Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen - Vilde Bøe Risa: Box till box och bolldistribution

THEIR PITCH

Varje vecka gör Their Pitchs analytiker Mia Eriksson en taktisk introduktion till poddens gäst, som den här veckan är Vilde Bøe Risa som till vardags huserar på Manchester Uniteds mittfält.

Foto: Bildbyrån

LÄS ÄVEN: Manchester United-stjärnan: "Är vi inte värda mer?"

Vilde Bøe Risa är en defensiv mittfältare som har varit en del av Norges seniorlandslag sedan debuten 2016. Till dags dato har Risa spelat 43 landskamper för Norge och gjort två mål. Hon kritade på ett kontrakt för Manchester United under sommaren 2021 och spelar nu i vad många anser vara världens bästa liga inom dambotbollen.

Risa är ett känt namn i Sverige efter sin sejour i Kopparbergs/Göteborg FC där hon spelade med dem i Damallsvenskan under två säsonger. Sitt sista framträdande för Göteborg FC gjorde Risa i UEFA Women’s Champions League i åttondelsfinalen där Göteborg förlorade med sammanlagt 5-1 efter två inbördes möten med Manchester City. Risa gjorde målet för Göteborg i den första matchen som spelades på Valhalla IP.  

ANNONS

Under sin tid i Damallsvenskan gjorde Risa 37 framträdanden där hon gjorde fem mål och sju assists.  

Vilken typ av spelare är Vilde Bøe Risa?  
Vilka är Risas egenskaper och vad bidrar hon med på planen? Sedan den norska landslagsspelaren anslöt till den röda sidan av Manchester för att spela i Women’s Super League har hon blivit använd som både en mer defensiv mittfältare i en dubbel pivot men på senare tid också som en mer attackerande mittfältare i vad som ser ut att vara Marc Skinners (Manchester Uniteds huvudtränare) mest använda formation, 4-2-3-1.

Risa har deltagit mycket mer i Uniteds offensiv den senaste tiden som en av de tre spelarna bakom en central striker. Risas profil passar in på rollen som en flexibel mittfältare, med stora kvaliteter i att driva bollen framåt i planen men också för att stoppa motståndarna att anfalla i till exempel en kontring.  

ANNONS

Jag kommer i dessa artiklar, med spelare som är med i Their Pitch att använda scoutingverktyget och plattformen Transfer Lab, där vi kan titta på spelares olika mätvärden i olika positioner och roller beroende på vilken profil en spelare har. När det gäller Risa har jag valt profilen defensiv mittfältare - box till box spelarprofilen. Här ser vi att Risa rankas högt på den 93:e percentilen när vi jämför henne med andra defensiva mittfältare med box till box-profilen i WSL. Som nämnts tidigare ligger hennes kvaliteter särskilt i bollprogression (driva bollen framåt med fötterna) 92:a percentilen och samma när det gäller att ta bollen och stoppa motståndare vid anfall. Hon rankas också högt på percentilen, 96, (on expected goals from open play) jämfört med andra mittfältare i Barclay’s Women’s Super League. Rankingen i Transfer Lab är baserade på säsongen som spelas nu.

ANNONS

Risa har redan etablerat sig i det norska landslaget som leds av svenske Martin Sjögren.  

Han beskriver henne så här: 

"Vilde är en spelare som bäst används som 6.a eller 8.a. Hon har en bra förmåga att läsa spelet och ligga i framkant på vad nästa steg i kan bli utifrån given situation. Hon har en fin passningsfot och har en god förmåga att kunna styra tempot i anfallsspelet och då framför allt i speluppbyggnadsfas. Hon är aktiv i sin spelbarhet i första fasen av anfallsspelet och bra i att hitta en fin position för att knyta samman laget i sin form för att skapa goda relationer inom laget. I avslutsfas så balanserar hon laget på ett bra sätt. Hon har ett ganska bra skott som hon skulle behöva använda sig utav oftare. 

Defensivt så har Vilde en bra förståelse för grunderna i försvarsspelet. I rollen som 6.a så handlar det ju oftast om att se till att ytan framför backlinjen är täckt och kontrollerad. Det hon behöver utveckla i sitt försvarsspel är sina förflyttningar och delvis sitt närkampsspel. 

ANNONS

Hon är en individ med stor ambition och visar på goda ledaregenskaper. Vilde är en spelare som är intressant att jobba med och som har ett fint utvecklingsfokus."

Till Manchester United  
Redan i februari 2021 ryktades det att Risa var på väg till United i WSL. Det dröjde dock, till sommaren innan hon presenterades för Red Devils. I skrivande stund placerar sig United på en tredjeplats i tabellen och det stora målet är att stanna där för att få chansen att kvala in i Champions League. 

I United, konkurrerar Risa om en plats på mittfältet med spelare som Nederländska landlagsspelaren Jackie Groenen, Uniteds kapten och Englands landslagsspelare Katie Zelem men också med Wales Hayley Ladd.

Sedan december förra året har Risa startat för United och den 12 december gjorde hon sitt första mål, snyggt assisterad av Alessia Russo.

ANNONS


Publicerad 2022-01-18 kl 09:08

Här hittar du podden!

Fakta

Om TransferLab Scouting Tool

TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin. 

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare. 

Du kan läsa mer om TransferLab här.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto