Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Seger mot England och OS kan vara klart - men alla får inte följa med

U21-EM

Seger mot England och OS 2016 är nära. Många av spelarna i U21-EM-truppen får dock inte följa med till Rio de Janeiro.

- Ska jag vara ärlig är det inget jag har tänkt på, säger Isaac Kiese Thelin.

Foto: SCANPIX

Efter premiärsegern mot Italien har Sverige ett bra läge att gå vidare från gruppen. Om förbundskapten Håkan Ericson & Co lyckas mot England på söndag kan truppen vara klar för semifinal.

En framgång som belönas dubbelt upp: i potten finns en plats till sommar-OS 2016.

Baksidan?

Jo, det finns en sådan och den är inte snäll mot spelarna som i så fall har sett till att kvalificera ett svenskt herrlandslag till OS för första gången sedan 1992 i Barcelona. Eftersom gränsen dras vid spelare födda den 1 januari 1993 får inte alla följa med.

- Det är likadant med regelverket där det är två varningar som krävs för att bli avstängd eller att vi måste åka buss i en timme till matcherna. Så det är inget som vi lägger särskilt stor vikt vid, säger Oscar Hiljemark.

ANNONS

"Fantastisk bonus"
Totalt är det nio av Sveriges 23 spelare - åtta av dem startade i premiären mot Italien - som kan hamna utanför OS-truppen.

Mittfältaren Hiljemark är en av dessa. Dessutom räknas U21-landslagets resterande centrallinje - Patrik Carlgren, Alexander Milosevic och anfallsduon John Guidetti och Isaac Kiese Thelin - till dem som kan hamna på fel sida av "strecket" och missa OS.

Men det är inget som spelarna tänker på.

- OS nämns väl men jag ska vara ärlig och säga att just nu är alla lika fokuserade som jag på att visa vad vi går för här i U21-EM. Kommer vi till OS så är det en fantastisk bonus och otroligt stort för hela landet, säger Hiljemark.

- Men just nu är det en bit dit och vi har ett par tuffa och viktiga matcher som ska göras innan vi ens kan börja fundera på OS. Lite tråkigt sagt så är vi bara här och nu. Det är där vi måste vara, tror jag

ANNONS

Tre överåriga spelare
Isaac Kiese Thelin är inne på samma linje.

- Jag har bara tänkt på U21-EM och att försöka komma så långt som möjligt här. Men det blir så klart en stor bonus om vi når OS.

Det finns dock en öppning för att få spela fotboll i Rio de Janeiro.

Förbundskapten Håkan Ericson får plocka ut tre överåriga spelare till truppen som får åka till Brasilien. Det kan handla om rena A-landslagsspelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström eller Andreas Isaksson, men det kan lika väl bli någon av dagens spelare som finns med i truppen under U21-EM i Tjeckien.

- Skulle så vara fallet och om vi nu når dit, så skulle det vara väldigt hedrande att få representera Sverige i ett OS. Men det är en lång väg dit och vi får fokusera på de här två matcherna först, säger Oscar Hiljemark.


 

ANNONS

Fakta: Så når Sverige OS i Rio de Janeiro 2016
U21-EM i Tjeckien handlar inte enbart om att kora det bästa U21-landslaget i Europa. Det finns även något annat att spela om: biljett till OS i Rio de Janeiro 2016. För att Sverige ska nå dit krävs följande:

+ Sluta tvåa i gruppen och vara ett av fyra lag som får spela semifinal. Med en sådan framgång är även spel i sommar-OS säkrat.

+ Via ett playoffmöte i Prag. Om England - som inte kan spela in sig till OS - tar en av semifinalplatserna får de båda grupptreorna göra upp om OS-platsen. Vinnaren i playoffmötet i huvudstaden blir klart för OS.

Fakta: De kan missa OS
För att få vara med i OS måste alla utom tre spelare vara födda den 1 januari 1993 eller senare. Här är spelarna i U21-EM-truppen som blir för gamla och därmed kan gå miste om att få spela fotboll i Rio de Janeiro, Brasilien:

ANNONS

Patrik Carlgren, Alexander Milosevic, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, Abdul Khalili, John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Joseph Baffo och Sebastian Holmén.

 

Publicerad 2015-06-21 kl 06:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto