Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ohlsson om tiden i St. Pauli - och mardrömssäsongen som kostade nytt kontrakt: "Där och då var jag otroligt ledsen"

Bundesliga 2

Sebastian Ohlsson, 28, lämnar St. Pauli efter tre säsonger.
Nu berättar Blåvitt-profilen om tiden i Tyskland, uteblivna kontraktsförlängningen och skadorna som förstörde.
- Det var tungt som fan mentalt. Allt bara vändes upp och ner, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Sebastian Ohlsson.

Säsongen är över för St. Pauli, som slutade tre poäng bakom värsta rivalen Hamburg SV på kvalplatsen i 2. Bundesliga. 

Men för Sebastian Ohlsson har säsongen varit över sedan en lång tid tillbaka.

- Planen är att jag ska fortsätta köra rehab här i Tyskland ett par, tre veckor till. Sen kommer jag åka hem till Sverige och fortsätta med Blåvitt. Ungefär då, i mitten av juni, hoppas jag kunna vara ganska nära att träna för fullt i lagträning igen. Då har det gått cirka tre och en halv månad sedan operationen, säger han till Fotbollskanalen.

Operationen, ja. Sebastian Ohlsson har nämligen något av ett mardrömsår bakom sig. Ledbandsskadan som krävde ett ingrepp i knät under våren är inte den enda skadan som har hållit 28-åringen borta från spel den här säsongen.

ANNONS

- Det har varit ett väldigt tufft år. Redan i slutet av förra säsongen åkte jag på en ledbandsskada som höll mig borta i sex veckor. Sen fick jag en bristning i höften på försäsongen, och det ställde till med problem för vi kunde inte hitta vad felet var. Så jag kom aldrig riktigt in i full träning i höstas. Till slut bestämde vi oss för att bara köra och jag accepterade att "det får göra lite ont", och då släppte faktiskt smärtan efter ett tag.

- Samtidigt hade jag tappat både försäsongen och mycket träning, så jag var inte riktigt redo att spela match förrän i november-december då jag började spela lite igen. Men sen fick jag en mini-försäsong under vinteruppehållet och då kände jag att jag tog mig tillbaka fullt ut. Jag spelade derbyt mot Hamburg och cupsegern mot Dortmund och kände mig i bra form.

ANNONS

Det hann dock bara bli fyra matcher i början av 2022 innan olyckan var framme igen.

- Jag gjorde några bra matcher och sen, ja… Några veckor senare var det på en träning dagen innan match. Jag skulle bara kliva in i en duell och ta bollen - jag vet inte vad som hände. Jag vred till knät och kände hur det klickade till, sen var ledbandet av.

Ledbandsskadan kom i slutet av februari, och redan då visste 28-åringen att säsongen var över. Han hade missat de elva inledande ligamatcherna, nu skulle han även missa de elva avslutande.

- Det var tungt som fan mentalt, säger Ohlsson, och försöker utveckla:

- Alltså, det var bara… det var bara som att allt vändes upp och ner. Jag hade precis spelat tre matcher på sju dagar och kroppen klarade det! Sen bara kom det från ingenstans. En skada som är svår att undvika också, jag hade inte kunnat göra något annorlunda. Och så bara klickar det till. Då tänkte jag: "Fan, jag har utgående kontrakt och blir bosman i sommar samtidigt som jag inte vet vad det är med knät". Där och då var jag otroligt ledsen. Vi var rädda att korsbandet var av först så tur i otur var det "bara" ledbandet, annars hade hela året varit kört. Nu kommer jag ändå vara tillbaka i sommar och få en försäsong. 

ANNONS

Hur hanterade du den perioden?
- Om jag ska vara ärlig så hanterade jag inte det på bästa sättet. Jag har alltid tränat hårt och varit noggrann med min rehab, men mentalt har det varit otroligt mycket upp och ner. Man måste nästan uppleva det för att förstå hur jobbigt det är när man inte kan göra det man vill. Jag har inte haft skador tidigare i karriären, så det var väl min tur nu… Men det har hjälpt mycket att min dotter föddes i januari, utan henne hade det varit mycket svårare.

Skadan kom olägligt ur flera aspekter. Sebastian Ohlsson hade nämligen inlett en dialog med St. Pauli, som han anslöt till från IFK Göteborg sommaren 2019, om en kontraktsförlängning.

Men när säsongsavslutningen blev förstörd avtog samtalen.

- Det gjorde skadan ännu tyngre. Vi hade diskuterat ett nytt kontrakt ganska länge och skulle egentligen bara komma överens. Men när sista skadan kom så rann det ut i sanden och ju närmare sommaren vi kom desto mindre dialog blev det. Det är tufft, för hade jag kunnat fortsätta spela under hela våren hade jag troligtvis förlängt kontraktet eller suttit i en fin position att ta klivit någon annanstans. 

ANNONS

Är det så du känner? Att skadan lite förstörde möjligheten för dig att ta "nästa steg" i karriären, till en toppliga exempelvis?
- Absolut. Om jag hade varit frisk så hade jag haft helt andra möjligheter att ta ett annorlunda steg i karriären än vad jag antagligen kommer behöva göra nu. Men samtidigt är det ingenting jag kan göra något åt.

Det blev ingen förlängning, alltså. Nyligen meddelade St. Pauli att Sebastian Ohlsson lämnar klubben i sommar när hans kontrakt går ut. Svensken är alltså fri att skriva på för en ny klubb gratis, men någon återkomst till allsvenskan och IFK Göteborg är inte aktuell - i alla fall inte i dagsläget.

- Alla lag har inte avslutat sina säsonger än, men jag har alternativ. Jag kommer få överväga hit och dit. Mitt fokus nu är dock bara att komma tillbaka i full fotbollsträning så jag får det överstökat först. Jag tror det är viktigt innan jag bestämmer mig. När jag skriver på för min nästa klubb vill jag vara i full träning och inte ha några problem i början. Jag vill vara fit for fight och inte behöva inleda med rehab. Så jag kommer ha is i magen och inte stressa fram något, säger Ohlsson, och berättar om vad som lockar mest:

ANNONS

- Mitt mål är att fortsätta utomlands. Jag har ändå gjort bra prestationer mot topplag i tre säsonger nu. Jag blir 29 nästa vecka och med tanke på det vill jag gärna fortsätta utomlands. Tiden i Tyskland har dessutom varit mina första år utanför Sverige. Men man ska aldrig säga aldrig, man vet aldrig vad som händer. 

Är det bara Blåvitt som gäller när, eller om, du flyttar hem?
- Så är det. Jag tror att Blåvitt vet var de har mig. Den dagen jag vänder hem är det Blåvitt som gäller.

Framtiden är oviss, men Sebastian Ohlsson berättar att han har njutit av sina år i Tyskland. Höjdpunkterna? Cupsegern mot Dortmund tar sig in på listan, så klart. Men främst är det framgångarna i Hamburg-derbyt mot HSV som sticker ut.

- Jag har trivts jävligt bra. St. Pauli är en häftig klubb med mycket publik. Jag har fått spela många matcher och gjort nästan 60 starter. När jag varit skadefri har jag alltid spelat och känner att jag har utvecklats mycket. Framförallt har jag tagit stora steg defensivt, där är jag en helt annan spelare jämfört med tidigare. Innan var jag bättre offensivt. Jag har fått mycket erfarenhet av att spela i en bra liga med högt tempo. Det har varit fina år, förutom det sista på det fotbollsmässiga planet då. 

ANNONS

Man har ju sett videos på derbymatcherna mot Hamburg. Hur var det att spela de matcherna?
- Något speciellt! När jag kom till St. Pauli var min första match mot Hamburg och redan då märkte man hur stort det är. Det är ett av Tysklands största derbyn. St. Pauli har alltid varit lite underdog, så det var stort att få slå Hamburg så många gånger som vi gjorde. Klubben brukar inte vinna derbymatcherna, men under min tid tror jag att vi hade tre segrar, två oavgjorda och en förlust. Det är något jag kommer bära med mig hela livet. Att få spela ett derby framför 60 000 människor, det var otroliga matcher.

Får man allt gratis på rätt sida stan efter en derbyseger?
- Haha, lite så! Men Hamburg är en jäkligt stor stad. Det är inte som Göteborg direkt där man lättare bli igenkänd. Men det var en jäkla upplevelse att få uppleva firandet efter derbysegrarna.

ANNONS
Publicerad 2022-05-21 kl 11:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto