Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zećira Mušović ny krönikör på Fotbollskanalen: ”Ett rakt och ärligt spelarperspektiv”

Sverige

Landslagsmålvakten Zećira Mušović är klar för Fotbollskanalen.
Med fokus på frågorna som engagerar henne mest tar Mušović sikte på nästa utmaning - som krönikör på Sveriges största sajt om fotboll.
- Jag kan kanske komma med ett annat perspektiv som kanske inte finns på sajten eller i fotbolls-Sverige överhuvudtaget, säger Mušović.

Foto: Bildbyrån.

Här är Zećira Mušovićs första krönika: Så gör svensk fotboll drömmar till verklighet runt om i världen


2012 skrev den då 16 år unga Zećira Mušović på för Sveriges mest framgångsrika klubb, FC Rosengård. 2018 debuterade hon i det svenska landslaget. Ytterligare en debut och ett viktigt år skrivs nu in på meritlistan - 2020 debuterar den svenska målvaktstalangen som krönikör på Fotbollskanalen.

- Det känns skitkul, spännande och väldigt inspirerande att någon uppskattar det jag skriver och att fått förfrågan från en så stor sajt som Fotbollskanalen, säger Mušović.

Mušović gillar att skriva, har tidigare bloggat på sin egen hemsida och är vass och tydlig i sina åsikter.

ANNONS

- När jag tycker något så är jag rätt så tydlig med vad jag tycker, men jag är också väldigt tydlig med att alla får tycka som de vill och jag vill inte ta ifrån någon deras åsikter eller ord eller klanka ner på någon.

Mušović har bloggat i flera år och är van att sprida sina ord. Redan under VM 2019 fick läsarna följa med landslagsspelaren bakom kulisserna under succémästerskapet. Nu får hon chansen att möta en större publik.

- Jag får uttrycka mina åsikter, tankar och funderingar på en större sida och förhoppningsvis nå en större publik. Jag kan kanske komma med ett annat perspektiv som kanske inte finns på siten, eller i fotbollssverige överhuvudtaget, nu.

Mušović backar inte från de svåra frågorna. Tidigare har hon blandat fotbollsanektoter med hårda ämnen som rasism, metoo-rörelsen och att våga stå upp för sig själv. En del av de frågorna tar hon med till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Jag hoppas läsarna ser ett ärligt och rakt spelarperspektiv, en inside-blick över hur det ser ut. Men jag tror också det är viktigt att jag inte bara fastnar i vad andra inte ser utan också få fram andra spelare och deras åsikter, säger hon och fortsätter:

- Jag tycker bara det är så härligt att komma in i bubblan när man bara skriver, typ som att man sitter och diskuterar med sig själv - och människan i skärmen förstår en helt, för det är ju jag själv.

Här är Zećira Mušovićs första krönika: Så gör svensk fotboll drömmar till verklighet runt om i världen


 

Det är inte bara ord och formuleringar som tar Zećira Mušović fokus under 2020. Framför henne ligger ett år av utmaningar från alla möjliga håll. Först och främst ligger fokus på att ta platsen som förstamålvakt hos den regerande mästaren Rosengård. En kamp hon sett och gått förr. Hon har spelat i Rosengård sedan 2012 och gått samma kamp mellan stolparna flera gånger förr.

ANNONS

- Mycket utifrån kan nog se likadant ut. Men kommer man in till mig eller in i klubben så ser det väldigt olika ut, säger Mušović om målvaktskampen hon nu går med Emma Lind, nyförvärv från LB07 och tar oss sedan på en snabb resumé av hennes år i klubben:

- De första två åren var det ju bara att vara tacksam över att få vara här. Sen skulle jag konkurrera med en tysk landslagsmålvakt, sen kom det en till, sen kom en kanadensisk landslagsmålvakt, säger hon med ett skratt och en axelryckning och fortsätter:

- Utan att låta allt för kaxig så är det jag som är kvar här och ha gjort en jäkla resa med både framgång och motgångar - både personliga och med laget. Men utifrån är jag ju på precis samma ställe då som nu.

Mušović och Lind har delat på målvaktsposten under försäsongen och i cupmatchen mot Västerås var det Mušović som fick chansen på platsen mellan stolparna - en plats hon ämnar behålla.

ANNONS

- I mina ögon ska det vara min plats, jag har kämpat för den och i mina ögon ska jag vara förstemålvakt. Sen är jag medveten om att det är en konkurrens, en bra konkurrens. Med tanke på att jag siktar ännu högre i framtiden är det viktigt att ha konkurrens längst vägen. Jag menar, jag vill spela i landslaget också.

Apropå landslaget: är det givet att du tar över när Hedvig Lindahl lägger av?
- Nej, det tycker jag inte. Målvaktspositionen har utvecklats så mycket att vi har några riktigt bra som slåss om det. Men; mitt mål är lika tydligt som det var för 8 år sedan - jag vill en dag vara förstamålvakt i landslaget, men idag finns det en helt annan ödmjukhet kring det än för 8 år sedan. Det kommer krävas en hel, hel del att ta sig dit.

Det mesta som Zećira Mušović pratar om när det gäller mål och visioner handlar om Rosengård eller landslaget - det tycks vara skådeplatserna under hennes resa mot världstoppen. Hon nämner igen utlandsflytt eller jakt på ett annat äventyr.

ANNONS

- Jag vill bli en världsmålvakt och spela i en världsklubb också. Jag tycker att vi är inne i en spännande resa med Rosengård där vi håller på att bygga något som inte byggts här innan.

Målet försäsongen är SM-guld -  “det vore helt sjukt att säga något annat i samma mening som Rosengård” - och att utmana i Champions League.

- Jag har fått vara med om otroligt mycket i klubben, och någonstans hoppas jag att de pusselbitar man samlat på sig kan göra att man kan bygga ett djävligt snyggt, stort pussel här och få vara en riktigt bra målvakt i år - bidra i kampen om SM och cupen och ta oss ut i Champions League och konkurrera på riktigt.

- För vi har varit där, men har vi verkligen konkurrerat på riktigt? säger Mušović och vi fastnar kort i en diskussion om hur Rosengård pressat de allra största lagen gång på gång - men kanske ändå inte hade kapaciteten att vinna hela turneringen.

ANNONS

- Men alltså, vilka årgångar vi haft! Jag kan fastna vid gamla bilder och det är ju helt sjukt vilka spelare som spelat här, säger hon och ser nästan överraskad ut. Som att det är sådant man måste påminna sig själv om när man är en 23-årig, knappt gammal nog att räknas som senior, men samtidigt är en rutinerad veteran i sammanhanget.

OS i Tokyo ligger också vid horisonten. Sist den olympiska kampen gick av stapeln petades Mušović från OS-truppen som en av de absolut sista namnen från förbundskaptenens lista. Denna gången vill hon hamna på rätt sida cuten och uppleva “det största man kan spela som damfotbollsspelare”.

- OS känns som det största du kan uppleva, säger jag utan att ha varit med om det. Jag var nära förra gången så det känns jätteinspirerande att ha möjligheten att få vara med om ett sådant stort mästerskap.

ANNONS

Innan OS väntar damallsvenskan där Rosengård är svensk mästare och mesta mästare på damsidan, men ändå är man kanske inte stadens mest omskrivna damlag. Under vintern har det skrivits en del om lillasyster LB07 men kanske framför allt om den himmelsblå klubben som nu kastar sig in i damfotbollen med buller och brak - med ett enormt intresse från såväl supportrar som media på köpet. Men någon avundsjuka finns inte hos Zećira Mušović.

- Vi har varit med rätt länge om att inte få all fokus, så det är inga problem, säger hon och fortsätter:

- Och helt ärligt tycker jag det är skithäftigt med MFF, det de gör, den uppmärksamhet de får och den tiden som läggs ner på att lyfta fram ett damlag. Så jag tycker det är skithäftigt. Jag ser det inte som en tävling utan ser det mer som att det är jättecoolt.

ANNONS

Och nu får nyförvärvet Mušović möjligheten att se det hela från den andra synvinkeln, reporterns, berättarens. Resan mot världstoppen har knappt börjat, men när den nu går in i nästa fas bjuder Mušović in Fotbollskanalens läsare att haka på på nära håll.


 

Här är Zećira Mušovićs första krönika: Så gör svensk fotboll drömmar till verklighet runt om i världen

Publicerad 2020-02-29 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto