Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Oudenne om åren i Tyskland - och drömmen om Blågult: "Skulle bli jättelycklig"

Sverige (herr)

Kolja Oudenne är utlandsproffset som inte alla känner till i Sverige.
Nu berättar svensk-tysken om sin resa från svenska skolan i Berlin, via Bayern Münchens akademi till att nu kämpa om en plats i Hannover för en framtid i Blågult.
- Skulle jag få chansen att spela i landslaget skulle jag bli jättelycklig och stolt, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Privat, Bildbyrån.

Kolja Oudenne, 21, är i dag inte så känd för den breda fotbollsmassan i Sverige, men kan vara ett namn att lägga på minnet för framtiden.

Svensk-tysken, som har en svensk mamma och en tysk pappa, har en bakgrund i Hertha Berlins och Bayern Münchens akademiverksamheter, och stod förra säsongen för sex mål och sju assist på 33 matcher med VSG Altglienicke i tyska fjärdeligan, Regionalliga, vilket i somras resulterade i en övergång till Hannover 96 i 2. Bundesliga.

Oudenne har ännu inte fått göra debut för den klassiska klubben i den tyska andradivisionen, men har suttit med på bänken två gånger, och hoppas på att få chansen framöver i ligaspelet.

Annons

- Vi är många bra spelare, men jag vill visa upp mig på träningarna, och jag hoppas få chansen. Min tränare tror på mig, så jag vill visa vad jag kan varje dag för att få speltid. Men framför allt är jag lycklig och stolt över att jag exempelvis fick vara med på bänken mot Hamburg, då det var nästan 50 000 på plats. Jag kommer inte att glömma det så snabbt, och vi får se vad som händer, men jag kommer att visa upp mig på varje träning, säger han till Fotbollskanalen.

21-åringen berättar att flytten till Hannover är ett klart steg uppåt, på flera olika plan, från tyska fjärdeligan, där han spelat kontinuerligt de senaste två åren. Hannover, som vunnit tyska högstadivisionen två gånger, har spelat i 2. Bundesliga sedan 2019, och har de senaste tre säsongerna slutat i mitten av ligan.

- Allt är väldigt professionellt och jag är väldigt lycklig och stolt över att vara här och få träna på den här nivån. Man märker på atmosfären att det är en storklubb. Jag är glad över att få träna och spela på den här nivån, säger han.

Annons

Efter flytten till Hannover har tyska medier fått upp ögonen för Oudenne, och nyligen jämförde tidigare tyske spelaren och kommentatorn för Sky, Torsten Mattuschka, 21-åringens spelstil med supertalangen Jamal Musialas, 20, i Bayern München.

- Det är alltid roligt att höra sådana grejer. Självklart gör det mig lycklig och stolt, men Musiala är på en annan nivå, samtidigt som det motiverar mig att ge allt jag kan. 

Men hur ser relationen ut till Sverige då?

Jo, Oudennes mamma är alltså från Stockholm och pappa från Tyskland. 21-åringen är uppväxt i Berlin, men har gått i svensk skola i den tyska huvudstaden, och har genom åren varit på besök i Sverige flera gånger om. Därmed pratar han också flytande svenska.

- Jag gick i en svensk skola i Berlin från första till femte klass, och sedan har jag, min brorsa och min mamma varit i Sverige i flera månader varje sommar, så jag har ett starkt band till Sverige också. Ibland har vi varit i Stockholm, då min mormor bodde där, men för det mesta har vi varit i Skåne i närheten av Ystad, där vi har ett hus nära havet. Vi har även vänner där, så det har alltid varit skönt att vara där, berättar han. 

Annons

Oudenne har alltid känt sig både svensk och tysk, och berättar att han i unga år pratade om att vilja representera svenska landslaget i framtiden.

- Jag har ju varit så ofta i Sverige, så jag har alltid känt mig väldigt svensk också. När jag var liten sa jag alltid att om jag skulle behöva välja skulle jag välja Sverige. Det är alltid roligt när jag träffar någon i Tyskland som också är från Sverige, då man kan prata lite om Sverige.

Du vill hellre representera Sverige, om du får chansen?
- Ja, precis. Framför allt är det viktigt att jag presterar i klubben, det är den enda möjligheten. Skulle jag få chansen att spela i landslaget skulle jag bli jättelycklig och stolt.

Hur kommer det sig med tanke på att Tyskland är bättre?
Jag vet inte vad det kommer från, men jag känner mig svensk, och det har varit så sedan jag var liten, säger han. 

Annons

Oudenne har även redan tagit på sig den svenska landslagsdressen 2017, då han vid 15 års ålder spelade med "Future Team", som på Svenska Fotbollförbundets hemsida beskrivs som "en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet". Han blev uttagen - efter att ha pratat med förre Östersunds FK-backen Thomas Isherwood, numera i Darmstadt, när de båda var en del av Bayern Münchens akademi.

- Jag spelade med "Future Team" i landslaget när jag var 15 år, och då var det Isherwood som hjälpte mig. Vi snackade ibland på träningar, och han spelade för landslaget, så han frågade om han skulle prata med någon, så de fick koll på mig, då de kanske inte visste att jag var från Sverige. Sedan blev jag inbjuden några månader senare till landslaget för första gången.

Oudenne kom till Bayern München efter en kort period i Hertha Berlins akademi och efter flera år i FC Internationale Berlin, där han tränades av sin pappa. Han menar att han inte kunde tacka nej när en storklubb som Bayern hörde av sig. 

Annons

- Efter två-tre månader i Hertha ringde Bayern min familj, och om Bayern ringer är det inte så lätt att säga nej. Sedan träffades vi, och snackade om hur det skulle kunna bli. Efter några samtal märkte jag att jag verkligen ville dit, men München är 600 kilometer från Berlin, och mina föräldrar ville inte att jag skulle flytta själv, så jag är väldigt tacksam över att de följde med, mina föräldrar och min brorsa. Det var verkligen en rolig tid med att se en ny stad och spela i en så stor klubb. 

Oudenne tycker att det var en utvecklande tid i Bayern, men samtidigt fick han ofta höra att han var för liten och tunn, och efter en tid återvände han till Berlin.

- Problemet är att jag alltid har varit minst, och lite tunn. Därmed var det ganska svårt att få speltid. Tränarna tyckte inte jag var stor och stark nog för att vara med, så efter tre år bytte jag till Zehlendorf. Men det var en väldigt bra tid, då jag lärde mig mycket som person och som fotbollsspelare.

Annons

21-åringen har i stället samlat på sig erfarenhet i Regionalliga de senaste åren, och nu tagit sig två steg upp i seriesystemet till Hannover i 2. Bundesliga. Han menar att han är på rätt väg, och har motbevisat en del tvivlare från tiden i Bayern München. 

- Jag trodde själv inte så mycket på det, efter min tid i Bayern. Många sa: "Du är för liten, du är inte stark nog, du kommer ändå inte bli något". Jag ville visa de som sa det att jag klarar det, då jag kan spela bra fotboll också. Nu är jag 1,83 meter och jobbar på att bli starkare varje dag. Jag är stolt över att jag har kommit hit, och jag hoppas att jag kommer ännu längre, säger han och fortsätter:

- Sedan jag var liten har jag fått höra det, och med tiden började jag nästan tro på det. Nu är jag på en bra väg för att bevisa att det inte stämmer, säger han.

Annons

Oudenne har nu som mål att få speltid i Hannover i 2. Bundesliga, och drömmer på lång sikt om att spela i Bundesliga, samt att kanske en dag få representera svenska A-landslaget.

- Först och främst vill jag etablera mig på den här nivån i andradivisionen och få speltid. Men mitt mål är att spela i Bundesliga någon gång och kanske med Sverige de kommande åren, avslutar han.

Publicerad 2023-09-14 kl 18:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto