England U21-mästare efter stor dramatik på tilläggstid

U21-EM

England är europeiska U21-mästare.
Detta efter att ha besegrat Spanien - efter jättedrama.
"Sensationellt", skrev BBC-journalisten Simon Stone på Twitter.

Inför finalen av U21-EM hade England inte släppt in ett enda mål på hela turneringen. Spanien i sin tur kom till matchen med en 5-1-seger i semifinalen mot Ukraina i ryggen.

Det var med andra ord upplagt för en strid mellan turneringens bästa försvar och Spaniens kreativa offensiv. Men den som förväntade sig en öppen final blev besviken under den första halvleken.

Lagen började trevande och fokuserade mestadels på att minimera de egna misstagen. De stora chanserna uteblev och allt som oftast felade den sista passningen.

Men precis innan halvtidsvilan kom det första stora läget och det var engelsmännen som skapade det.

Efter en lång frispark höll sig Levi Colwill framme i det spanska straffområdet. Mittbacken nickade bollen ner i marken, men en chanslös Arnau Tenas kunde dra en lättnadens suck när han fick se bollen gå via stolpen och ut.

Men England var inte klart där och precis innan halvtidsvilan skulle det ge utdelning.

Manchester City-spelaren Cole Palmer revs ner utanför det spanska straffområdet. Palmer tog själv hand om frisparken, som styrdes via Curtis Jones och in bakom en chanslös Tenas i det spanska målet.

I den andra halvleken var det Spanien som gick ut och tog tag i taktpinnen och det engelska laget var under långa stunder nedtryckta i det egna straffområdet.

Det stora spelövertaget såg också ut att ge resultat i slutminuterna, då stor dramatik utspelade sig på tilläggstid.

I den 96:e matchminuten nådde ett inlägg den spanska anfallaren, Abel Ruiz, inne i straffområdet. Ruiz nådde först på bollen och fick en spark på foten av Chelseas Levi Colwill och efter en VAR-granskning pekade den norske domaren Espen Eskaas på straffpunkten.

Fram klev just Abel Ruiz, som kunde skicka matchen till förlängning. Men han ställdes mot James Trafford i det engelska målet och Manchester City-målvakten skulle axla hjälterollen.

Ruiz sköt straffen till vänster, men Trafford chansade rätt och kunde rädda straffen och den efterföljande returen och vilda glädjescener utbröt i det engelska laget, som kunde hålla undan under de minuter som återstod av tilläggstiden.

"Sensationellt av James Trafford", skrev BBC-journalisten Simon Stone på Twitter.

"Då kan vi lägga till ytterligare ett par miljoner på Traffords prislapp", skrev CBS-reportern James Benge.

Resultatet 1-0 innebär att England alltså kan titulera sig som europeiska U21-mästare, efter att inte ha släppt in ett enda mål under hela turneringen.

England: Trafford – Garner – Harwood-Bellis, Colwill, Aarons – Palmer, Gomes, Jones, Smith-Rowe – Gibbs-White, Gordon.

Spanien: Tenas – V. Gomez, Paredes, Pacheco, Miranda – Blanco, Baena – Rodri, Sancet, S. Gomez – Ruiz.