Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Landslaget hittade drömboendet i Tjeckien

U21-EM

U21-landslaget erbjöds sju olika hotell. Inget av dem dög, tyckte Sverige — som hittade ett eget drömboende i Brno.
- Vi har varit otroligt noga med att välja boende, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

Foto: Scanpix

Entrén ser ut som på vilket hotell som helst. Men några steg in genom dörrarna visar sig fasaden just bara vara en fasad. Innanför möts spelarna av den pampiga och futuristiska foajén med blänkande golv och ett glastak som släpper in solljuset och skapar en välkomnande atmosfär. Lägg sedan till fina, stora rum och bra lokaler för taktiska genomgångar.

U21-landslaget bas i Brno håller absolut högsta klass.

- Det finns en speciell historia bakom vårt val, säger Håkan Ericson.

- Vi blev skjutsade till sju hotell. Vi var rankade fyra, vilket innebar att vi då skulle få välja som fjärde lag. Två av oss hoppade därför av karavanen och började faktiskt leta efter alternativ på nätet. Vad fanns det för hotell? Efter ett tag såg vi ett hotell som bara var "wow".

ANNONS

Bokade direkt

Landslagsledningen plockade omgående upp telefonen, ringde hotellet och frågade om det fanns plats för helt ett fotbollslag i mitten av juni.

Svaret var till en början bara: nja...

- De sade att det kunde vara ledigt men att Tyskland hade preliminärbokat. Sedan hamnade de ju i andra gruppen, och då förstod vi, med tanke på att Tyskland alltid gör perfekt research, att det var det bästa vi kunde hitta. Vi åkte dit och bokade det direkt, säger Ericson.

Sedan bokningen har upplägget utvecklats för var dag som slutspelet närmat sig: borta ska bli hemma.

U21-landslaget planerar att skapa en svensk atmosfär — bland annat med en egen kock — under tiden som de har Brno som bas under EM-slutspelet i Tjeckien.

Undvika psykningar

Planen som utkristalliserade sig kan tyckas vara enkel och given. Men det finns ett gediget analysarbete bakom beslutet, och en stor del är baserat på prestationerna i kvalet. Sverige vann samtliga fem hemmamatcher och hade fantastiska 19—5 i målskillnad. På bortaplan var resultatet inte lika bra: en seger på fem matcher — och målskillnaden 5—12.

ANNONS

- Vårt bortafacit är ju som det är. Det är svårt att hitta givna kopplingar men vi har flera gånger råkat ut för bedrövliga träningsförutsättningar. Vi har tränat på planer med högt gräs, vi har tränat på vattensjuka planer, vi har tränat på stenhårda planer, säger Håkan Ericson.

- Så det har varit en del psykningar.

Det är en detalj som Håkan Ericson vill ändra på, och han anser att förutsättningarna finns i Brno.

- Att hitta bra boende, att hitta närhet till fritidsaktiviteter och att ha en egen träningsanläggning som vi själva disponerar över. Där hoppas jag att vi ska skapa en hemmaplanskänsla, säger han.

 


Fakta: Restiden till EM-matcherna

Två av Sveriges gruppspelsmatcher spelas i Olomouc och den sista i Uherske Hradiste. Matcher som truppen reser till från basen i Brno. Så här lång tid tar det:

ANNONS

Lite drygt en timmes bussresa till Olomouc, där Sverige ställs mot Italien och England.

Ungefär 70 minuter till Uherske Hradiste, där gruppspelet avslutas mot Portugal.

 

Publicerad 2015-06-16 kl 15:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto