POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BUNDESLIGA 2
1v

Succé för Nilsson i Tyskland: "Drömt om att gå i hans fotspår"

Foto: Bildbyrån.

Startman i tyska andraligans just nu näst bästa lag.
Joakim Nilsson vill gå i storebrodern Per Nilssons fotspår.
- Det har väl varit lite av en dröm att gå den här vägen, säger han till Fotbollskanalen. 

Joakim Nilsson, 25, valde i somras att lämna Elfsborg för spel med Arminia Bielefeld i tyska andraligan. Efter två ligamatcher på bänken fick han chansen från start mot Erzebirge Aue, blev målskytt och har sedan dess haft en fast startplats i laget som under hösten gått starkt i ligan och efter tolv omgångar är på andraplats. 

Nilsson har därmed i dagsläget inte särskilt mycket att klaga på. 

- Tränaren sa till mig att jag under första två matcherna skulle sitta vid sidan för att titta på spelsystemet och förstå min roll på planen. Jag tror att det var positivt, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag kom in dit direkt, knappt utan någon försäsong med laget och det var mycket nytt. Det var därför ganska bra att sitta vid sidan först för att se hur vi spelade och sedan fick jag en kanonstart direkt mot Aue med mål och hemmaseger. Det har även gått väldigt bra för laget med endast två förluster, senast mot Schalke i cupen. Vi har öppnat väldigt starkt.

25-åringen är därmed hittills nöjd med sitt val av klubb vid flytten från Borås. En som hade ett finger med i spelet vid flytten var storbrodern och förre landslagsspelaren Per Nilsson, som under sin karriär bland annat tillhörde Hoffenheim och Nürnberg i Tyskland. 

- Det lockade att ta det här steget med tanke på att brorsan tog det steget. Det är ett bra steg som nästa nivå och när de visade intresse kändes det väldigt bra direkt. Det har väl varit lite av en dröm att gå den här vägen, samma väg som honom och att gå upp till Bundesliga hade varit något, men att få gå i hans fotspår har jag drömt om, säger han. 

Nilsson fortsätter:

- När de visade intresse pratade jag med min agent och honom (Per Nilsson). Han vet och kan så mycket om klubbarna här. Han är ju nästan mer tysk än svensk nu i och med att han bott här i nästan tio år. Jag pratar jättemycket med honom. Han hade bara positiva saker att säga om klubben. Bielefeld har visserligen spelat mycket i Zweite, men han sa att det är ett lag med bra spelare och en stabil klubb. Han vet ju hur det fungerar praktiskt här, så det är bra att ha honom som rådgivare med sådant. 

Hur ser du på era möjligheter att tar er upp i Bundesliga?
- Det är svårt att säga. Det har gått tolv matcher av 34, så det är klart att det är allas dröm och man pratar om det. Det vore fantastiskt. Vi jobbar hårt varje vecka, försöker vinna varje match och ta så många poäng som möjligt. Det är klart att det är möjligt och vi har ett starkt lag. Vi kan mäta oss med topplag och har tagit mycket poäng, men det är en lång säsong, även om drömmen absolut finns. 

Pratas det mycket om det i klubben, att det kan vara nu ni tar er upp?
- Nu har det gått bra och då har folk börjat prata lite om det, men jag antar att det är naturligt. Alla vill såklart dit, men klubben har haft problem med ekonomin tidigare och som jag förstått det har även klubben varit i nedre regionerna av tabellen och nosat. Ambitionen var kanske inte att gå upp i år, men nu har man samtidigt en stabil ekonomi, en bra ledning och bra spelare. Så här bra vet jag dock inte om Arminia trodde att det skulle gå.

En grej som det definitivt har varit tal om i Bielefeld är däremot huruvida Nilsson klarar av det tyska språket. Under en presskonferens i slutet av september fick backen inte mindre än sex frågor om han vill lära sig språket, hur han lär sig det, hur kommunikationen fungerar i dag och om han kan prata danska med en lagkamrat. 

- Ja, det verkar som att journalisterna ville ha någon intervju på tyska snart, säger Nilsson och skrattar. 

- Jag lär ju mig det sakta men säkert. Jag hade inte tyska i skolan, det är helt nytt, men jag förstår i princip allt på träningar. Samtidigt är det fortfarande svårt att prata själv. Det tar sin tid. 

Publicerad 2019-11-04 kl 23:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå