POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)

VM-avtal på plats: "Tjejerna är nöjda så vi är nöjda"

0:41

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Håkan Sjöstrand kommentera avtalet i spelaren ovan.

Ett avtal för landslaget är på plats inför sommarens VM.
Hur stor ökning det är framgår inte, men avtalet följer Fifas prispengar till mästerskapet - som dubblerats.
- Tjejerna är nöjda så vi är nöjda, säger Spelarföreningens Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen.

Under måndagen meddelade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand att ett mästerskapsavtal för landslaget till sommarens VM i Frankrike var klart.

- Vi har nått en överenskommelse efter en dialog och förhandling med Spelarföreningen och det tycker vi är jättebra. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog och dessutom känns det bra att avtalet är klart så här pass tidigt. Och att vi nu kan få möjlighet att fokuser på det VM framförallt handlar om, nämligen att förbereda oss och göra ett riktigt bra sportsligt VM, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

SvFF:s generalsekreterare tycker att avtalet är jämställt om man ser till vad herrarna fick för VM förra året.

- Jag tycker att vi har rättvisa och bra avtal och framförallt så är vi som har ingått avtalen, både landslagsspelare, Spelarföreningen och Svenska Fotbollförbundet nöjda. Det är framförallt det viktigaste.

På SvFF:s hemsida kommenterade landslagets kapten Caroline Seger det nya avtalet:

- Det är skönt att avtalet för VM är i hamn. Hela processen fram till färdigt avtal har gått snabbt och smidigt denna gång och det är vi glada för. Vi är väldigt nöjda med avtalet och nu ser vi fram emot den fortsatta uppladdningen fram mot VM.

Varken SvFF eller Spelarföreningen, som företrätt landslaget i förhandlingarna, vill kommentera summor i avtalet - vilket har varit förbundets standard vid förhandlingar för både herr- och damlandslag. 

- Tjejerna är nöjda så vi är nöjda. Det har gått bra och smidigt, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen.

- Det fanns lite riktlinjer på hur avtalet skulle se ut från tidigare avtal och vad det skulle handla om, så det var ganska enkelt tack vare det.

Skulle du säga att avtalet är jämställt om man ser till det herrlandslaget fick i VM förra året?
- Jag vet inte hur herrlandslagets avtal ser ut så jag har svårt att uttala mig.

Men har damernas avtal gått ökat, har de fått mer än tidigare mästerskap?
- Jag kan egentligen inte uttala mig om det heller. Det följer väl Fifa och Uefa och vad de utbetalar. Då kan du räkna ut det själv utan att jag behöver säga det.

Fifa meddelade i oktober att prispengarna i VM 2019 ökar från 15 miljoner dollar 2015, 135 miljoner kronor, till 30 miljoner dollar, 270 miljoner kronor, i sommarens mästerskap.

Håkan Sjöstrand vill inte kommentera om damlandslaget får dubbelt så mycket som för fyra år sedan.

- Jag håller mig till det som kommer överens om, att innehållet i avtalet stannar mellan dem som har ingått det.

Sverige var ett av länderna som inför beslutet riktade kritik mot Fifa och ville att de skulle höja prispengarna ytterligare, för att inte ytterligare öka gapet till herrarna. Efter Fifas beslut var den internationella spelarföreningen FIFPro kritiska.

"I realitet innebär förändringarna en faktisk ökning i gapet mellan mäns och kvinnors prispengar. Denna regressiva trend verkar strida mot Fifas stadgestyrda engagemang för jämställdhet".

Prispengarna i damernas VM 2019 är runt 7,5 procent av prispengarna i herrarnas VM i Ryssland 2018.

I somras spelade herrlandslaget in över 150 miljoner till SvFF i prispengar och spelarna fick då ta del av intäkterna. Något även damerna kommer att få göra om man går långt i Frankrike.

- Vi tycker att det är rimligt att spelarna får en viss ekonomisk ersättning när de spelar i landslaget och när vi får in intäkter. Men vår syn är ändå att de starkaste motiven till att spela i landslaget är inte ekonomiska, utan stoltheten över att representera sitt land. Och det är vi också helt överens med spelarna om, säger Sjöstrand, som inte vill kommentera hur stor andel det rör sig om.

- En rimlig andel utav det. Men framförallt ska de pengarna vi får in gå till hela svensk fotboll, och det är jag väldigt glad att spelarna har det synsättet.

Publicerad 2019-02-11 kl 17:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto