Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hamad tillbaka i träning: "Jag sprang bara runt och log"

Europa League

Korsbandsskadan riskerade att spoliera ett helt år. Men redan efter knappt fem månader har Jiloan Hamad gjort sitt första bollpass med Hoffenheim.
- Jag sprang bara runt och log, säger han till Fotbollskanalen.

Den 24-årige mittfältaren hade en mycket stark utveckling i allsvenskan innan han lämnade Malmö FF hösten 2013. Han utsågs till lagkapten, var med och vann SM-guld och fick även chansen i landslaget. Men efter flytten till Bundesliga stoppades framfarten. Hamad fick visserligen speltid under den första tiden i Tyskland, men framåt hösten 2014 hamnade han successivt allt längre från startelvan.

Lösningen blev en utlåning till belgiska Standard Liege, där det dock inte dröjde länge innan han drabbades av nästa bakslag. I våras slet han av det bakre korsbandet i ena knäet, och plötsligt såg det ut som att "Jille" skulle tvingas till rehabilitering i mellan åtta och tolv månader. Men redan nu, fyra och en halv månad senare, har bilden förändrats.

ANNONS

- Det stämmer, jag gjorde min första träning med laget tidigare i veckan. Det var riktigt nice. Bara att kunna toucha bollen och driva med den kändes grymt. Jag har aldrig tyckt att vanliga passningsövningar varit så roliga förut, jag sprang mest runt och log, säger han till Fotbollskanalen.

Men även om läkeprocessen hittills gått över förväntan vill Hamad vara försiktig och inte stressa fram någonting. I mitten av september ska han träffa läkaren som genomförde operationen på hans knä och få ett utlåtande kring när det är rimligt att trappa upp intensiteten och förbereda sig för matchspel.

- Jag vill inte "öga" (jinxa) något, men hittills har det gått väldigt bra. Om jag inte får något grovt bakslag verkar det realistiskt att jag ska kunna vara tillbaka i mitten av oktober. Men samtidigt, ifall läkaren säger att vi ska vänta till november är det inga problem. Låt det här ta sju – åtta månader totalt, då har det ändå gått fortare än vad vi trodde från början. Jag har ju en ganska ettrig spelstil, med en låg tyngdpunkt som sliter på kroppen. Därför vill jag vara helt hundra innan det är dags, säger han.

ANNONS

Hur har rehabiliteringen varit hittills?
- Grejen med det bakre korsbandet, till skillnaden från det främre, är ju att man inte har full rörlighet i benet den första tiden. Jag gick åtta – nio veckor på kryckor och tappade mycket muskler. Men sedan har jag haft tillgång till alla maskiner man behöver, till skicklig personal och ett väldigt proffsigt läkarteam. Då får man resultat också. Så överlag går det verkligen framåt.

Väl fri från skadan väntar nästa utmaning – att försöka slå sig in i Hoffenheims startelva. Trots den hårda konkurrensen förra säsongen anser Jiloan Hamad att läget är just även på den punkten, och han är inställd på att stanna och kämpa om en plats.

- Det känns som att hela den här perioden har varit nyttig för mig, att jag fått tid att andas. Nu när jag ser tillbaka på den tyngre perioden i Tyskland förra året inser jag att vi hade ett väldigt bra lag. Spelarna jag konkurrerade med var sådana som Roberto Firmino som gick till Liverpool, Sejad Salihovic och Kevin Volland som är ett stort namn här i Bundesliga. Nu har vi tappat sju spelare och värvat in sju nya, så det har varit en stor rotation. Jag tror att jag kommer att ha en bra chans när jag väl kommer tillbaka. Så länge jag kommer tillbaka starkt och visar att jag är redo.

ANNONS
Publicerad 2015-08-26 kl 17:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto