Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Zlatan får mothugg av förbundet: "Han ska vara insatt"

Foto: Scanpix

Zlatan Ibrahimovic viftade bort den uteblivna hyllningen till Therese Sjögran. Nu får han bakläxa av SvFF:s vice ordförande.
- Han ska vara insatt och veta att hon slagit rekordet, säger Rose-Marie Frebran till SVT.

När herrlandslagets kapten höll presskonferens på onsdagen fortsatte diskussionen kring jämställdhet inom fotbollen. Zlatan Ibrahimovic fick frågor om hur han ansåg att TV4 och fotbollförbundet behandlat frågan om Therese Sjögran och det faktum att hon inte fick en ordentlig hyllning på Fotbollsgalan för sina 200 landskamper.

– Jag förstår inte vad man vill få ut av galan. Ska alla på galan få varsitt pris för att vara nöjda? sade Ibrahimovic och lade till att han själv inte funderat nämnvärt över genusdebatten som just nu omger fotbollen.

– Jag är inte insatt i det. Ingen aning. Jag vet inte vad som händer.

I en intervju med SVT:s Tvärsnytt hävdar svenska fotbollförbundets vice ordförande Rose-Marie Frebran att Ibrahimovic, i egenskap av kapten, borde ha bättre koll än så.

- Jag har läst vad tidningarna skrivit och såg att han sade att han inte var insatt i jämställdhetsfrågan. Jag fick intrycket av att han inte riktigt ville uttala sig. Jag vet inte varför han sade att han inte var insatt. Han borde känna till Therese Sjögrans rekord, säger hon till Tvärsnytt.

"Ordentligt samtal"

Frebran öppnar för att man borde ta ett snack med Ibrahimovic om frågan.
- För att uttala sig säkert om hur han (Zlatan) ser på frågan behöver man ha ett ordentligt samtal med honom, säger hon.

Är det ett samtal du tycker man borde ta med honom i dagarna?
- Det kan vara befogat, absolut. De (landslaget) har ju samling nu.

Rose-Marie Frebran fick dock själv kritik i en direktsänd debatt, även den i SVT, där hon ställdes mot Aftonbladets reporter och krönikör Robert Laul senare på onsdagskvällen. Den sistnämnde anklagade SvFF för att vara alltför slapphänt i fråga om jämställdhet och hävdade att årets händelse med Sjögran i kombination med förra årets fadäs, där Anders Svensson fick en bil medan Therese Sjögran blev utan, pekar på ett större systemfel.

- Det här händer gång på gång. Det är en kultur som sitter i väggarna, sade Laul.

Frebran nekade till det och berättade vilka satsningar som just nu genomförs för att få till ett likabehandlande mellan män och kvinnor inom idrotten. Hon lyfte exempelvis fram det samarbete som SvFF inlett med en forskare på Malmö Högskola för att skapa förändrade attityder och en bättre värdegrund.

Angående inslaget med Therese Sjögran på Fotbollsgalan hänvisade hon till TV4.

– Det var det sista inslag som skulle strykas om vi hade fått bestämma, och TV4 har medgett att de gjorde fel, sade Frebran.

– Det känns som en efterhandskontruktion. Fotbollsförbundet brukar vara noga med att vara med och bestämma hur sändningarna ska se ut, svarade Laul.

Publicerad 2014-11-12 kl 23:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons