Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Veberöd betalar skadestånd till Julle efter Kalla Faktas granskning

Sverige

I höstas stämde Petra Douhane tillsammans med Malmö Mot Diskriminering föreningen Veberöd för behandlingen av åttaårige Julle.
Nu har en förlikning nåtts i ärendet.
Veberöd ska betala 20 000 till Julle i diskrimineringsersättning, rapporterar Sydsvenskan.

Foto: TV4/Veberöd.

Se hela programmet i spelaren ovan.

I mitten på december sändes granskningen om Julle, som Kalla fakta gjorde i samarbete med Fotbollskanalen. Julle, som föddes som tjej men som identifierar sig som kille, kastades ut från sitt fotbollslag Veberöds AIF när han var åtta år gammal. Anledningen var att klubben ansåg att han inte var en pojke.

Granskningen skapade starka reaktioner, från bland andra SvFF och landslagsspelare. Lunds kommun meddelade att man skulle se över det ekonomiska stödet till klubben och därefter bad även föreningen om ursäkt till Julle.

- Först och främst så ber jag verkligen om ursäkt för Julles räknings skull. Vi har tagit fel beslut, och självklart är Julle välkommen tillbaka att spela fotboll i Veberöds AIF, sa Jesper Eurenius, styrelseledamot och talesperson i föreningen, till TV4 Nyheterna i början av januari.

Annons

I höstas stämde dessutom Malmö Mot Diskriminering och Julles mamma, Petra Douhane, föreningen Veberöd, en stämningsansökan som SvFF försökte stoppa. Veberöd tog kontakt med antidiskrimineringsbyrån Malmö Mot Diskriminering för att få till en förlikning i stämningen och nu har en förlikning nåtts. Sydsvenskan rapporterar att föreningen Veberöds AIF ska betala 20 000 i diskrimineringsersättning till Julle och dessutom ska klubben genomgå utbildningar i likabehandling och inkluderande idrott.

I ett pressmeddelande som Malmö Mot Diskriminering skickat ut säger Julle följande:

- Jag hoppas att jag har varit en förebild för andra så att de också vågar vara sig själva.

Även Julles föräldrar gläds åt att man nått en förlikning

- Vi är glada att VAIF välkomnar barn med könsöverskridande identitet att spela i klubben. Vi ser att många tagit lärdom av vår resa och ser positivt på att arbete för att alla ska inkluderas i idrottsrörelsen fortsätter, säger vårdnadshavarna i pressmeddelandet. 

Annons
Publicerad 2019-04-02 kl 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto