Blytung isländsk förlust i U21-kvalet - förstaplatsen i princip omöjlig för Sverige att nå

U21-EM

Oavgjort med två minuter kvar av ordinarie tid.
Då avgjorde Italien.
Italienarnas seger gör det nu väldigt svårt för Sverige att knipa förstaplatsen i EM-kvalgruppen.

I går, onsdag, ställde Uefa in det svenska U21-landslagets EM-kvalmatch mot Armenien efter ett stort coronautbrott i Armeniens landslag. Vad som blir det exakta följderna av den inställda matchen är ännu inte klart.

Med två matcher kvar att spela i EM-kvalet, som avgörs i Ungern & Slovenien nästa sommar, är Sverige tabelltrea i gruppen med sina 15 inspelade poäng. Blågult är en poäng bakom andraplacerade Irland, precis som gruppettan Italien (som inför torsdagen dock hade en match mindre spelad än såväl Sverige som Irland).

Men Italien spelade under torsdagseftermiddagen sin åttonde match i gruppen när de gästade Island, som står på samma poäng som Sverige. Italienarna tog ledningen efter 35 minuter spel genom Tommaso Pobega. Islänningarna, med IFK Norrköpings Isak Bergmann Johannesson i startelvan, kvitterade därefter i den andra halvleken genom Willum Willumsson.

Länge såg mötet ut att sluta oavgjort, men med två minuter kvar av ordinarie tid gjorde Pobega sitt och Italiens andra mål, vilket skrev slutresultatet till 2-1.

Italiens 2-1-seger, som nu innebär att samtliga nationer har två matcher kvar att spela, gör att Blågult får det svårt att nå förstaplatsen i gruppen. Sverige är nu alltså fyra poäng bakom Italien, som har jumbon Luxemburg och just Sverige kvar att möta i gruppen. Att Italien ska tappa poäng mot Luxemburg känns osannolikt, vilket i så fall innebär att Sverige inte ha någon chans på förstaplatsen.

Utöver Armenien, vad som nu händer med den matchen, ställs alltså Sverige mot Italien i den sista omgången den 18 november. Blågult måste fortsatt ta sig förbi Irland i gruppen för att ha en chans att nå EM-slutspelet nästa sommar, där Irland alltså är en poäng före i nuläget. Irland har i sin tur Island, som även de har chans på andraplatsen, kvar att möta – och i sista omgången ställs irländarna mot Luxemburg.

Gruppettan tar sig direkt till EM-slutspelet medan de fem bästa grupptvåorna även de kvalificerar sig.

Publicerad 2020-11-12 kl 16:15