0 till Sverige.

Innan domaren hade blåst för halvtidsvila hade Sverige även hunnit göra 5-0. På ytterligare en hörna nådde Pauline Hammarlund högst och nickade bollen på mål. Den lettiska målvakten fick bollen rakt på sig, men fibblade in bollen i eget mål.

Resultatet i halvtid var 5-0 - men Sverige fortsatte ånga på i den andra halvleken. Efter 54 minuter gjorde Hammarlund sitt andra mål i matchen, efter läckert förspel av Anna Anvegård. Anvegård plockade ner ett inlägg på bröstet, innan hon lyfte en pass över Lettlands-försvaret till Hammarlund som hoppade högt och nickade in 6-0 till Sverige.

Innan slutsignalen skulle Filippa Curmark även hinna göra 7-0 i sin debut Sverige-debut. Återigen på en hörna, nådde Curmark först på andrabollen som hon dunkade upp i det lettländska nättaket.

7-0 blev sedan slutresultatet. Sverige tog en tung seger på Ullevi inför tisdagens Islands-matchen, där EM-kvalets Grupp F med största sannolikhet kan avgöras.

- Det är fantastiskt kul att få spela såndana här matcher. Jag tycker att vi kör en bra match, trots att det var trångt och tight, säger tvåmålsskytten Pauline Hammarlund till SVT efter matchen.

Sveriges startelva: Falk - Glas, Fischer, Eriksson, Andersson - Zigiotti, Anvegård, Seger - Schough, Hammarlund, Hurtig

Lettlands startelva: Nesterova - Rocane, Spruntule, Krumina, Tumane - Cemirtane, Baliceva, Sondore - Miksone, Voitane, Zaicikova.