Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
2:49

Foto: Volvo/Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

TV: Zlatan bryter tystnaden om skadan: ”Låg i sängen tolv timmar om dagen utan att kunna röra mig”

I samband med lanseringen av det nya priset ”Number 10” på Fotbollsgalan berättar Zlatan Ibrahimovic om skadan som hållit honom borta från fotbollen sedan april i våras.
- Det första jag sade efter skadan var: ”Att ge upp är inget alternativ, det finns inte”, berättar Ibrahimovic i en intervju i samband med lanseringen av priset.

Zlatan Ibrahimovic har varit huvudperson på de flesta Fotbollsgalor det senaste decenniet. I fjol tog Manchester United-stjärnan hem sin tionde raka guldboll, sin totalt elfte under sin karriär. Till årets Fotbollsgala, som sänds i TV4 20 november, kommer Ibrahimovic att själv dela ut ett pris.

Svenska Fotbollförbundet och Volvo Car Sverige har instiftat ett stipendium som är nytt för årets gala kallat ”Number 10”. Syftet med priset beskrivs som "att lyfta och hylla de personer som viger sin fritid och sina hjärtan för svensk fotboll". Utmärkelsen symboliseras av en svensk landslagströja med nummer 10 på ryggen.

ANNONS

- Vi gör det för att vi vill hitta nästa nummer tio och hjälpa den personen att ta det vidare i framtiden. Vi tycker att det är ett bra initiativ och vi står för det vi gör, säger Ibrahimovic i en intervju i samband med lanseringen av priset.

Trots att priset delas ut på Fotbollsgalan behöver det dock inte nödvändigtvis vara en fotbollsspelare som får ta emot det.

- Nej, det kommer bli en som sticker ut, vågar och är beredd att göra allt för att ta sig dit han eller hon vill. En som kommer offra väldigt mycket, likt det som jag har gått igenom och det som jag står för. Att man tar det dit man vill och går igenom allt för att komma dit. Vi ska bara ut och hitta dem, säger Zlatan.

Ibrahimovic ger sin syn på vad det innebär att bära nummer tio på ryggen.

- För mig är nummer tio stjärnan på planen. Det är han som gör skillnad, det är han som syns, det är han som ska vinna matcherna, det är han som är ledaren, det är han som är ansiktet utåt. För mig är det nummer tio, och jag ser mig själv i den sitsen. Men det är inget som man får eller man blir bjuden på - det är något som man är. Det är så bara.

ANNONS

Enligt Ibrahimovic kan man vara en tia även utanför planen.

- Så klart. Det man står för på planen tar man också med sig utanför. Du kan vara en ledare, den som gör skillnaden, har gott självförtroende, är ansiktet utåt för det du står för… Det är flera saker man kan sätta in i den kategorin.

Sedan årets säsong står det också klart att Zlatan Ibrahimovic numera också bär nummer tio i Manchester United, likt han gjort i PSG och landslaget tidigare. Romelu Lukaku värvades in från Everton och tog över nummer nio, och i samband med att Wayne Rooney gick motsatt väg kunde Ibrahimovic ta över nummer tio.

Den röda tröjan med nummer tio på ryggen har han dock inte fått dra på sig ännu. En knäskada som han ådrog sig i Europa League-mötet med Anderlecht 20 april i våras har hållit honom borta från spel sedan dess. Manchester United har precis som Zlatan själv varit sparsamma med sina uttalanden kring skadan - men nu öppnar svensken upp och berättar i samband med en intervju kring lanseringen av ”Number 10”.

ANNONS

- Det var i slutsekunderna, jag fick en långboll och försökte ta ner den på bröstet. När jag skulle landa tajmade jag landningen fel. Jag trodde att jag skulle landa innan jag verkligen landade, så jag sträckte ut benet och landade helt fel. Benet åkte tillbaka och drogs sedan ut, berättar Ibrahimovic om den olyckliga matchsituationen mot Anderlecht.

Han fortsätter:

- Jag har aldrig haft ont, jag kände bara att jag svalde min tunga. Det var en konstig känsla som jag aldrig har känt innan. Jag sade till mig själv att det bara var en smäll och att jag skulle resa mig och köra vidare, precis som efter alla andra tacklingar, men när jag resta mig upp kände jag att det inte var i balans. Jag kom in till omklädningsrummet och de började kontrollera. Någon sade sitt, men det gick inte att säga exakt vad det var förrän man röntgar, och det kan man inte göra direkt, man fick vänta till dagen efter. De kom fram till att det var korsbandet, vilket inte är någon hemlighet. Då var jag skadad och det började snurra i huvudet. ”Vad händer?” Det var en månad kvar till säsongens slut. ”Vad ska jag göra? Jag är 35 år, hur ser framtiden ut?” Allt började snurra på en gång istället för att spela en match i taget och vara fokuserad på en sak. Det var många saker som snurrade runt. Men det första jag sade var: ”Att ge upp är inget alternativ, det finns inte. Jag har tagit mig hit, jag ska avsluta på mitt sätt. Jag ska sluta när jag vill och på det sätt jag vill”. Sedan den dagen har jag egentligen bara kört rehab-träning och mentalt ställt in mig på att komma tillbaka. Jag ska vara ännu bättre och starkare än innan jag skadade mig. Det är målsättningen, och det ska hända, det finns inga andra alternativ. Det finns inte att jag bara ska komma tillbaka och trixa med en boll, för det kan jag göra med ett ben. Jag ska komma tillbaka och göra det ännu bättre. Det är min målsättning.

ANNONS

Trots den allvarliga skadan menar Ibrahimovic att han fortfarande är målmedveten om att fortsätta spela på en hög nivå, och tidigare i höstas förlängde han sitt kontrakt med United med ytterligare ett år.

- Skadan ska inte stoppa mig. Jag ställde in mig mentalt på att vad de än säger, som ”Du är slut”, ”Han kommer inte klara det”, ”Han är för gammal”, allt det här som har snurrat under hela min karriär egentligen. ”Han är inte tillräckligt bra”, ”Det kommer inte funka”, allt det där gick igenom huvudet. Det ska inte få stoppa mig. Det är jag mot alla andra. Jag ska gå igenom alla de som bara öppnar munnen och tycker och tänker. Det är en av egenskaperna, och driften att vilja göra mer och aldrig ge upp, våga ta det till andra gränser där det inte finns några gränsen. De egenskaperna ser jag i den här ”Number 10” som vi har skapat.

Zlatan beskriver också hur skadan förändrade hans vardagsliv.

- Nu har det gått 18 veckor sedan jag opererade mig, och jag vet vad som har hänt varje dag. Från kryckor, från att ligga i sängen mer än tolv timmar under dagen utan att kunna röra sig, bara ligga stilla i sängen och känna sig paralyserad, när du är van att spela och träna varje dag. Jag är en person som tränar, tränar och tränar. Jag har alltid sagt att hårt arbete alltid ger tillbaka. Det är min filosofi. Nu måste du tänka på att jag var här, säger Zlatan och visar med handen en nivå högt uppe.

ANNONS

- Och när jag var skadad hamnade jag här, fortsätter han och sänker handen.

- Från att vara 200 procent till att inte kunna göra något. Det gick snabbt. De ärr som jag har får mig att tänka på det jag går igenom och har gått igenom och det som kommer hända.

Att vara sängliggande under stora delar av dagarna var något nytt för Ibrahimovic.

- Vad gör man? Inte mycket. I början var det mycket sovande. Jag fick hjälp av min fysio, som jag ska vara tacksam mot. Agenten var där, familjen var där, och allt som jag behövde hjälpte de mig med. När man hamnar i de lägena vet man också vilka som är dina närmaste och vem som inte är det, och hur spelet fungerar i fotboll. Jag är ändå 35, jag vet hur det där fungerar. Det var inget nytt för mig, men det händer saker som inte är okej runtomkring. Men det var jag beredd på och mogen att tackla.

Ibrahimovic beskriver också om förhållandet till sina båda söner i samband med skadan.

- Om de ser mig som stark så tänker de att de är starkare än jag. Det är så de funkar. De är bättre än jag och starkare än jag. I vår familj handlar det inte om fotbollsspelaren, vi håller det utanför. Det får inte hända att fotbollsspelaren Ibrahimovic kommer hem till familjen, för de är lika viktiga om inte viktigare i vår familj. Det är de som är framtiden. Jag gör det bra för dem för att de ska ta det vidare. Det är så vi fungerar. Det är inte så att allt snurrar kring mig, eller att de ska hamna i skuggan. Det får inte hända och har aldrig hänt. Det är mer nu som jag kanske guidar dem om de spelar fotboll. ”Försökt skjuta så”. Då säger de att jag själv inte kan skjuta för att jag har ont i knät. Det är mer på den nivån, att de retar upp mig. Men det är bra, det triggar mig. Men fotbollsspelaren i familjen, det existerar inte. Jag är pappa, och de är Maximilian och Vincent. De kör sina egna storys. Det är så vi funkar.

ANNONS

Fotbollsgalan direktsänds den 20 november klockan 20.00 i TV4.

Publicerad 2017-11-15 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto