POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

Zlatan-statyn ska resas senare i höst - stjärnan kommer att närvara: "Väldigt glad"

Foto: Bildbyrån/TT.

Turerna har varit många.
Men nu står det klart att Zlatan-statyn kommer att resas vid Stadiontorget den 8 oktober.
- Jag ser fram emot att vara med vid invigningen, säger Ibrahimovic i ett pressmeddelande.

På Fotbollsgalan 2016 meddelade Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand, ordförande respektive generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, att förbundet skulle resa en staty över Zlatan Ibrahimovic utanför Nationalarenan för att hedra anfallaren som vid samma gala fick sin elfte Guldboll.

- Det här känns helt overkligt. Killen från Rosengård får sin egen staty i Sveriges huvudstad, sa en rörd Zlatan Ibrahimovic på galan.

Under 2017 så tog konstnären Peter Linde fram en 2,7 meter hög staty på Zlatan och förbundets plan var att den skulle resas i november 2017 och det samtidigt som en dokumentärfilm skulle släppas på SVT. Men processen fick avbrytas när både AIK och Friends Arena motsatte sig att statyn skulle placeras där och även polisen hade synpunkter, och därmed fick förbundet tänka om.

I juni 2018 bekräftade SvFF att man hade tvingats ändra sig och att statyn istället skulle resas i Malmö. Men avbildningen har ännu inte kommit på plats och i december förra året var det fortfarande oklart var den skulle stå. Den före detta stadsträdgårdsmästaren i Malmö Gunnar Ericson, som varit med i processen om var pjäsen ska stå, berättade då att det fanns tre tänkbara platser för var statyn skulle stå: I Rosengård, vid Stadion eller centralt i Malmö. Fotbollskanalen erfor dock att stjärnan inte ville se sin avbildning i Rosengård.

- Jag kan säga att jag via andra uppgifter, men inte i direktkontakt med Zlatan, också förstått det, sa Ericson då.

Nu är det dock klart var statyn ska stå och när den ska resas. I ett pressmeddelande meddelar Malmö stad att pjäsen kommer att resas den 8 oktober vid Stadiontorget vid Malmö FF:s hemmaarena Stadion. Enligt ett pressmeddelande kommer Zlatan Ibrahimovic själv medverka vid avtäckningen.

- Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta. Jag ser fram emot att få komma till Malmö och vara med vid invigningen, säger Zlatan Ibrahimovic i ett pressmeddelande.

SvFF:s generalsekreterare Hålan Sjöstrand är glad över att statyn snart kommer att resas.

- Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation till Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, i ett pressmeddelande.

Vidare i pressmeddelande skriver Malmö stad att uppförandet av statyn beräknas kosta 550 000 kronor samt att den årliga bedriften beräknas till 15 000 kronor. De kostnaderna kommer Malmö stad att stå för.

Publicerad 2019-09-09 kl 16:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå