TV: Sverige stod för bragdvändning mot Italien

U21-EM

Sverige stod för en bragdvändning mot Italien. Efter att tidigt hamnat i underläge och fått ett rött kort emot sig lyckades man vända matchen till 2-1-seger.

Elva minuter in i andra halvlek skickade John Guidetti in kvitteringen till 1-1. Med fyra minuter kvar att spela placerade sedan Isaac Kiese Thelin in segermålet bakom den italienske målvakten Francesco Bardi.

Därmed hade Håkan Ericsons gäng gjort det igen: vänt ett knepigt underläge till seger.

Precis som U21-landslaget tidigare gjorde i kvalet, där Sverige först plockade viktiga poäng mot Grekland och Turkiet. Sedan följde en imponerande vändning i playoff-mötet med Frankrike - där 0-2 blev en totaltseger med 4-3 efter 4-1-segern hemma på Örjans vall.

- Gruppen är självklart en del av det men för att vi ska kunna slå ett lag som Italien måste vi ha bra fotbollspelare, så enkelt är det ju, sade John Guidetti.

- Man kan inte vinna en fotbollsmatch bara för att man har sköna killar i gänget. Någonting måste vi ha, vi måste ha bra spelare som kan slå ett sådant här lag med en man mindre. Vi är ganska duktiga spelare och vi slutade aldrig att tro.

Milosevic utvisad
Sverige fick en bra start i premiären mot Italien. Defensiven - som tidigare svajat rejält - var till en början välorganiserad, tajt och stabil. När Sverige dessutom bara var några italienska tår från att skapa riktigt heta lägen på Andruv-stadion i Olomouc, ja, då såg det rätt bra ut.

Men inom loppet av några minuter försvann kontrollen - och allt hände i samma situation.

Filip Helander skickade en boll rakt i gapet på Domencio Berardi. Anfallaren tog vara på situationen, lade bollen i djupet och gav Andrea Belotti ett friläge. Palermo-spelaren hann bara några meter innan Alexander Milosevic vräkte sig fram och skickade bort både boll och ben med sin glidtackling.

Domaren Anastasios Sidiropoulos tvekade inte; straff, och rött kort till mittbacken.

Sedan visade Domenico Berardi kyla från straffpunkten, väntade ut Patrik Carlgren och placerade in 1-0.

"Oerhörd vilja"
Ett mål som fick stopp på Sverige.

Men bara för stunden.

- Det är en oerhörd vilja och engagemang i den här gruppen. Det är en fantastisk sammanhållning. När vi låg under med 0-1 sade vi att det inte var över. Vi ville vända, även om vi då inte trodde på 2-1, sade Oscar Lewicki.

Förbundskapten Håkan Ericson gjorde ett par ändringar till andra halvlek: Ut med Sam Larsson, in med Victor Nilsson Lindelöf — och helt plötsligt satsade Sverige med ett 4-3-2-system.

Det gav resultat.

Tårögd Guidetti
Efter en lång hörna tog Lewicki emot bollen, skickade in den hårt i straffområdet och där stötte John Guidetti bara in den i det italienska målet.

- Jag har gjort många stora mål men jag fick faktiskt hålla tillbaka tårarna när jag gjorde målet. Det var en ny upplevelse, sade Guidetti.

Med fyra minuter kvar visade Isaac Kiese Thelin samma kyla som Domenico Berardi gjorde i första halvleken och placerade in segermålet på straff.

Men då var Guidetti redan i omklädningsrummet efter att ha klivit av med krampkänningar.

- Jag pallade inte att titta, sade han.

- Men nu ska vi njuta av det här, fira midsommar och ladda om till nästa match.

Fakta: Återstående matcher
Premiären mot Italien slutade med en 2-1-seger. Här är Sveriges återstående gruppmatcher i U21-EM i Tjeckien:

Sverige-England på söndag klockan 18 i Olomouc.

Portugal-Sverige den 24 juli klockan 20.45 i Uherske Hradiste.

Publicerad 2015-06-18 kl 19:55